Liberalizarea energiei electrice. Consiliul Concurenței derulează două investigații pe piață. Ce suspiciuni are ministrul Energiei

Redactor:
Madalina Prundea
Liberalizarea energiei electrice. Consiliul Concurenței derulează două investigații pe piață. Ce suspiciuni are ministrul Energiei
Piața energiei electrice a fost liberalizată complet la 1 ianuarie / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Consilliul Concurenței monitorizează piața energiei electrice, pentru a descuraja orice comportament incorect, în contextul liberalizării prețurilor, care ar putea afecta consumatorii finali, și a declanșat două investigații în acest sens.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat că instituția analizează piața energiei electrice pentru a identifica eventuale comportamente incorecte.

Bogdan Chirițoiu: „Analizăm cu atenţie ce se întâmplă pe piaţă”

„Încă de la începutul procesului de liberalizare, ne-am implicat, alături de Ministerul Energiei, de ANRE, în demersul de a identifica cele mai bune soluţii în favoarea consumatorilor, în special a celor casnici. Analizăm cu atenţie ce se întâmplă pe piaţă. Avem deja două investigaţii în derulare şi vom folosi toate pârghiile legale pentru a descuraja orice comportament incorect, deoarece poate submina întregul proces de liberalizare”, a precizat Bogdan Chiriţoiu, pentru Agerpres.

Declarațiile au venit după publicarea unui interviu cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, care suspectează o înțelegere de tip cartel între furnizorii de energie, care nu au cumpărat energie pentru semestrul al doilea al anului.

„Acum s-a întâmplat un fenomen ciudat şi o să am o discuţie şi cu ANRE şi cu Consiliul Concurenţei, fenomen pe care l-am observat, l-am discutat şi cu producătorii: nu şi-au achiziţionat domnii furnizori energie electrică pentru semestrul al doilea. S-au gândit că poate liberalizarea nu va fi până la capăt, că poate ne întoarcem la reglementat. O să vedem măsura în care această lipsă a achiziţiei dinainte a energiei electrice în semestrul doi nu e cumva o înţelegere între ei, un cartel. Am discutat cam cu toţi producătorii şi toţi mi-au zis că nu au avut aceste contracte, că nu au venit furnizorii. Cred că s-au aşteptat să dau înapoi cu liberalizarea. Nu. Liberalizarea, am dat drumul la ea, se vor aşeza preţurile”, a declarat Virgil Popescu, pentru Agerpres.

Inspecții inopinate la distribuitori

Săptămâna trecută, Consiliul Concurenței a anunțat că declanșat, din oficiu, două investigații ce vizează un posibil comportament abuziv al companiilor Distribuție Energie Electrică România SA și, respectiv, Distribuție Energie Oltenia SA, pe piața distribuției de energie electrică aferentă zonelor geografice pentru care cei doi operatori dețin licență de distribuție.

Potrivit comunicatului instituției, Autoritatea de concurență are indicii privind implicarea operatorilor de distribuție în procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică, în scopul favorizării companiilor de furnizare din cadrul grupului din care fac parte (Electrica, respectiv CEZ), în detrimentul concurenților acestora.

„Comportamentul suspectat are potențialul de a afecta concurența pe piața furnizării de energie electrică, precum și consumatorii, clienți finali de energie electrică. Un astfel de comportament este deosebit de nociv, mai ales în contextul procesului de liberalizare pe care România l-a implementat în ultimii ani, ce implică tranziția de la o piață reglementată către una concurențială. De altfel, noi monitorizăm procesul de liberalizare și am atenționat companiile de distribuție să nu împiedice migrația clienților”, declara Bogdan Chirițoiu.

În acest context, Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate, autorizate de Curtea de Apel Bucureşti, la sediile unor companii din cadrul grupurilor Electrica și CEZ, din orașele București, Cluj-Napoca, Brașov, Ploiești și Craiova.

Piața energiei de energie s-a liberalizat de la 1 ianuarie, iar clienții au putut de la acea dată să își aleagă furnizorul în funcție de oferta comercială sau să rămână la actualul furnizor și să aibă contracte de serviciu universal.

ANRE a prelungit ulterior până la 30 iunie termenul de tranziție  în care populația poate opta să treacă în pața concurențială. Astfel, până la data de 30 iunie 2021, clienții casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă, fără abonament, și vor putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferența dintre prețul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 și prețul din oferta concurențială cu valoarea cea mai mică.

Pentru nerespectarea regulilor impuse de liberalizarea pieței de energie electrică, ANRE a amendat, la începutul lunii martie, cinci dintre principalii jucători de pe piața energiei electrice cu peste 2 milioane de lei, în urma unor verificări ca urmare a sesizărilor primite din partea consumatorilor.

FOTO-ŞOC! ”Am intrat în direct fără să mă îmbrac!” Gafă de proporţii făcută de o...
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
A sărăcit familia pilotului? Soția lui Michael Schumacher vinde luxoasa vilă din Elveția cu 7...
Prețul la care au ajuns cireșele în piețele din România. Majoritatea sunt aduse din Grecia
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Efectul advers mai puțin cunoscut al vaccinării împotriva Covid-19. Sunt afectate doar femeile
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat...
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
Încălzirea cu gaze, complet interzisă!? Schimbări radicale de care sunt vizați și românii cu centrale...
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cele mai comune 4 greşeli pe care bărbații le fac în dormitor
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide