Webinar Gândul și Medici pentru România. Dr. Paul Iordache: „Este prima oară în istorie când o societate digitalizată se confruntă cu o pandemie” – VIDEO

Webinar Gândul și Medici pentru România. Dr. Paul Iordache: „Este prima oară în istorie când o societate digitalizată se confruntă cu o pandemie”  - VIDEO
Webinar Gândul și Medici pentru România. Dr. Paul Iordache: „Este prima oară în istorie când o societate digitalizată se confruntă cu o pandemie”
Publicat: 29/01/2021, 15:33
Actualizat: 29/01/2021, 15:34

Dr. Paul Iordache, asistent universitar în cadrul Facultății de Medicină București, a declarat, la Webinar Gândul și Medici pentru România „Vaccinarea COVID-19 în România și Europa. Progrese și obstacole. Efecte secundare și lupta contra fake news”, că noutatea în aceste vremuri vine în special din faptul că este prima dată în istoria societății digitalizate când se confruntă cu o pandemie.

„În activitatea mea din CNCAV m-am ocupat de comunicare științifică. Demersul poate suferi îmbunătățiri în mod cert. Cred că problemele campaniei de vaccinare în România, dar și la nivel mondial, au fost date de noutate acestui tip de demers de sănătate publică.

Faptul că e prima oară în istorie în care o societate digitalizată se confruntă cu o pandemie. Deși am crede că accesul la multă informație e benefică, uneori ne pierdem noi în fake news. Cred că un mesaj adecvat pe care îl poate trimite o instituție se pierde în acest zgomot creat de fake news, opinii neavizate, materiale care nu sunt binevoitoare.

„Cred că lucrurile s-au armonizat”

Cred că comunicarea a fost bună, dar nu atât de intensă, tranșantă în anumite puncte de vedere, mai ales la începutul campaniei de vaccinare. Cred că lucrurile s-au armonizat, cred că acum comunicăm foarte bine.

E extrem de important ca specialiștii, UMF-urile să intervină inițial în educarea medicilor în general, demers care a fost realizat printr-o serie de webinarii, sub egida Min. Sănătății și CNCAV.

Prima etapă de vaccinare s-a adresat doar cadrelor medicale, iar acum campania o să se focuseze și mai mult pe interacțiunea medic-pacient.

S-au diseminat materialele informative, se găsesc pe site, sunt armonizate perfect cu ghidurile și indicațiile internaționale.

„De ce purtăm mască dacă suntem vaccinați?”

Aici există două răspunsuri: unul statistic, epidemiologic, unde există o șansă destul de mică ca o persoană vaccinată să infecteze una nevaccinată. O persoană e vaccinată cu un vaccin ARN, care nu are capacitatea de a produce boala. În momentul în care o persoană este vaccinată ea teoretic nu poate transmite boala.

Există situații… De ce purtăm mască dacă suntem vaccinați? E o întrebare legitimă. Totuși virusul, epidemiologic, se poate cantona la nivelul cavității bucale și când aerosolizăm aerul, totuși putem să transmite virusul. Aceste șanse sunt extrem de mici, eficacitatea de vaccinare e de 95%, pentru ambele produse de pe piață.

„Durata pandemiei va ține de acoperirea vaccinală”

Mi-e greu să vă dau un răspuns exact. Pot da un răspuns speculativ. Studiile au ajuns la a urmări statusul imun postvaccinal la o perioadă de 7-8-9 luni. Se estimează din nou. Imunitatea o să dureze peste un an, în urma vaccinării și totuși aceste aspecte sunt din nou speculative, nu există un studiu care să confirme aceste aspecte.

Privind un timeframe al pandemiei, îmi e extrem de greu să fac o previziune. Durata pandemiei ține de acoperirea vaccinală, de măsurile de sănătate publică, amenințarea reală despre mutații. Lucrurile sunt extrem de greu de cuantificat. Discutăm despre tulpinile mutante din UK, care scad eficacitatea vaccinării, dar ne e imposibil să prezicem cu exactitate un outcome direct. Direcția în care mergem, în principiu, este cea îmbucurătoare.”, a declarat specialistul la webinar.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Ce rușine! Am aflat câte clase are Nicolae Guță, de fapt. Ce note avea la...
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Delia Matache aruncă bomba! Soțul artistei s-a iubit în secret cu „Zâna Surprizelor”? Dezvăluiri incendiare!
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Supravegherea video și amendarea automată a șoferilor contravenienți - un eșec anunțat
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Primul județ cu rată de infectare de peste 6 la mie: Va fi aplicată carantina...
Ce rușine! Am aflat câte clase are Nicolae Guță, de fapt. Ce note avea la...
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
BOMBĂ! Se schimbă pensiile! E lege acum! Românii aceștia rămân fără bani!
Cauciucurile de iarnă 2021. Cum trebuie să le alegi corect, de fapt
TENTATIVĂ de OMOR la NĂVODARI: O femeie ÎNJUNGHIATĂ a cerut AJUTOR vecinilor!
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
BOMBĂ despre a treia doză de PFIZER! Ce reacții adverse are
I-a scăpat secretul? Ion Țiriac a spus totul despre Simona Halep, după nuntă. „Vai de...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...