SURSE | Coaliția s-a înțeles pe măsurile fiscal-bugetare. Marcel Ciolacu merge în linie dreaptă cu asumarea răspunderii guvernamentale

SURSE | Coaliția s-a înțeles pe măsurile fiscal-bugetare. Marcel Ciolacu merge în linie dreaptă cu asumarea răspunderii guvernamentale
Publicat: 14/09/2023, 13:48

Marcel Ciolacu a stabilit ultimele detalii ale măsurilor pe care executivul urmează să își asume răspunderea. Surse guvernamentale au afirmat pentru Gândul că măsurile fiscal-bugetare au fost negociate în coaliție și s-a ajuns la un consens în ceea ce privește forma lor. Mâine, premierul urmează să discute cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pentru a merge înainte cu planul de asumare.

Conform surselor Gândul, premierul Marcel Ciolacu a discutat cu liderii PNL și cu ministrul de Finanțe Marcel Boloș, ultimele detalii tehnice privind măsurile fiscal-bugetare pe care guvernul urmează să își asume răspunderea. Premierul ar urma să vină cu pachetul de măsuri până pe data de 1 octombrie, precizează sursele citate.

Coaliția a fost tehnică. Negocierile s-au încheiat acum două săptămâni. A fost mai mult o discuție tehnică, despre ce intră în legea de asumare și ce urmează la Parlament, au afirmat surse oficiale.

Premierul Marcel Ciolacu ar urma să meargă cu unele măsuri pe asumare, aici regăsindu-se 99% din proiectele privind reducerea cheltuielilor bugetare, dar și unele măsuri ce vizează combaterea evaziunii fiscale, având în vedere recomandarea Comisiei Europene pentru o mai bună colectare a TVA-ului la buget, pentru țara noastră.

Printre măsurile pe care coaliția de guvernare PSD-PNL le-a stabilit se numără taxa de 0,3% aplicată imobilelor cu o valoare de peste 500.000 de euro, iar taxa ar urma să se aplice pe diferența de valoare ce depășește suma de 500.000 de euro.

Taxa de 0,3% pe imobilele mai scumpe de 500.000 de euro se aplică pe diferența de valoare. Tot ce depaseste 500 de mii se taxează cu 0,3%. Dar daca ai credit nu pot sa îți impozitez creditul, au afirmat sursele Gândul.

O altă măsură deja stabilită în coaliție este creșterea salariului minim pe economie de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut și salariul minim în sectorul construcțiilor la 4.500 de lei brut. Totodată, TVA-ul ar urma să rămână la 5% pentru termie (gaze, curent și lemne de foc), dar și pentru cărți și  manuale școlare.

Guvernul pregătește mai multe OUG-uri

Sursele Gândul au explicat că unele măsuri care nu intră în proiectul de lege pe care premierul urmează să își asume răspunderea vor fi trecute prin Ordonanță de Urgență (OUG) pe care executivul le va da în perioada imediat premergătoare a asumării. Din informațiile obținute, ar fi vorba despre minim 6 proiecte de OUG care vor completa măsurile care intră pe procedura asumării răspunderii.

Va fi o singură lege de asumare care va avea 3 componente. Reducerea cheltuielilor, măsurile fiscale și combaterea evaziunii. În ședința de guvern când va trece legea, vor fi și OUG-uri care completează cadrul legal, au precizat surse oficiale.

Termenul până la care premierul Marcel Ciolacu vrea să meargă în Parlament este 1 octombrie 2023, au afirmat sursele Gândul. După aceea, proiectul urmează cursul legislativ care prevede 24 de ore în care opoziția poate depune amendamente pentru legea asumării, asta în condițiile în care legea nu este atacată la Curtea Constituțională (CCR) sau în eventualitatea puțin probabilă a unei moțiuni de cenzură.

„Dacă legea nu este atacată la CCR, normal ar fi termen undeva la 1 octombrie ca dată de intrare în vigoare. Dacă va fi atacată la CCR, atunci termenul se prelungește”, au precizat sursele noastre.

Premierul ar urma ca împreună cu Marcel Boloș să pregătească și reorganizarea Ministerului de Finanțe. Guvernul are în plan și sporirea pedepselor în ceea ce privește infracțiunea de evaziune fiscală, ca parte a măsurilor de colectare eficientă a banilor la buget.

Aceleași surse au precizat că în luna octombrie, cel puțin două ministere vor veni cu o nouă organigramă care să vizeze reforma administrativă, și este normal ca unele instituții ineficiente să dispară. Totodată sursele precizate au spus că reforma se va extinde și la nivelul administrației locale.

CITIȚI ȘI:

VIDEO România se unește cu R. Moldova prin trei poduri modernizate. Marcel Ciolacu: Podurile duc la alt nivel relațiile comerciale

Kelemen Hunor nu exclude o nouă coaliţie cu PSD şi PNL după alegerile din 2024 și spune că „a trecut supărarea” după scoaterea UDMR de la guvernare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Vremea pune probleme în România. Urmează două săptămâni ciudate
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul