VIDEO Virgil Popescu: Piaţa gazului a fost manipulată, clar, de către Gazprom. Atâta timp cât vom depinde de gazul rusesc, nu cred că preţul va ajunge la nivelul din 2021

Publicat: 12/05/2022, 00:51
Actualizat: 12/05/2022, 12:36

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, miercuri, la Digi 24, că piaţa gazului a fost manipulată, în opinia sa, de către Gazprom. Oficialul a afirmat că preţul gazului nu va scădea la nivelul din aprilie 2021, când exista o anumită linişte pe piaţă, atâta timp cât vom depinde de gazul din Rusia.

Virgil Popescu a declarat că nu este deloc întâmplătoare creșterea cu 85% a preţului la gaz, în contextul în care ruşii au redus livrările către Europa și au redirecţionat mult gaz către Asia.

”Cu certitudine, acest lucru nu a fost întâmplător, faptul că ruşii au redus livrările către Europa, faptul că nu au mai suplimentat cererea, nu au mai suplimentat livrările de gaz, au redirecţionat mult gaz către Asia. Eu cred că a fost gândită special pentru a creşte preţul, pentru a crea o problemă Europei, ca o primă etapă a războiului din Ucraina. Tocmai pentru a crea o problemă Europei, să aibă de ce să se ocupe”, a declarat Virgil Popescu.

Întrebat dacă vom mai depinde de preţurile impuse de ruşi și dacă vom putea începe să avem gaze din Marea Neagră, ministrul Energiei a precizat că întreaga Europă nu va depinde de acest lucru mai devreme de 2026- 2027.

”Cred că întreaga Europă nu va mai depinde de gazul rusesc, mai devreme de 2026-2027 pentru că este deja  o politică clară, la nivel european, reducerea dependenţei şi o reducere a dependenţei de gazul rusesc accelerată”, a declarat Virgil Popescu.

Virgil Popescu a vorbit și despre o manipulare a pieţei, în contextul în care preţul gazului va scădea dacă oferta este mai mare decât cererea.

”Gazul românesc sunt convins că se va ieftini în momentul în care avem mai mult gaz decât putem consuma. Regulile de piaţă sunt simple, cu cât oferta este mai mare decât cererea, este evident că preţul gazului va scădea. Piaţa a fost manipulată, clar, după părerea mea, de către Gazprom. Nu există în momentul de faţă gaz suficient, pe piaţă şi piaţa este foarte sensibilă şi reacţionează la orice se întâmplă. Atâta timp cât vom depinde de gazul rusesc, nu cred că preţul va ajunge la nivelul din 2021, că vorbeam de aprilie 2021 când asistam la o linişte în piaţă”, a declarat Virgil Popescu.

De asemenea, ministrul Energiei a mai precizat și că prețul pentru consumatorul casnic este plafonat la 150 de lei, la care se adaugă tariful de furnizare, în valoare de 12 lei.