Virusolog italian: Este cunoscut faptul că vaccinul nu protejează 100%, dar care este alternativa? Să nu facem nimic? Dacă da, mergeți în România

Virusolog italian: Este cunoscut faptul că vaccinul nu protejează 100%, dar care este alternativa? Să nu facem nimic? Dacă da, mergeți în România
Foto: Facebook / Fabrizio Pregliasco
Publicat: 30/11/2021, 19:03
Actualizat: 01/12/2021, 23:14

Președintele Asociației Naționale de Asistență Publică, virusologul italian, Fabrizio Pregliasco a afirmat că, deși vaccinul nu te protejează 100% împotriva Covid-19 și că cei vaccinați riscă oricum să contracteze boala, însă te protejează să nu faci o formă gravă a bolii. Medicul a transmis un mesaj ironic celor care contestă vaccinarea și care nu vor să facă nimic pentru a reduce efectele valului patru al pandemiei să meargă în România.

„Este bine cunoscut faptul că vaccinul nu este un panaceu, că nu protejează 100% împotriva virusului și că cei vaccinați riscă oricum să contracteze boala, uneori în mod grav. Dar știm, de asemenea, că după două doze, protecția împotriva Covid este de 80% și, deși după 6 luni scade la 55%, motiv pentru care este necesară o a treia doză, aceasta este încă ridicată, în jur de 80%, împotriva celor mai grave forme. Puterea vaccinului constă în statistici: cei nevaccinați au de 14 ori mai multe șanse decât cei vaccinați să ajungă la terapie intensivă. Acesta nu este un avantaj mic”, a declarat Virusologul italian, Fabrizio Pregliasco.

„Situațiile sunt foarte diferite de la o țară la alta. În Anglia se înregistrează un număr foarte mare de infecții, dar, din fericire, nu se înregistrează proporția de decese înregistrată în valurile anterioare. Pe de altă parte, în România și Bulgaria, unde rata de vaccinare este scăzută, proporționalitatea este mai mult sau mai puțin aceeași ca în urmă cu un an”.

Medicul a precizat că vaccinul protejează persoana vaccinată, cel puțin de cele mai grave consecințe.

„Persoana vaccinată se poate infecta, bineînțeles. Dar persoana vaccinată care este infectată are o încărcătură virală mult mai mică și un timp de infectare mult mai scurt decât persoana nevaccinată. În termeni simpli: o persoană vaccinată infectează de douăzeci de ori mai puțin decât o persoană nevaccinată. Deci, din nou, beneficiul este derivat din statisticile generale, nu din analiza cazurilor individuale. Care este alternativa, oricum? Să nu facem nimic? Dacă da, România este locul unde trebuie să mergeți”.

Masca, distanțarea socială și igiena trebuie respectate în continuare și pentru cei vaccinați anti-Covid-19.

„Absolut. Așa cum am spus la început, vaccinul nu vă garantează 100%, nu e vorba că faceți o injecție și apoi plecați, plecați la fel de ușor ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. În ultimele luni am învățat o nouă „etichetă”, pe care trebuie să o respectăm în continuare, atât în interior, cât și în exterior. Măștile, distanța și igiena, în special a mâinilor, continuă să fie unul dintre pilonii luptei împotriva Covidiei.

Pregliasco a vorbit despre noua tulpina a Covid-19 care provine din Africa de Sud

Ce știm despre el? „Ne va lua două săptămâni pentru a înțelege pe deplin caracteristicile sale, dar faptul că a crescut cu 30% în Africa de Sud, că este prezent în Belgia, Israel și Hong Kong înseamnă că prinde contur. Va trebui să vedem dacă se poate feri de vaccin mai bine decât celelalte variante.

El a explicat care sunt modul prin care apar mutațiile virusului făcând o comparație cu zona de cofetărie.

Virusul nu are inteligență proprie, nu se poate spune că acesta vede vaccinul și găsește o modalitate de a-l evita. Virusul se replică, asta este natura lui, iar atunci când se replică o face cu erori, un fel de „defect de fabricație”.

Uneori aceste greșeli îi fac viața mai dificilă, alteori mai ușoară. Să ne imaginăm o bucătăreasă care pregătește prăjituri: ea urmează aceeași rețetă pentru toate, dar într-un moment de neglijență, greșește dozajul unor ingrediente.

Majoritatea prăjiturilor, din cauza greșelii, vor avea un gust rău, dar se poate ca, din întâmplare, unele să fie mai bune. Acestea sunt accidentele care prind, care rămân. Din nou, statistică: cu cât virusul circulă mai mult, cu cât infectează mai mulți oameni, cu atât se replică mai mult, cu atât sunt mai mari șansele de a avea mutații”, a mai explicat el.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică