VIDEO | Virgil Popescu, despre compensarea prețului la carburanți: „Sunt convins că marile lanţuri de benzinării vor aplica această Ordonanţă. România va avea cel mai ieftin preţ din Europa, după Ungaria”

Publicat: 28/06/2022, 23:09
Actualizat: 28/06/2022, 23:22

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, marți, la Digi24, că este convins că marile lanţuri de benzinării din România vor aplica Ordonanţa de urgență a Guvernului privind compensarea preţului la carburanţi cu 50 de bani pentru fiecare litru de benzină. Oficialul susține că, în urma acestei decizii, România va avea cel mai mic preţ din Uniunea Europeană, după Ungaria, care aplică o plafonare pentru piaţa internă.

Virgil Popescu a precizat că preţul carburanţilor din România va fi puţin sub cel din Bulgaria.

„Sunt convins că marile lanţuri de benzinării vor aplica această Ordonanţă. Sunt, de asemenea, convins că peste 80-90% din piaţă va aplica această Ordonanţă şi eu cred că românii vor vedea pe totemul staţiilor de benzină această reducere, ceea ce este foarte important, va plasa România, practic, după Ungaria, care are un preţ doar pentru piaţa internă plafonat la un preţ foarte mic şi deja au probleme cu aprovizionarea în staţiile de carburanţi.  Va plasa, practic, România, cu cel mai ieftin preţ din Europa – vorbim de statele membre ale Uniunii Europene, puţin sub Bulgaria.

Din păcate, totalul consum de motorină este de 6,2 milioane de tone pe an, consumul de benzină este undeva la 1,7 milioane de tone pe an, producţia de motorină este undeva la aproape 4 milioane. Deci diferenţa se importă, iar cotaţiile sunt cotaţii internaţionale, nu ai cum să umbli acolo. O sincopă în aprovizionare ar crea probleme în staţiile de carburanţi, ar crea cozi, ceea ce se întâmplă în statele care au luat măsuri bruşte”, a afirmat Virgil Popescu.

Întrebat dacă România ar face faţă unei situații în care locuitori din zona graniţelor ţării noastre ar veni să alimenteze la benzinăriile din România, ministrul Energiei este de părere că nu vom avea această problemă.

„A fost somată şi în procedură de infrigement, pentru că piaţa europeană este una liberă, nu poţi să introduci restricţii sau să introduci, pe criterii economice, anumite facilităţi doar pentru populaţia ta. Poţi pe ordine publică, poţi pe siguranţă naţională, dar aici vorbim de alte lucruri. Nu cred că vom avea această problemă, să vină mulţi oameni din ţările vecine. Nu cred că vom avea această problemă, să vină să alimenteze în România, pentru că prețul este mult mai mic decât în Germania, Franța, Italia, Cehia, Slovacia. E vorba de trafic. În general, se face acest lucru când e traficul de frontieră. Ori, haideți ne uităm la traficul de frontieră, vedem frontiera României cu Ungaria. Ungurii alimentează mai jos pentru cei care sunt cetățeni unguri, bulgarii sunt aproape noi. Deci nu merită faci acest trafic de frontieră, vii alimentezi în România ca pleci”, a declarat Virgil Popescu.

Oficialul a vorbit și despre riscul ca țara noastră ajungă în situația Ungariei, în care avem penurie de carburanți, în cazul în care nu va exista o reglementare foarte clară.

„Reglementarea noastră nu presupune o plafonare, nu presupune o restricție de preț. Presupune, până la urmă, o conformare voluntară și sunt convins aceasta va fi făcută. Statul va oferi 25 de bani din această reducere, ceilalți 25 de bani vor fi, practic, o reducere comercială care este și deductibilă fiscal pentru companii, iar cei 25 de bani pe care statul îi oferă vor fi automat scăzuți din dările pe care compania le are către stat. Deci nu așteaptă să primească bani de la bugetul de stat. Va fi o chestie care va fi făcută direct în stațiile de benzină sau în locurile de vânzări angro pe factură, un lucru care va fi automat aplicat și recuperat de către companii la sfârșitul lunii prin declarațiile fiscale”, a precizat Virgil Popescu.

Întrebat, de asemenea, dacă benzinarii vor putea fi obligaţi să aplice Ordonanţa, Virgil Popescu a declarat că este convins că marile companii o vor face.