VIDEO | Virgil Popescu, despre scăderea prețului barilului de petrol: „Cred că vom asista şi la o corecţie în jos a preţului la carburant. Reţelele mari de benzinării ar trebui să fie corecte cu românii”

Publicat: 14/07/2022, 22:07
Actualizat: 14/07/2022, 22:09

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, joi, la Digi24, că ar trebui să urmeze o scădere a preţului la benzină, în condițiile în care preţul barilului a scăzut deja. Oficialul a precizat că reţelele mari de benzinării ar trebui să procedeze în acest fel, pentru a da dovadă de corectitudine față de români.

Întrebat de ce nu scade şi preţul la benzinării, dacă scade preţul barilului, Virgil Popescu a afirmat că „e o întrebare foarte legitimă şi ar trebui ca, după această scădere de preţ, să asistăm şi la o scădere a preţului la benzină, mă aştept, în principal. De ce vă spun la benzină, în principal? Pentru că România produce mai multă benzină din petrol decât poate consuma şi suntem exportatori de benzină, preţul barilului a scăzut, ar trebui să urmeze o scădere a preţului la benzină.

La motorină, ar trebui să urmeze şi acolo o scădere, dar acolo noi şi cumpărăm jumătatea din cantitatea pe care o consumă România, pentru că producţia de motorină este mai mică decât consumul, iar cotaţia motorinei nu a scăzut în procent la fel de mult, dar a scăzut şi acolo”.

Ministrul Energiei a precizat că în perioada următoare vom asista la o corecţie în jos a preţului la carburant.

„Ordonanţa nu a fost obligatorie, a fost voluntară. Deci cine a vrut să participe, în mod voluntar, şi-a asumat de la început această scădere de preţ. Eu cred că vom asista, în perioada următoare, şi la o corecţie în jos a preţului la carburant. Să vedem în zilele următoare, pentru că trebuie să vedem în zilele imediat următoare că se întâmplă ceva în bine cu preţul la benzină şi, apoi, cu preţul la motorină sau poate, în acelaşi timp, cu preţul la benzină.

Aşa ar fi normal, aşa ar fi corect, aşa ar trebui să procedeze reţelele mari de benzinării, care ar trebui să fie corecte cu românii. În momentul când îți scade costul de achiziţie, să scazi şi preţul, aşa cum, atunci când ai justificat, a crescut cotaţia petrolului, a crescut cotaţia motorinei, ai ridicat preţul”, a precizat Virgil Popescu.

Cu toate acestea, oficialul a evitat să facă o predicție legată de evoluția acestei situații pe termen mai lung, până la sfârșitul anului, fiind de părere că nu vom ajunge la nicio extremă.

„Nu aș face predicție. Am început să evit să mai fac predicții, pentru că suntem într-o situație foarte volatilă. Am văzut și o foarte multe analize cu privire la o posibilă recesiune globală și, atunci, e clar că există o temere în piața producătorilor de petrol și putem să asistăm continuu la o scădere a prețului la petrol. Aduceți-vă aminte, în 2020, când aveam acea pandemie, ajunsesem la prețuri la cotații de petrol extraordinar de mici.

Chiar în America, la un moment dat, pentru o perioadă de timp scurtă, au fost cotații negative. Nu cred că vom ajunge la extreme, pentru că extremele, în general, nu sunt bune, nici cotații foarte joase – asta arată o încetinire economică și ne creează alte probleme. Nici cotații foarte înalte, pentru că ne creează alte probleme de preț, de inflație”, a declarat Virgil Popescu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului