VIDEO | Nicolae Ciucă, indicații pentru miniștri ca să urgenteze finalizarea proiectului de OUG privind măsurile din domenul energiei. Care este termenul anunțat pentru adoptare

Publicat: 19/01/2022, 12:31
Actualizat: 19/01/2022, 13:43

Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut, miercuri, la debutul ședinței de Guvern, miniștrilor implicați în elaborarea proiectului de modificare a schemei de ajutor pentru consumatori în domeniul energiei să se grăbească, pentru ca ordonanța de urgență să fie adoptată săptămâna viitoare. Măsurile anunțate, după acordul din coaliție, ar urma să mărească atât cuantumul beneficiilor, cât și numărul beneficiarilor de facturi reduse la curent electric și gaze naturale, pentru lunile februarie și martie.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a subliniat, miercuri, că dorește ca proiectul de ordononanță de urgență – care să includă măsurile convenite la nivelul coaliției – să fie finalizat până vineri, adică într-o zi și jumătate de lucru.

„Am desfășurat o serie de activități începând de luni legate de subiectul setului de măsuri guvernamentale pentru a putea să gestionăm efectele generate de creșterea prețurilor la energie și la gaze. Ieri am avut o întâlnire cu producătorii, furnizorii și distribuitorii din energie, am discutat cu ministrul Energiei și se lucrează la partea de conținut a ordonanței de urgență pe care doresc să o finalizăm până vineri dimineața”, a spus premierul.

Intenția de modificare a actualei scheme de ajutor – în aplicare între 1 noiembrie 2021 și 31 martie 2022 – a fost anunțate de premier marțea trecută, sub rezerva acordului la nivelul coaliției, la care s-a ajuns luni seară. Inițiațial se discuta despre reducerea TVA-ului, pe care îl încasa statul din vânzarea de energia electrică și gaze naturale, de la 19 a 5%, care nu s-a menținut la finalul discuțiilor.

În urma ședinței, Nicolae Ciucă a anunțat măsurile convenite, care ar urma să fie reglementate prin ordonanță de urgență, pentru două dintre cele cinci luni ale schemei actuale, respectiv din 1 februarie – adică peste aproape două săptămâni – și până în 31 martie. Pentru punerea în aplicare, trebuie schimbată și legislația secundară, respectiv ordinul pentru aprobarea procedurii şi termenelor de decontare a sumelor aferente schemei de compensare, documentele în baza cărora se realizează decontarea, precum şi alte măsuri necesare aplicării prevederilor OUG.

„În acest sens, rog ministrul de Finanțe, ministrul Agriculturii, ministrul Economiei, ministrul Antreprenoriarului și Turismului, ministrul Justiției și ministrul Transporturilor să finalizeze partea de conținut, astfel încât la Ministerul Energiei, bineînțeles cu sprijinul domnului secretar general să finalizăm această ordonanță să putem să o punem în transparență publică cel mai târziu vineri dimineața, astfel încât săptămâna viitoare, înainte de ședința săptămânală, să adoptăm această ordonanță de urgență”, a subliniat premierul.

Poziția marilor companii din energie

Federaţia Patronală a Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), care reprezintă cele mai importante grupuri din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, a transmis, miecuri, suținerea pentru pachetul de măsuri, cerând în același timp un cadru de reglementare clar.

„Credem că soluția propusă ieri de către reprezentanții Guvernului este adecvată și răspunde provocărilor impuse de evoluția costurilor cu energia, pentru sezonul rece. Tot ce ne dorim este un cadru de reglementare clar, în timp util, care să permită o implementare rapidă și unitară. De asemenea, am solicitat ca măsurile avute în vedere să fie echitabile pentru toți actorii implicați în piața de energie și să nu conducă la acumularea unor costuri suplimentare pentru furnizorii care finanțează în avans schema de sprijin”, a spus Dana Dărăban, director executiv ACUE.

Comform comuncatului transmis, toate companiile membre în Federația ACUE se vor conforma măsurilor dispuse de autorități pentru eventualele situații nedorite care au intervenit în implementarea mecanismului de plafonare și compensare.

„Legile și regulamentele aplicabile sectorului nostru sunt vitale pentru activitatea noastră. Ne asumăm responsabilitatea situațiilor care țin de noi. Regretăm eventualele întârzieri în aplicarea mecanismului de plafonare și compensare în vigoare, însă avem nevoie de un cadru clar cu termen de implementare rezonabil pentru a evita orice erori care pot apărea din cauze materiale, tehnice sau din cauza timpului necesar pentru adaptarea sistemelor de facturare”, a conchis Dana Dărăban.

Federația ACUE cuprinde CEZ România, E.ON România, Electrică SĂ, ENEL România, ENGIE România, Gaz Est, cu un număr total de peste 24.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro.

Traseul legislației

Legea nr.259/2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021 – 2022, a fost aprobată de Camera Deputaților, for decizional, în 27 octombrie 2021 și a intrat în vigoare în 29 octombrie.

Înainte de modificările adoptate de Senat și comisiile Camerei Deputaților, conform notei de fundamentare a OUG 118/2021, impactul bugetar al OUG privind compensările era estimat la aproximativ 522 milioane de lei pentru anul 2021 și aproape 783 milioane de lei pentru lunile aferente anului viitor, deci aproximativ 1,3 miliarde de lei. Schema este în curs de modificare, conform deciziilor din ședința coaliției de luni, anuțate de premierul Nicolae Ciucă, impactul bugetar pentru cele două luni vizate – februarie – martie 2022 – ar fi de aproximativ 3 miliarde de lei.

Este vorba, așa cum a anuțat premierul luni seara, de plafonarea prețului la energie pentru consumatorii finali casnici și industriali, pentru întreprinderile mici și mijlocii, în paralel cu creșterea plafonului de consum până la care se aplică această facilitate, aplicarea unui sistem de reducere a facturii la energie pentru universități și alte instituții de învățământ, spitale, instituții de cultură și religioase, furnizori de servicii sociale, instituții publice, ONG-uri.

„Am reușit să ajungem la un acord, astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei per kilowatt (). De asemenea, limita consumului să crească de la 300 kilowați la 500 de kilowați, pentru care se calculează acest preț. Practic, reiese o compensarea de 0,291 lei per kilowatt, ceea ce la consumator se va percepe 0,68 lei per kilowatt. De asemenea, pentru IMM, pentru consumatorii mari, practic pentru consumatorii non-casnici va fi plafonat prețul la 1 leu per kilowatt”, a anunțat premierul luni seara, după ședința coaliției.

Potrivit premierului, la gaz plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei per kilowatt, iar limita de consum pentru cinci luni de zile va crește de la 1.000 la 1.500 kilowați. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33% la 40%, asigurându-se astfel un preț de 0,221 lei per kilowatt.

„De asemenea, pentru IMM, școli, spitale, biserici, industria alimentară, se va asigura un preț de 0,37 lei per kilowatt. În același timp, am luat decizia ca toate facturile să fie stornate, cele care au fost emise greșit, să fie stornate și retrimise, fără ca oamenii să fie debranșați sau să plătească penalități”, a spus Nicolae Ciucă, luni seara.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Ninge pe Transalpina! Apel al drumarilor către şoferi: Nu vă deplasaţi în zonele montane dacă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ