VIDEO | Virgil Popescu, despre scăderea prețului barilului de petrol: „Cred că vom asista şi la o corecţie în jos a preţului la carburant. Reţelele mari de benzinării ar trebui să fie corecte cu românii”

Publicat: 14/07/2022, 22:07
Actualizat: 14/07/2022, 22:09

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, joi, la Digi24, că ar trebui să urmeze o scădere a preţului la benzină, în condițiile în care preţul barilului a scăzut deja. Oficialul a precizat că reţelele mari de benzinării ar trebui să procedeze în acest fel, pentru a da dovadă de corectitudine față de români.

Întrebat de ce nu scade şi preţul la benzinării, dacă scade preţul barilului, Virgil Popescu a afirmat că „e o întrebare foarte legitimă şi ar trebui ca, după această scădere de preţ, să asistăm şi la o scădere a preţului la benzină, mă aştept, în principal. De ce vă spun la benzină, în principal? Pentru că România produce mai multă benzină din petrol decât poate consuma şi suntem exportatori de benzină, preţul barilului a scăzut, ar trebui să urmeze o scădere a preţului la benzină.

La motorină, ar trebui să urmeze şi acolo o scădere, dar acolo noi şi cumpărăm jumătatea din cantitatea pe care o consumă România, pentru că producţia de motorină este mai mică decât consumul, iar cotaţia motorinei nu a scăzut în procent la fel de mult, dar a scăzut şi acolo”.

Ministrul Energiei a precizat că în perioada următoare vom asista la o corecţie în jos a preţului la carburant.

„Ordonanţa nu a fost obligatorie, a fost voluntară. Deci cine a vrut să participe, în mod voluntar, şi-a asumat de la început această scădere de preţ. Eu cred că vom asista, în perioada următoare, şi la o corecţie în jos a preţului la carburant. Să vedem în zilele următoare, pentru că trebuie să vedem în zilele imediat următoare că se întâmplă ceva în bine cu preţul la benzină şi, apoi, cu preţul la motorină sau poate, în acelaşi timp, cu preţul la benzină.

Aşa ar fi normal, aşa ar fi corect, aşa ar trebui să procedeze reţelele mari de benzinării, care ar trebui să fie corecte cu românii. În momentul când îți scade costul de achiziţie, să scazi şi preţul, aşa cum, atunci când ai justificat, a crescut cotaţia petrolului, a crescut cotaţia motorinei, ai ridicat preţul”, a precizat Virgil Popescu.

Cu toate acestea, oficialul a evitat să facă o predicție legată de evoluția acestei situații pe termen mai lung, până la sfârșitul anului, fiind de părere că nu vom ajunge la nicio extremă.

„Nu aș face predicție. Am început să evit să mai fac predicții, pentru că suntem într-o situație foarte volatilă. Am văzut și o foarte multe analize cu privire la o posibilă recesiune globală și, atunci, e clar că există o temere în piața producătorilor de petrol și putem să asistăm continuu la o scădere a prețului la petrol. Aduceți-vă aminte, în 2020, când aveam acea pandemie, ajunsesem la prețuri la cotații de petrol extraordinar de mici.

Chiar în America, la un moment dat, pentru o perioadă de timp scurtă, au fost cotații negative. Nu cred că vom ajunge la extreme, pentru că extremele, în general, nu sunt bune, nici cotații foarte joase – asta arată o încetinire economică și ne creează alte probleme. Nici cotații foarte înalte, pentru că ne creează alte probleme de preț, de inflație”, a declarat Virgil Popescu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Tichete cadou de 8 martie 2024. Se dau 300 de lei de Ziua Femeii!
FOTO. Cum arată tânăra acuzată că s-a culcat cu jumătate din vestiarul echipei de fotbal...
O tânără și-a anunțat moartea pe LinkedIn
Boala care o chinuia pe Mioara Roman. Doctorii au diagnosticat-o greșit
Oraşul din România cu şomaj zero. Se caută "urgent" cel puţin 1.000 de muncitori
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Noua Dacia Duster 2024 „INVADEAZĂ” România! Mai multe exemplare, văzute în trafic cu numere de...
Filmul tragediei din Centrul Vechi! De ce a fost bătută fără mila tânăra de 25...
De ce ar fi murit, de fapt, Mile Povan! Regretatul artist a ajuns la Urgențe...
Cum a transformat un guvernator un oraş "interzis" într-un paradis turistic în doar 26 de...
Continuă calvarul pentru fosta asistentă a lui Capatos! Au intrat peste ea în casă 😲
Astronomii din România au surprins UN OBIECT straniu printre stele
Elena Udrea e în lacrimi! Decizia venită chiar acum
Catinca Roman își apără fiica. Calina, criticată după ce a lipsit de la înmormântarea bunicii
Care este cauza morții lui Mile Povan, de fapt. Ce spune rezultatul autopsiei
BANCUL ZILEI. Bulă: Bubulino, hai să facem dragoste că mai am de trăit doar 24...
Cuvintele relaxante auzite în timpul somnului ne calmează inima