Viorica Costiniu, președinte de onoare AMR, mesaj dur pentru politicieni după blestemul Elenei Udrea la adresa judecătorului care a condamnat-o: ”Vă gândiți să legiferați și blestemul ca armă judiciară?”

Viorica Costiniu, președinte de onoare AMR, mesaj dur pentru politicieni după blestemul Elenei Udrea la adresa judecătorului care a condamnat-o: ”Vă gândiți să legiferați și blestemul ca armă judiciară?”
Viorica Costiniu, președinte de onoare AMR, mesaj dur pentru politicieni după blestemul Elenei Udrea la adresa judecătorului care a condamnat-o: ”Vă gândiți să legiferați și blestemul ca armă judiciară”

Viorica Costiniu, președintele de onoare al Asociației Magistraților din România (AMR) transmite un mesaj dur tuturor politicienilor, după ce Elena Udrea proferat un blestem la adresa judecătoarei care a condamnat-o la 8 ani de închisoare, cu executare – sentința nefiind definitivă – în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009. Și Ioana Băsescu, fiica fostului președinte al României, a fost condamnată, în același dosar – 5 ani de închisoare cu executare.

Elena Udrea a vorbit despre ”răzbunare” și a insistat asupra ideii că judecătoarea care a condamnat-o ”a dat o decizie absurdă” și nu înțelege cum va mai putea ”dormi la noapte”. Apoi a urmat blestemul.

”Femeia asta a dat o decizie absurdă! Nu știu cum va dormi la noapte! O blestem să simtă copiii ei ce simte copilul meu. Nu înțeleg cum va dormi această femeie liniștită la noapte”, a spus Elena Udrea la Antena 3.

Viorica Costiniu, fost judecător și președinte AMR, consideră că astfel de atitudini nu reflectă decât faptul că politicienii, în general, nu au respect pentru actul de justiție.

”Blestemele publice ale celor judecați în urma unui proces în care s-a respectat garanția exercitării dreptului la apărare vi se datorează, stimați politicieni mai vechi sau de ultima oră, adică de prin 2016 și după… Nu există cale mediatică sau microfon de scenă, a se vedea parlament, pe care nu o fi fost folosită pentru denigrarea actului de justiție al instanțelor judecătorești ori al Curții Constituționale. Într-o întrecere socialistă împănată cu invective, denigrări, dezavuări, politicienii României, dintre care cei mai mulți doar își zic politicieni, ceea ce nu înseamnă sunt mai mult decât cu numele, au otrăvit opinia publică cu ajutorul mediei interesată de rating, cu mărul discordiei dintre puteri. Două puteri în derivă, de teama forței puterii Justiției într-un stat de drept pe care îl clamează și democratic, se străduie de ani de zile înfunde în dizgrație tot ce ține de ideea de dreptate, de lege, de Constituție, blamând judecătorii care nu dau soluții care convină politicului, ci după probele din dosar”, consideră președintele de onoare AMR.

Nu le ajung vorbele, le răgușește vocea, li se schimonosește chipul cândîn conferințe de presă –, de la tribuna legislativă, din studiourile televiziunilor unde stau mai mult decât în sălile parlamentului ori la guvern, în fața unui microfon, oriunde ar fi el, dar fie auzit, înjosește Omul Dreptății care pentru politicieni, indiferent de culoare sau nuanță, se reduce doar la un indice statistic, o cifra incandescentă care inflamează, cu buna știință, opinia publica incitată, instigată la revolta împotriva celor care fac dreptate pe legile proaste, făcute la colțul mesei tocmai de cei care aruncă în eter cuvinte de ocară.

Viorica Costiniu

Viorica Costiniu: ”Armele democrației în mâna politicului românesc se rezumă la acte de dezbinare, jigniri, insulte, denigrări…”

Viorica Costiniu îi acuză pe politicieni, indiferent de culoarea politică, de faptul că folosesc – ca ”arme ale democrației” – doar ”acte de dezbinare, jigniri, insulte, denigrări, vorbe de ocară, miștocarii, persiflări”, toate acestea nefiind altceva decât o modalitate prin care este urmărită ”umilirea a tot ce nu-i convine”.

Interesul politicienilor pentru o Justiție puternică în România lipsește, din păcate, mărturisește Viorica Costiniu, iar revenirea în ”matca înțelepciunii” pare, acum, imposibilă.

”Atitudinea publică, nesancționata de NIMENI, încă, a unui revoltat al hotărârii ce-l nemulțumește, este darul pe care îl primiți, politicienii, răsplată, corespondent la atitudinea politicului care, din lipsă de cultură, cultură politică și juridică, inclusiv a absolvenților de drept dinlăuntrul lui care își zic juriști, care blamați judecătorul ori, triumfal, ridicați în slavi procurorul după cum sunt interesele de partid. Statul de drept și democrația sunt niște axiome care sunt străine politicianului român. În gura acestuia ele nu au valoare decât de vorbe goale.

Armele democrației în mâna politicului românesc se rezumă la acte de dezbinare, jigniri, insulte, denigrări, vorbe de ocară, miștocarii, persiflări care urmăresc, cu aroganță și patimă, umilirea a tot ce nu-i convine și față de care, în realitate, este slab, îndoielnic, neputincios, cu totul altfel decât aparențele în spatele cărora se ascunde. La așa exemplu din vârful ierarhiilor conducerii unei țări, la ce te aștepți de la cetățeanul, justițiabilul bombardat de dimineața, zi și noapte și iar dimineața (în reluare) de atitudini politicianiste prin care se râvnește la funcții, putere și demnități, stâlcind prin vorbe și acțiuni denigratoare demnitatea justiției, a judecătorului (!?)”, precizează Viorica Costiniu.

Mai departe de interesul politic și personal (prioritățile la purtător) se poate face loc, chiar stingher, și interesului pentru o justiție puternică, respectată de celelalte puteri pe care le ține în balanță nu faulteze, cu sau fară știință, cetățeanul ignorant sau instruit supus manipulărilor de orice fel, nu numai electorale? Există vreo șansă se revină în matca înțelepciunii dacă accesul e liber pentru toți, inclusiv politicienilor sau mai ales lor, care duc vădită lipsă?

”Comportamentul politicienilor de denigrare a judecătorilor dau apă la moară oricui, cu sau fără studii juridice”

Președintele de onoare AMR consideră că ”politicul” nu reușește să își schimbe ”registrul” nici în relația pe care o are cu ”poporul”, acesta fiind – de altfel – redus la nivelul de ”vulg” pe care sunt efectuate ”experimente economice”.

Judecătorul este ”hărțuit”, acuză Viorica Costiniu, în timp ce politicienii pozează în persoane ”imaculate”, născute din ”spuma mării”.

”Există vreo preocupare a politicului de la putere și în opoziție și schimbe registrul și modul de abordare a relației cu poporul, vulgul redus la experiment economic? Gândește oare „acolo sus” cineva exemplul lui urmat de cei cărora li se adresează poate avea consecințe ca o „infracțiune continuată” cu efecte în timp dezastruoase pentru un popor căruia i se livreazăla pachet” o democrație de doi bani, denaturată de la scopurile ei izvorâte din vremea anticilor care au creat- o și a înțelepților reali care în timpurile moderne i-au dat semnificația valorilor către care tindem?

Judecătorul hulit, hărțuit, hăituit, hingherit de dumneavoastră, politicienii „imaculați„, născuți din spuma mării, este blestemat public el și familia lui, de un justițiabil care este nemulțumit de o hotărâre care-l privește, pronunțată în urma unui proces unde acuzarea și apărarea acestuia au avut garantate toate drepturile . Legiuitorul nu a prevăzut decât căi de atac legale, astfel încât o altă instanță supună aceasta hotărâre unui control ierarhic judiciar. Comportamentul politicienilor de denigrare a judecătorilor pe care nu-i vedeți decât titulari de pensii nesimțite, dau apă la moară oricui, cu sau fară studii juridice, și permită conduite promovate de politic la adresa magistraturii”, încheie Viorica Costiniu.

gândiți legiferați și blestemul ca armă judiciară alături de altele aflate pe panoplia la vedere înZiua ușilor deschise” din instituțiile unde se coace politica împotriva justiției, a statului de drept (sau de drepți?!) și a democrației veridice deturnată, însă, cu buna știință de la valorile ei sacre?

Viorica Costiniu, președinte de onoare AMR

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului