VIDEO | Vasile Dîncu, despre rezerviștii militarii voluntari în Armata Română: „Avem o adresabilitate destul de bună. Anul acesta am scos peste 800 de locuri, avem deja înscrişi peste 1.200”

Publicat: 25/08/2022, 00:45

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a vorbit, miercuri, la Antena 3, despre ce se întâmplă, în prezent, cu rezerva Armatei Române, dar şi ce prevederi se regăsesc în proiectele legate de rezerviştii voluntari. Oficialul a precizat că, în acest moment, sunt înscrişi peste 1.200 de români, pe 800 de locuri de voluntar.

„Am început două tipuri de proiecte. Este clar că după 1 ianuarie 2007 nu s-au mai făcut încadrări în Armată, rezerva a început să îmbătrânească. Astăzi, media rezerviştilor noştri este undeva la 50 de ani, pentru că a trecut mult timp şi nu am mai împrospătat această rezervă. Astăzi sunt două proiecte. Un proiect de rezervişti voluntari, în care anul acesta suntem în perioada de încorporare pentru asta.

Am schimbat condiţiile iniţiale, pentru că legea a fost dată acum câţiva ani, nu am avut o mare adresabilitate, pentru că erau o grămadă de restricţii. Cei care sunt rezervişti militari nu puteau să lucreze în străinătate, era o sumă destul de mică de compensare. De asemenea, era o sumă mică, ca soldă pe care o primesc tot timpul perioadei. Noi am încercat să optimizăm în funcţie de cerere şi ofertă.

Astăzi avem condiţii bune. Am eliminat inclusiv condiţia aceea, de a nu putea să plece în străinătate – poate să plece să lucreze în străinătate. În 15 zile poate să vină la chemare, în cazul unei mobilizări”, a afirmat Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu a precizat că, în urma reacțiilor primite pe social media, a observat că „există o dorinţă a unor oameni de a face, totuşi, o pregătire militară minimă”.

„Avem o adresabilitate destul de bună. Anul acesta am scos peste 800 de locuri, avem deja înscrişi peste 1.200, avem o supra-înscriere. Se vor mai înscrie probabil între timp, dar am găsit şi o altă formulă: aceea de stagiu militar voluntar, pentru că, şi în urma acestui război, am văzut prin reacţiile pe social media, pe TikTok, unde suntem foarte activi – avem tineri în sistemul nostru de relaţii publice şi comunicare şi comunică destul de bine şi în aceste reţele de socializare ale tinerilor.

Există o dorinţă a unor oameni de a face, totuşi, o pregătire militară minimă. Cred că în această toamnă o să reuşim în Parlament să trecem un proiect de lege pentru stagiul militar voluntar. Patru luni ar fi maximum pentru pregătire militară, în funcţie, sigur, şi de specialitate. Patru luni stai în unitate, în care ai echipament gratuit, primeşti şi o soldă.

Încă nu am stabilit încă exact care vor fi sumele. Ar putea să primească în jur de 1.500 – 2.000 de lei pe lună. Evident că la terminarea stagiului militar există şi posibilitatea de a primi trei salarii medii, ca un fel de primă pentru înscriere”, a precizat Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării a afirmat că cei care vor să se înscrie într-un stagiu militar voluntar trebuie să aibă între 18 și 35 de ani.

„Între 18 și 35 de ani este singura variantă, că au apărut sperietori pe internet, că vor ajunge oamenii să fie mobilizați – în caz de mobilizare – oameni care nu sunt pregătiți. Sigur că, în acest moment, până la 45 de ani ai posibilitatea să accesezi un post în armată, de exemplu, pentru că sunt posturi tehnice. Poți să fii soldat profesionist pe diverse lucruri, deci poți să devii militar profesionist, dar acest tip de stagiu militar se poate face numai până la 35 de ani.

În urma unui asemenea stagiu militar voluntar poți, eventual, să devii rezervist, intrii în regimul de rezervist voluntar, dacă vrei, și atunci ai avantajele rezervistului: primește o soldă, primești niște drepturi în plus. Ne vom gândi ca, în viitor, probabil să aducem și lucruri în plus, să plătim asigurări și alte lucruri care țin, până la urmă, de a face mai atractivă această zonă.

Poți, de asemenea, după un stagiu militar voluntar, să devii militar profesionist, să te înscrii în armată. Sigur că noi vom folosi această ocazie pentru a selecționa oamenii foarte buni, pentru ofițeri, pentru subofițeri, pentru maiștrii militari, pentru că este ocazia extraordinară să vezi oamenii care au vocație sau care au un talent deosebit sau care au o dorință de a face asta”, a declarat Vasile Dîncu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Secretul rușinos din trecutul lui Florin Piersic. O colegă l-a dat de gol acum, la...
FOTO. Gimnasta și-a dezvăluit marele secret! Imagini incendiare cu tânăra: e și frumoasă, dar și...
O femeie și-a dus băiatul de 9 ani la medic. A rămas șocată când a...
De ce și cum îți dai seama că duci lipsă de calciu. Semnele care apar...
"Tot a luat, frigiderul, maşina de spălat nouă! Tot". Localnici din Gorj, în lacrimi după...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Vizita la RAR: Ce a făcut un șofer pentru a trece inspecția
Calendar ortodox 2 iunie 2023. Ce sărbătoare este vineri? Este dezlegare la pește!
Cine este Bianca, tânăra în vârstă de 17 ani care a fost ucisă de cel...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Elon Musk este din nou cea mai bogată persoană din lume / Luna mai una...
Așa o face fericită Radu Siffredi pe Oana Matache, când cred că nu îi vede...
ADEVĂRATA călătorie spre CENTRUL PĂMÂNTULU! China, ÎNGROZITĂ de ce a găsit!
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
ADEVĂRUL în cazul Caracal! S-A AFLAT ce a făcut DINCĂ cu Luiza Melencu și Alexandra...
Scandal uriaș în plină grevă. Un profesor a fost bătut de soțul directoarei pentru că...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Avertisment MAE pentru cei care merg în Bulgaria, Grecia sau Turcia, în minivacanța de Rusalii....