Zeci de români au rămas blocați pe un aeroport din Cancun: „Ni s-a spus că toți pasagerii din România vor fi deportați rapid prin zboruri ulterioare“

Zeci de români au rămas blocați pe un aeroport din Cancun: „Ni s-a spus că toți pasagerii din România vor fi deportați rapid prin zboruri ulterioare“
Publicat: 02/02/2021, 18:27
Actualizat: 02/02/2021, 18:29

Zeci de români au rămas blocați pe aeroportul din Cancun de aproape trei zile. Pasagerii a două avioane care sosesc într-un oraș turistic mexican au rămas blocați pe aeroport din 30 ianuarie. Ministerul de Externe al României spune că autoritățile mexicane au cerut să li se interzică accesul, dar că ar trebui verificați în mod corespunzător.

„Uite, am ajuns la Cancun cu avionul Lufthansa, unde am fost întâmpinați de oameni de securitate, care ne-au condus la poartă, ne-au cerut să ne predăm telefoanele mobile, ne-au pus pe toți în două camere ”, a spus un român.

„Ne-au spus că aceasta este procedura, să ne suspende pașapoartele și telefoanele până când lucrurile vor fi clarificate, să fim verificati de CIA și FBI, să vedem dacă putem intra în Mexic.

„Ni s-a spus că toți pasagerii din România vor fi deportaţi rapid prin zboruri ulterioare“

O postare publicată de un alt român, dar care are o poveste similară, circulă pe social media. Femeia scrie că a fost ținută la aeroport cu bebelușul ei de 10 luni, dar a putut să se întoarcă acasă.

Tânăra mamă a trecut printr-un moment umilitor și traumatic alături de fiul și familia ei.

„Trimit acest mesaj pentru că vreau că cât mai mulți români să știe pericolele cu care se pot confruntă atunci când ajungeți în Mexic. Incidentul nostru nu este unic, doar pe 30 ianuarie, mulți români au fost expulzați fără explicații. Ceea ce am experimentat și familia mea m-au lăsat cu o mare amprentă. Soțul meu este încă acolo, nu putea merge cu noi pentru că nu mai erau locuri, își schimbase biletul pentru astăzi (nr. Luni, 1 februarie), dar nu avea un test COVID. (…)

Nu aveam mâncare pentru copii. Au amenințat că mă vor pune în închisoare dacă nu mă urc în avion. Mi-a fost greu să cred. Și încă nu am primit nicio informație. După un timp  ne-am închis într-o altă cameră, o sală de așteptare cu câteva saltele susținute de pereți și toaletă“.

Turista a fost deportată în România, dar soțul ei a rămas în Mexic.

În aeroportul din Cancun, în camere închise încă mai sunt zeci de români care nu înţeleg ce se întâmplă cu ei.

Fapte necunoscute despre Mexic

Chiar dacă începutul unei vacanțe în Mexic te face să visezi la Paradis, totul se poate transforma într-un Iad când aterizezi la aeroport și ajungi la Poliția de frontieră pentru a solicita o viză de intrare!

MAE este implicat în cazul românilor blocați în Mexic

Ministerul Afacerilor Externe a venit cu câteva precizări cu privire la situația turiștilor români blocați în Mexic:

„MAE afirmă că în perioada 30-31 ianuarie 2021, Ambasada României în Mexic a primit o serie de cereri de asistență diplomatică de la cetățenii români cărora nu li s-a permis să intre în Statele Unite ale Americii din Mexic când au ajuns pe aeroporturile mexicane. În acest context, reprezentanții ambasadei au luat măsuri imediate  din partea autorităților locale, pentru a obține mai multe informații despre statutul cetățenilor români și motivele refuzului acestora de a ajunge pe teritoriul mexican.

Conform datelor preliminare furnizate de autoritățile mexicane și a expertizei în domeniul imigrației, deciziile de interzicere a accesului pe teritoriul mexican au fost luate pe baza răspunsului cetățenilor români la interviuri la sosire (scopul călătoriei a fost incorect) și pentru aceasta  au motivat ca trebuie verificate documentele de călătorie prezentate de persoanele în cauză.

În același timp, MAE insistă asupra faptului că misiunea diplomatică nu are puterea de a schimba deciziile statelor jurisdicționale. Cu toate acestea, Ambasada României din Mexic a raportat situația Ministerului Afacerilor Externe al Mexicului, exprimându-și nemulțumirea și subliniind importanța unor astfel de decizii care să fie confirmate și puse în aplicare cu cel mai mare respect pentru drepturile cetățenilor români.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe poartă discuții cu Ambasada SUA în Mexic la București pentru a clarifica situația raportată și pentru a identifica cât mai curând posibil alte soluții privind accesul turistilor români în Mexic.

În acest context, MAE afirmă că autoritățile mexicane au înăsprit controalele la punctele de trecere a frontierei.

Ambasada României în Mexic este în discuții cu autoritățile mexicane, gata să ofere asistență diplomatică, în conformitate cu capacitatea juridică și să urmeze cu strictețe pașii adoptați de autoritățile mexicane în contextul dezastrului COVID-19.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență diplomatică la numerele de telefon ale Ambasadei României în Mexic: 00 52 55 5280 0447 și 00 52 55 5280 1869, astfel de apeluri sunt direcționate către cetățeanul român al Centrului de contact și asistență. În străinătate (CCSCRS) și preluat permanent de operatorii Call Center.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor