Vladimir Putin, îngrijorat că oficialii ruși beau tot mai mult alcool din cauza problemelor de pe front: „Disciplina a început să sufere”

Vladimir Putin, îngrijorat că oficialii ruși beau tot mai mult alcool din cauza problemelor de pe front: „Disciplina a început să sufere”
Vladimir Putin / Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15/09/2022, 19:54

Președintele rus Vladimir Putin este tot mai îngrijorat de consumul excesiv de alcool în cadrul administrației sale prezidențiale și în guvernul rus, spun surse apropiate Kremlinului citate de siteul de investigație Meduza. El a deschis acest subiect la o serie de întrevederi cu guvernatorii unor regiuni în care  consumul de alcool nu se află „nici măcar printre primele zece probleme” din administrațiile pe care le conduc.

Îngrijorările privind „stilul de viață sănătos” vin în contextul în care unii oficiali de la Moscova se confruntă cu amploarea adevărată a pierderilor suferite în Ucraina.

Sursele apropiate de Kremlin afirmă că Vladimir Putin este preocupat în special de starea „unor oameni din cercul său interior”: miniștri, adjuncți ai lor, chiar și unii viceprim-miniștri, angajați ai Administrației Prezidențiale și ai Consiliului de Securitate, șefi de corporații de stat, guvernatori.

Sursele celor de la Meduza mai menționează că principalul motiv pentru consumul ridicat de alcool din rândul oficialilor ruși apropiați de Kremlin are de-a face cu pierderile și pagubele reale cauzate de războiul din Ucraina, precum și de consecințele sancțiunilor occidentale.

Putin crede că „disciplina a început să sufere” din cauza alcoolului

Putin în schimb se pare că crede că oficialii ar trebui să facă față cu ușurință acestor dificultăți, chiar dacă mulți dintre ei au fost sancționați personal de țările occidentale.

Sursele citate cred că situația cu consumul de alcool în rândul oficialilor și birocraților ruși de vârf a început să-l îngrijoreze pe Putin deoarece „disciplina a început să sufere”.

Într-o întâlnire avută în luna august cu Alexandr Avdeev, guvernatorul regiunii Vladimir aflată la est de Moscova, Putin l-a avertizat pe acesta că „încă trebuie să extindem promovarea unui stil de viață sănătos”, subliniind că acesta un este un subiect lipsit de importanță și că „țăranii beau și vor continua să bea” în lipsa unor campanii de educare.

Liderul de la Kremlin a mai afirmat că în lupta împotriva dependenței de alcool nu ar trebui folosite interdicții și majorări excesive de accize, ci „dezvoltarea infrastructurii pentru sport și acordarea atenției cuvenite obiectelor culturale”, scrie siteul de investigații  Meduza, citând surse apropiate de Kremlin.

Comentariile lui Putin au venit după ce cu doar câteva zile în urmă într-o întâlnire cu un alt guvernator el a vorbit de asemenea despre alcool, deplângând nivelurile ridicate ale consumului în regiunile monoindustriale.

„Vă rog să fiți atenți la asta”, i-a spus Putin lui Alexandr Sokolov, guvernatorul regiunii Kirov.

Liderul de la Kremlin nu s-a arătat foarte preocupat de consumul de alcool în Rusia înainte

Afirmațiile lui Putin i-au nedumerit atât pe guvernatorii în cauză, cât și pe analiștii politici ruși din două motive: regiunile conduse de Sokolov și Avdeev nu se află printre cele cu un nivel ridicat de dependență de alcool în rândul populației și președintele rus nu a vorbit anterior niciodată atât de mult despre această problemă din Rusia.

Unul dintre rarele sale comentarii pe această temă a venit în 2016 în timpul conferinței sale de presă maraton pe care Kremlinul o organizează în fiecare an. Întrebat de un jurnalist despre lupta împotriva alcoolului contrafăcut după ce 77 de persoane au murit în Irkutsk din cauza consumului.

Putin a răspuns că „alcoolizarea” este într-adevăr o „problemă” pentru Rusia dar a adăugat imediat optimist că, de exemplu, și în țările din nordul Europei se bea la fel de mult (n.r. nu este adevărat ).

Una dintre sursele citate de jurnaliștii de investigație de la Meduza afirmă că Sokolov și Avdeev au fost surprinși de aducerea în discuție a acestui subiect de către președintele rus, deoarece consumul de alcool nu se află „nici măcar printre primele zece probleme” din regiunile pe care le conduc.

Alte două surse ale Meduza explică însă că Putin a început să acorde o atenție sporită acestei probleme fiindcă oficialii ruși au început să bea alcool mult mai des și mult mai mult pe fondul războiului din Ucraina.