Visul american, impulsionat de Marcel Ciolacu. Cum ar putea fi inclusă România în programul Visa Waiver cu ajutorul angajaților din administrație

Visul american, impulsionat de Marcel Ciolacu. Cum ar putea fi inclusă România în programul Visa Waiver cu ajutorul angajaților din administrație

Din 2025, românii ar putea să călătorească în SUA fără vize, cu condiția ca rata respingerilor să coboare sub 3%. După ce i-a invitat pe români să-și reînnoiască viza de America, chiar dacă nu a expirat, premierul Marcel Ciolacu a mers la nivelul următor.

Premierul a modificat Hotărârea de Guvern  518/1995, prin care angajaţii din administraţia publică centrală – cu prioritate cei din domeniile apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale, justiţiei şi afacerilor externe – beneficiază de decontarea, în condiţiile legii, a oricărui tip de viză SUA, aplicată pe orice tip de paşaport, pe bază de documente justificative.

Toate acestea, fără a fi necesară o invitaţie sau fără efectuarea unei misiuni.

Modificarea, publicată în Monitorul Oficial pe 18 ianuarie  2024, are ca scop, potrivit semnatarului „consolidarea parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii.”

Pe 8 februarie 2024, este publicată în Monitorul Oficial o nouă hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 518/1995, privind unele drepturi și obligații ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

La articolul 1, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alin. (3) și (4), cu următorul cuprins:

(3) Prevederile alin. (2) se aplică sub condiția parcurgerii procedurii legale de obținere a vizei SUA, inclusiv participarea la interviu, atunci când este cazul.

(4) În aplicarea dispozițiilor alin. (2), ministerele și celelalte instituții și autorități ale administrației publice centrale pot suporta o singură dată în anul 2024, pentru angajații proprii, cheltuielile pentru taxa de viză SUA, indiferent de scopul deplasării, în limita prevederilor bugetare aprobate și în conformitate cu procedura internă aprobată de ordonatorul principal de credite.

România este doar cu un „picior” în SUA

Reamintim că, în momentul de față, România, Bulgaria și Cipru sunt cele trei state membre UE care nu fac parte încă din Programul american Visa Waiver.

Însuși premierul Marcel Ciolacu a anunțat că și-a luat viză pentru Statele Unite, chiar dacă nu intenţionează să călătorească în următoarea perioadă.

Oficialul a precizat că s-ar putea, ca din 2025, românii să nu mai aibă nevoie de vize pentru a intra în America, însă recunoaște că pentru acest lucru este nevoie să fie coborâtă rata respingerilor sub 3%, o condiție esențială, pentru ca țara noastră să intre în programul Visa Waiver.

„M-am alăturat românilor care în aceste zile îşi iau vize pentru SUA, chiar dacă nu intenţionează să călătorească în următoarea perioadă. Scopul demersului nostru este de a coborî rata respingerilor sub 3% pentru a îndeplini astfel condiţiile eliminării vizelor pentru State Unite ale Americii”, a explicat Marcel Ciolacu.

„Cred că rata este undeva de 20-25 %  între colegii care au fost de acord să completeze documentația pentru viză”

Gabriel Gîrniță, președinte Sindicatului Democratic al Polițiștilor (Sidepol), a declarat pentru Gândul că nu toți angajați Ministerului Afacerilor Interne (MAI) achiesează la acest demers.

Acesta a precizat că reticența acestora se trage din faptul că, atunci când au cerut să-și primească drepturile restante de acum șase ani de zile, nu au fost luați în seamă.

Președintele Sidepol a mai punctat că, în momentul de față, undeva între 20-25% dintre angajații MAI au aplicat pentru a obține viza de SUA, decontată integral de minister.

„Am ceva idee despre subiect, deoarece în ultimele zile, săptămâna trecută mai ales, conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a pus foarte mare accent pentru toți angajați din subordine, 120.000 la număr, să aplice pentru aceste vize, tocmai pentru a scădea punctajul de țară în ceea ce privește respingerea vizelor. Se presupune că polițiștilor li se vor aproba fără nici un fel de problemă și atunci există posibilitatea ca România să scape de rata de respingere.

Însă, angajații sunt puțin reticenți, considerând că angajatorul se folosește de ei în astfel de scopuri, doar atunci când au nevoie. În schimb, atunci când a fost cazul să le dea drepturile restante de acum șase ani de zile, nici măcar nu i-a băgat în seamă. Și cred că rata este undeva de 20-25 %  între colegii care au fost de acord să completeze documentația pentru viză. Mai ales, în condițiile în care ministerul decontează taxa pentru viză. 

Chiar și în acest context, tot nu sunt de acord, pentru că, așa cum v-am zis, sunt dezamăgiți de deciziile luate anterior de conducerile aflate la Guvern și minister și au zis că oricum nu vor ajunge în America. Și atunci, de ce să facă această faptă, chiar și benevol, chiar și decontată? De aceea, presupun că rata va fi foarte mică, cel puțin la structurile cu care eu am interacționat în momentul de față, undeva între 20-25% dintre angajați au aplicat”, a precizat Gabriel Gîrniță, președinte Sindicatului Democratic al Polițiștilor (Sidepol).

Până la 30 septembrie 2024, cât mai mulți cetățeni români trebuie să își reînnoiască viza SUA de tip B1/B2

Și românii care au o viză SUA de tip B1/B2 sunt încurajați să-și reînnoiască documentele fără interviu la Ambasada SUA. Scopul acestei acțiuni este ca România să intre în programul Visa Waiver, până la finele anului fiscal american, adică 30 septembrie 2024.

Visa Waiver este un program al guvernului american care permite cetățenilor din anumite țări să călătorească în Statele Unite, maximum 90 de zile, pentru turism, afaceri sau tranzit pe teritoriul american, fără nevoia de a obține o viză.

Ca România să fie acceptată în acest program, principalul obiectiv ce trebuie îndeplinit anul acesta este atingerea unei rate de refuz de sub 3% a vizelor de tip B1/B2 – afaceri și turism.

  • De asemenea, pot obține viză SUA fără interviu și copiii sub 14 ani. Rata de respingere la reînnoire este mult sub 1% și, astfel, va fi îmbunătățit procentul de respingere.
  • Viza poate fi reînnoită chiar dacă este încă valabilă sau a expirat în ultimele 48 de luni. Aceasta va fi valabilă pentru o perioadă de 10 ani.

Ambasadoarea SUA la București: „Avem nevoie de ajutorul românilor”

Anul 2025 ar putea fi anul din care românii ar putea călători în Statele Unite fără vize, spune și Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la București, care explică într-un interviu pentru HotNews.ro de ce depinde includerea României în programul Visa Waiver.

„Avem nevoie de ajutorul românilor”, spune diplomata americană care îi îndemnă pe cei care au o viză pentru SUA „să o reînnoiască, chiar dacă nu a expirat încă. Ne puteți ajuta în campania noastră de a încerca să aducem România în programul Visa Waiver prin faptul că vom primi mai multe cereri pe care le putem aproba. Iar asta va ajuta la scăderea ratei de refuz”, a spus ea.

Întrebată dacă 2025 este un termen realist pentru ridicarea vizelor, Kathleen Kavalec a răspuns: „Cred că este foarte posibil, dar nu vreau să garantez ceva, nu pot prezice 100%.”

CITIȚI ȘI:

Marcel Ciolacu a mers cu ambasadorul SUA să-și ia viză pentru America / „Mă bucur să văd cum premierul își reînnoiește viza”

VIDEO | Marcel Ciolacu vrea ca românii să meargă fără viză în SUA: Programul Visa Waiver va deveni realitate din anul 2025

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Regula OBLIGATORIE pentru toți românii! S-a anunțat astăzi, 3 Mai
Probleme legate de funcționarea telefoanelor iPhone. Apple, mesaj pentru utilizatori
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Carmen Tănase povestește cum se simte, la propriu, ÎNVIEREA | Altceva cu Adrian Artene