Volodimir Zelenski, noi informații despre negocierile ruso-ucrainene de luni: Până acum nu avem rezultatul pe care am dori să-l obținem

Volodimir Zelenski, noi informații despre negocierile ruso-ucrainene de luni: Până acum nu avem rezultatul pe care am dori să-l obținem
Sursa: captură video Instagram Volodimir Zelenski
Publicat: 01/03/2022, 01:21

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în noaptea de luni spre marți, că analizează rezultatele negocierilor de luni cu delegația rusă. Discuțiile, care au durat cinci ore, nu s-au finalizat, urmând a fi reluate zilele următoare.

„Pot exista negocieri corecte dacă o parte nu lovește cealaltă parte cu artileria cu rachete în momentul negocierilor. Până acum nu avem rezultatul pe care am dori să-l obținem. Rusia și-a declarat poziția și am declarat contrapuncte, pentru a pune capăt războiului. Am primit câteva semnale. Când delegația se va întoarce la Kiev, vom analiza ceea ce am auzit și apoi vom decide cum să trecem la a doua rundă de discuții”, a spus Zelensky într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, citat de CNN. 

Rusia şi Ucraina au discutat despre posibilitatea de a organiza o a doua rundă de discuţii în viitorul apropiat, a declarat anterior consilierul şefului biroului preşedintelui ucrainean Podoliak.

Versiunile celor două delegații – rusă și ucraineană – asupra negocierilor de luni

Unul dintre membri delegaţiei ucrainene a vorbit despre rezultatele negocierilor de luni.

„Ucraina şi Federaţia Rusă au terminat prima rundă a negocierilor. Principala discuţie a fost despre încetarea focurilor pe teritoriul Ucrainei şi a desfăşurării luptelor. Mai mult, s-a stabilit prioritatea temelor care au nevoie deja de o implementare din punct de vedere logistic, astea vor merge la consultări în capitalele lor. Şi pe lângă asta s-a stabilit a doua rundă a negocierilor, în cel mai scurt timp, acolo unde aceste subiecte vor primi un plan concret de punere în practică”, a declarat acesta.

La rândul său, un oficial de la Kiev a confirmat încheierea primei runde a negocierilor şi continuarea discuţiilor zilele următoare.

„Delegaţiile Ucrainei şi Rusiei au avut prima rundă de negocieri. Principalul obiectiv a fost discutarea despre un armistiţiu şi încheierea acţiunilor combatante pe teritoriul Ucrainei. Părţile au stabilit temele asupra cărora trebuie luate decizii, dar, pentru ca aceste decizii să fie implementate prin foaia de parcurs, delegaţiile revin pentru consultări în capitale. Părţile au discutat despre organizarea unei noi runde de negocieri pe măsură ce sunt formulate decizii”, a declarat Mihailo Podoliac, un consilier al preşedintelui ucrainean, citat de CNN şi Sky News.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut luni, într-o convorbire cu omologul său din Franţa, Emmanuel Macron, garanţii de securitate din partea NATO, recunoaşterea suveranităţii ruse asupra Crimeei şi demilitarizarea Ucrainei, semnalând disponibilitatea Moscovei de a lansa negocieri în acest sens, scrie Mediafax.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat un concurs la un post local de televiziune din Constanța, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase