Virgil Popescu: Nu privatizăm nimic! Statul trebuie să fie acționar majoritar în toate societățile și companiile de interes strategic național!

Virgil Popescu: Nu privatizăm nimic! Statul trebuie să fie acționar majoritar în toate societățile și companiile de interes strategic național!
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Virgil Popescu, ministrul Energiei: Furnizorii își bat joc de româniSursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 15/01/2021, 19:56

Statul trebuie să fie acţionar majoritar în toate companiile de interes strategic naţional, iar Guvernul nu intenționează să le privatizeze, spune ministrul Energiei Virgil Popescu, ca reacţie la campania PSD care a anunțat că se va opune abrogării Legii privind neînstrăinarea acţiunilor deţinute de stat la companiile naţionale.

Virgil Popescu: Un demers legislativ pe care îl susțin și am mai anunțat asta

“Ca în povestea cu Petrică și Lupul, pe diverse voci, aud că se strigă ”Ne vând țara”. Asta după ce premierul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul vrea să abroge Legea 173/2020 care a reglementat interdicţia, pentru o perioadă de 2 ani, de înstrăinare a acţiunilor deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale, la bănci şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar. Un demers legislativ pe care îl susțin și am mai anunțat asta”, a scris ministrul Energiei pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a a afirmat, zilele trecute, că premierul Florin Cîţu pune la cale „cel mai mare jaf din istoria modernă a ţării”, referindu-se la declarațiile privind abrogarea Legii privind neînstrăinarea acţiunilor deţinute de stat la companiile naţionale.

„Așa cum am spus și în cadrul ultimelor audieri, nu privatizăm nimic! Statul trebuie să fie acționar majoritar în toate societățile și companiile de interes strategic național! Și așa va fi! Listarea unor pachete minoritare de acțiuni pe bursă nu înseamnă PRIVATIZARE, ci șansa de modernizare, de a face investiții, de care, evident, va beneficia fiecare român”, a mai precizat Virgil Popescu.

Ministrul a punctat că nu ar trebui ca acest subiect să fie folosit pentru manipulare cu scopul de a obține un interes electoral efemer.

PSD a lansat pe Facebook campania “Spune NU vânzării celor mai puternice și mai rentabile companii de stat!”

PSD a lansat pe Facebook campania “Spune NU vânzării celor mai puternice și mai rentabile companii de stat!”, având următorul text: ”Nu le-a ajuns cât au furat în pandemie! Nici cât au furat din împrumuturile uriașe de 30 de miliarde de euro, făcute anul trecut. Acum, Guvernul Cîțu pune la cale cel mai mare jaf din istoria modernă a țării!”

Florin Cîţu: Nu este vorba de înstrăinare a acţiunilor, e vorba de a atrage capital în România

Premierul Florin Cîţu a anunţat, joi, că Legea privind neînstrăinarea acţiunilor deţinute de stat la companiile naţionale va fi abrogată, ca un semnal pentru piaţa de capital, în sensul atragerii de noi investiţii străine în România.

“Vom abroga acea lege, cu totul. (…) Aici nu este vorba de înstrăinare a acţiunilor, e vorba de a atrage capital în România. Asta facem, capitalizăm aceste companii. Nu avem resursele la buget să capitalizăm toate aceste companii, la nevoile pe care le au aceste companii pentru investiţii şi pentru a se dezvolta. Şi atunci, bineînţeles, că o parte din acţiuni sau din proprietatea acestor companii este transferată, în schimbul acestui capital, altor acţionari. Se întâmplă peste tot în lume. Şi, mai mult de atât, ceea ce am observat şi în România, dar şi în alte ţări, acolo unde am avut astfel de injecţii de capital şi au venit după aceea cu un management performant, cu o guvernanţă corporativă, (…) acele companii au fost salvate, au mers mai departe, au angajat oameni, au fost profitabile, au plătit taxe la buget. Asta este reţeta pe care vrem să mergem”, a explicat Cîţu, într-un interviu la Radio Guerrilla, citat de Agerpres.

El a adăugat că România vrea să dea un semnal că are o economie modernă, care ştie să lucreze cu instrumentele pieţei de capital.

“Ceea ce facem noi prin abrogarea legii nu înseamnă neapărat că mâine vom începe să vindem. Nu, este un semnal pe care-l dăm pieţei de capital, investitorilor străini că în România proprietatea privată este sfântă, în primul rând, şi, în al doilea rând, că nu suntem o ţară care nu doreşte să vină investitori. Deci, suntem o economie deschisă, o economie modernă, care ştie să lucreze cu instrumentele pieţei de capital”, a declarat prim-ministrul.
Potrivit acestuia, vânzarea Petrom, privită “generic”, a fost “un lucru bun”. “Dacă mă uit astăzi, sunt multe elemente acolo ale privatizării, dar, generic, aşa a fost un lucru bun”, a spus Florin Cîţu, întrebat despre vânzarea acestei companii.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte