Zeci de persoane s-au infectat cu un nou virus apărut în China. Ce simptome are virusul Langya

Zeci de persoane s-au infectat cu un nou virus apărut în China. Ce simptome are virusul Langya
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11/08/2022, 16:13

Un nou virus, Langya, care se transmite de la animale la om și care are caracteristici asemănătoare noului Coronavirus, face victime în China. Peste 30 de persoane s-au infectat cu acest virus care face parte din aceeași familie cu virusurile mortale Nipah și Hendra.

Langya henipavirus (LayV) provoacă la om simptome precum febră, oboseală, tuse, greaţă şi dureri de cap. Potrivit speculaţiilor oamenilor de ştiinţă, chiţcanul, un mamifer mic cu botul ascuţit, ar putea fi animalul care a permis transmiterea bolii la om. Infecţiile au fost descoperite în provinciile Shandong (Est) şi Henan (Centru) din China la finalul anului 2018, relatează Agerpres.

Toți pacienții tratați au avut febră, iar unii dintre ei au părut să sufere de afecțiuni ale ficatului și rinichilor și au dezvoltat anomalii ale celulelor sanguine. Până acum, niciun om nu a murit după ce s-a infectat cu Langya. Cazurile de infectare cu noul virus din China nu au fost fatale și nu este nevoie să ne panicăm.

Oamenii de ştiinţă consideră că este prematur, în acest stadiu, să se pronunţe cu privire la posibila transmitere de la om la om a LayV, având în vedere numărul mic de cazuri. Potrivit cercetătorilor din China, Singapore şi Australia sunt necesare mai multe cercetări pentru a înţelege mai bine bolile asociate acestui virus. În prezent nu există niciun vaccin sau tratament împotriva acestei familii de virusuri.