Virgil Popescu, ministrul Energiei: Furnizorii, obligați să recalculeze facturile eronate, fără penalități. Debranșările vor fi interzise

Publicat: 19/01/2022, 15:47
Actualizat: 19/01/2022, 16:20

Ministrul Energiei a anunțat, miercuri, în briefingul de la finalul ședinței de Guvern, că, așa cum a promis, Cabinetul Ciucă a introdus obligativitatea recalculării facturilor emise eronat de către furnizori, respectiv cele pentru care nu se aplicaseră mecanismele de plafonare și compensare prevăzute prin schema de ajutor în aplicare de la 1 noiembrie 2021, până la 31 martie 2022.

„Furnizorii au obligația să le recalculeze, fără penalități, în termen de 15 zile și, de asemenea, pe perioada aceasta de 15 zile se supendă inclusiv o eventuală plată a acestora”, a spus Virgil Popescu, ministrul Energiei.

În plus, a anunțat Virgil Popescu, pentru a preîntâmpina posibile eventuale abuzuri ale vreunei părți față de clienți, pe perioada actualei ordonanta privind plafonarea și compensarea sunt interzise debranșările.

Este vorba de toți consumatorii, nu numai pentru cei casnici, iar ministrul și-a exprimat speranța ca nicio parte implicată să nu abuzeze.

Ministrul a spus că, din câte știe, niciun consumator nu a fost debranșat.

Ce amenzi a dat Comandamentul pentru Energie

Așa cum se arată într-o informare, tot de miercuri, a Ministerului Economiei, este vorba, în prezent, de peste 2,2 milioane de facturi la curent care au fost corectate.

„La doar o săptămână de la înființarea Comandamentului pentru Energie și începerea controalelor, comisarii ANPC au finalizat 94 de acțiuni de control în întreaga țară, alte 100 fiind în curs de derulare. Până acum, au fost aplicate sancțiuni contravenţionale în valoare de 645.000 lei, la care s-au adăugat 4 propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte în raport cu consumatorii şi măsura recalculării tuturor facturilor care nu respectă prevederile legii”, a transmis, miercuri, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

În urma verificărilor, unul dintre cei mai importanți furnizori de energie electrică din țară a stornat 2.232.224 de facturi la care nu se aplicase compensarea/plafonarea de la 01.11.2021, urmând a se emite un număr egal, în oglindă, de facturi calculate conform normelor legale în vigoare, a anunțat instituția.

Cum se depun reclamațiile

Potrivit instituției, verificările vor fi continuate până pe 31 martie 2022. Comandamentul pentru Energie este structura special creată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) pentru a verifica modul în care unele companii furnizoare de energie electrică şi gaze naturale au respectat legislația în vigoare şi drepturile consumatorilor persoane fizice, dar şi felul în care acestea au reacționat, ca urmare a controalelor ANPC.

Ministerul Economiei precizează că în această perioadă, în cazul în care constată nereguli la facturile de energie electrică și gaze naturale, consumatorii pot depune o reclamație online sau în scris (adresele sunt stipulate pe site-ul www.anpc.gov.ro) și pot face sesizări la numărul de telefon, cu tarif normal, 021.307.67.89, sau să acceseze adresa de e-mail [email protected].

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase