Virgil Popescu: Doar 10% dintre consumatorii casnici și-au schimbat contractul cu furnizorul de energie electrică

Virgil Popescu: Doar 10% dintre consumatorii casnici și-au schimbat contractul cu furnizorul de energie electrică
Foto: Virgil Popescu, Facebook
Publicat: 29/04/2021, 09:27
Actualizat: 29/04/2021, 09:28

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că doar 10% dintre consumatorii casnici și-au schimbat până acum contractele cu furnizorul de energie electrică și au trecut în piața concurențială.  Românii au termen până la 30 iunie pentru a-și alege furnizorul.

„Cred că un procent de 10 la sută, nu mulți. Este o inerție foarte mare a noastră, a românilor, în a trece, în a face așa, o schimbare. Și sunt convins că se va întâmpla – ca să fie iar un buluc, așa, spre sfârșitul lunii iunie, când ne vom trezi și vom dori să trecem mai repede. (…) Evident că nu mai trebuie să te duci la coadă, poți să trimiți acum și prin e-mail. Dar nu mulți au trecut (la piața liberă – n.r.)”, a declarat Virgil Popescu pentru Digi 24.

Ministrul Energiei a lansat un avertisment pentru acei consumatori casnici care nu vor face o opțiune până la finalul lunii iunie vor rămâne la serviciul universal, ceea ce înseamnă că vor plăti mai mult pentru energia electrică.

„O companie care avea foarte mulți clienți în piața reglementată a reușit să și-i treacă în concurențială, adică există și interesul companiilor să și-i securizeze și în piața concurențială”, a mai spus Virgil Popescu.

Liberalizarea energiei electrice. Consiliul Concurenței derulează două investigații pe piață. Ce suspiciuni are ministrul Energiei

Consilliul Concurenței monitorizează piața energiei electrice, pentru a descuraja orice comportament incorect, în contextul liberalizării prețurilor, care ar putea afecta consumatorii finali, și a declanșat două investigații în acest sens.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat că instituția analizează piața energiei electrice pentru a identifica eventuale comportamente incorecte.

„Încă de la începutul procesului de liberalizare, ne-am implicat, alături de Ministerul Energiei, de ANRE, în demersul de a identifica cele mai bune soluţii în favoarea consumatorilor, în special a celor casnici. Analizăm cu atenţie ce se întâmplă pe piaţă. Avem deja două investigaţii în derulare şi vom folosi toate pârghiile legale pentru a descuraja orice comportament incorect, deoarece poate submina întregul proces de liberalizare”, a precizat Bogdan Chiriţoiu, pentru Agerpres.