VIDEO | Virgil Popescu: Trebuie restructurat întregul mix energetic românesc, ceea ce nu s-a făcut în ultimii zece ani

Publicat: 10/08/2021, 22:36
Actualizat: 11/08/2021, 00:34

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că în România din 2015 nu s-a mai făcut nicio capacitate de producere a energiei electrice, sistemul energetic fiind unul destul de vechi, care încă funcționează cu un procent de aproximativ 20% din energie electrică pe bază de cărbune. Popescu a subliniază că datorită acestui fapt, prețul energiei este în creștere, determinând o majorare de preț și la ceilalți producători.

„Din 2015, chiar am verificat, nu a mai fost pusă în funcţiune nicio capacitate de producere a energiei electrice. Mixul energetic al României este suficient de vechi, vorbim încă de 20% energie electrică pe bază de cărbune, cărbune care are în componenţa preţului energiei produse pe cărbune are certificatul de CO2 care, faţă de anul trecut, de la 22 de euro a ajuns la 55 de euro şi va creşte în continuare. Gândiţi-vă că exact suma asta, de 55 de euro, este în plus peste preţul energiei. Faptul că cei care produc energie electrică pe cărbune trebuie să vândă mai sus, asta nu înseamnă că ceilalţi producători vor vinde mai jos. Nu. Vor vrea să facă profit şi se duc în continuare”, a afirmat Virgil Popescu, marţi seară, la Antena 3.
Ministrul susține că trebuie restructurat complet mixul energetic, trecând de la cărbune către alte surse de energie cum ar fi din eoliene, nucleară și fotovoltaică. Popescu a declarat că prin Programul Național de Redresare și Reziliența (PNRR) se vor construi unități de stocare a energiei electrice astfel încât să pute stoca energia care nu este consumată și să poată fi utilizată la nevoie.
„Noi trebuie să ne restructurăm complet mixul energetic. E clar că trebuie să trecem de la cărbune, dar nu direct, pe parte eoliană, să trecem prin gaz natural, să avem producţie în bandă de energie electrică, cum este nuclearul, cum va fi gazul natural care dorim să-l punem în loc, punem fotovoltaic, punem regenerabil foarte mult, îl punem cu baterii de stocare pentru că tot ce s-a produs în România din 2010 până în 2015 nu a fost pus cu stocaj, a fost pur şi simplu pusă energie regenerabilă la nişte costuri foarte mari pe care le plătim toţi şi acuma, pentru că era început de tehnologie, nu era aşa dezvoltată şi aşa, să se ieftinească tehnologia, preţul pe megaWatt era aproape dublu în urmă cu 10 ani de zile, iar acum ce vom pune în operă, în funcţiune, prin PNRR, prin Fondul de modernizare vom pune împreună cu unităţi de stocare a energiei electrice, în aşa fel încât, noaptea, că să vă dau un exemplu, când poate să bată vântul şi putem să producem energie electrică şi când nu este consum să nu o dai în reţea că nu o consumă nimeni şi să o dai ieftin, ci să o stochezi şi să o dai în sistem exact atunci când ai nevoie. Asta trebuie clar făcută” a declarat ministrul.
Virgil Popescu a menționat că în locul centralei Mintia care era o „gaură neagră”, „va fi pus în loc cel puţin 800 de megaWatt producţie în bandă” prin Fondul de modernizare și PNRR.
„În locul Mintiei, vă spun cu cea mai mare sinceritate şi fermitate, va fi pus în loc cel puţin 800 de megaWatt producţie în bandă. De asta ne ocupăm. Trebuie restructurat întregul mix energetic românesc, ceea ce nu s-a făcut în ultimii zece ani am început să facem. Nu vorbim de probleme financiare sau de resurse financiare. Pe lângă PNRR, unde avem un miliard şase sute de milioane pentru energie, avem Fondul de modernizare”, a spus Virgil Popescu.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum putea fi evitată tragedia de pe Jepii Mici. „Apariția ursului nu a fost accidentală”
Adevăratul motiv pentru care ursoaica a atacat-o pe Maria Diana. De ce fiara l-a ignorat...
FOTO. Lili Sandu, fosta iubită a lui Bogdan Stelea, e strălucitoare la 45 de ani,...
Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs
Democrații sunt șocați, uluiți și furioși. Ce s-a aflat despre starea lui Biden: „O operațiune...
Nimic nu e aşa cum s-a crezut! Mama Mariei Diana a spus cine era băiatul...
Cât va dura mariajul lui Smiley cu Gina Pistol? Carmen Harra a dat VERDICTUL. „Ea...
Salvamont: Mai multe trasee turistice nu mai sunt sigure, din cauza urşilor. Cele mai periculoase...
VIDEO Joe Biden face noi gafe. L-a numit pe Zelenski "președintele Putin" și pe Kamala...
Ce se întâmplă cu Ordonanța OUG 84 antidrog după protestul organizat de comunitatea Declic. Premierul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Mașinile diesel, interzise în mai multe orașe. Unde nu mai poți circula cu mașina pe...
În mai, salariul mediu net a scăzut cu 1,9% faţă de luna aprilie. Cum explică...
Descoperire TULBURĂTOARE despre apa de băut din Europa
Ilegal în România. N-ai voie să transporți cu mașina. Faci închisoare cu executare garantat
Aerul condiționat. Toate miturile, demontate de specialiști
Cum a reacționat un britanic care a călătorit cu trenul în România, la clasa I....
VIDEO Joe Biden face noi gafe. L-a numit pe Zelenski "președintele Putin" și pe Kamala...
La ce vârstă a avut Adrian Minune primul tort de ziua sa? „Bunicul meu lucra...
Incident neașteptat la Beach, Please! 2024: "Dați-ne niște apă că leșină". Ce s-a întâmplat în...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Astronomii au detectat o rafală radio puternică de la o galaxie pitică aflată la 3...
×