Viorica Dăncilă: „Gazele s-au scumpit cu 80%, energia cu 40%. Este nevoie de sprijin pentru populație”

Viorica Dăncilă: „Gazele s-au scumpit cu 80%, energia cu 40%. Este nevoie de sprijin pentru populație”
Sursă FOTO: Alexandru Dobre - Mediafax Foto
Publicat: 15/05/2022, 17:37

Viorica Dăncilă, fost premier al României, este de părere că în contextul scumpirilor foarte mari din ultima perioadă ar trebui acordate ajutoare direct populației.

„Orice ajutor este bine venit, avem în România foarte multe persoane în imposibilitatea de a ași achita facturile, pentru medicamente sau mâncare. Mie mi se par insuficiente. Vedem că astăzi Comisia Europeană a aprobat acordarea a jumătate din sumă pentru vouchere. Eu cred că prima dată trebuia să avem negocierile și pe urmă se anunță măsurile.

Este nevoie de sprijin pentru populație, dar consider că 50 de euro la 2 luni e un sprijin foarte mic. Când au fost negociate aceste măsuri, când au apărut pe ordinea de zi a Guvernului, inflația era de 10%, inflația e de 13.8% acum și e în creștere. Gazele s-au scumpit cu 80%, energia cu 40%. Dacă facem un calcul, 4 lei pe zi este foarte puțin ca sprijin pentru familiile care au într-adevăr nevoie. Dar este și acesta un pas”, a declarat Viorica Dăncilă.

Fostul premier ese de părere că prima dată trebuie acționat la cauzele care au condus la scumpiri.

Sursa foto: Shutterstock

„În momentul în care vii cu anumite măsuri, ai nevoie de avizul Comisiei Europene”

„La gaze 80% scumpiri în condițiile în care statul câștigă cel mai mult, este principalul beneficiar. S-a făcut plafonare anul trecut la energie și gaze, dar nu la prețul inițial, ci la prețuri de 2 sau 3 ori mai mari. Acestea au avut impact la scumpirea tuturor produselor. Aici trebuie să acționăm, cauzele care produc aceste scumpiri, nu să încercăm să venim cu sume care atunci când ajung să fie acordate nu mai au impactul dorit sau sunt insuficiente.

În momentul în care vii cu anumite măsuri, ai nevoie de avizul Comisiei Europene. Prima oară e normal să negociezi dar cu demnitate și negociezi foarte strict aceste lucruri la Comisia Europeană, mai ales acum când pandemia și războiul aduc alte provocări pentru statele europene, apoi anunți pachetele pe care le-ai negociat.

Este foarte dificil, orice presiune pusă pe bugetul României nu este foarte bună în acest moment. 13,8% inflație, datorie publică 50.6% din PIB, acum cred că e mult mai mare, faptul că nu putem să stabilizam prețurile și cresc de la o zi la altă, sunt lucruri care trag un semnal de alarmă”, a explicat Viorica Dăncilă la Realitatea PLUS.