Zelenski: Rușii blochează accesul umanitar la Mariupol pentru a ascunde „miile” de victime din oraș

Zelenski: Rușii blochează accesul umanitar la Mariupol pentru a ascunde „miile” de victime din oraș
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 07/04/2022, 01:47

Trupele ruse blochează accesul umanitar la Mariupol pentru a ascunde „miile” de victime din acest oraș-port asediat, situat în sud-estul Ucrainei, împotriva căruia continuă atacurile și bombardamentele, a acuzat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Este vorba nu de zeci, ci de mii de oameni uciși și mii de răniți. Știm câți soldați (ucraineni, n.r.) au murit acolo și câți au fost răniți, dar nu știm câți civili. În Bucha, de exemplu, au încercat să facă acest lucru, au ars o mulțime de oameni din această regiune: Bucha, Irpin, Hostomel. Au ars familii întregi. Ieri, am găsit din nou o familie: tatăl, mama, cei doi copii. Copii foarte mici. ”, a declarat liderul de la Kiev, într-un interviu acordat postului de televiziune turc Habertürk, publicat online de administrația prezidențială ucraineană și citat de Le Figaro.

„Cred că unul dintre principalele motive pentru care nu putem primi ajutor umanitar în Mariupol este că, până când nu va fi totul «curățat» de soldații ruși, aceștia se tem că lumea va vedea ce se întâmplă acolo”, a adăugat Zelenski.

Zelenski: Un astfel de număr de crime de război este imposibil de ascuns

„Dar, în orice caz, ei (rușii, n.r.) nu vor putea să ascundă totul (…). Un astfel de număr este imposibil de ascuns. Și cred că îl vom vedea cu toții când vom putea intra în Mariupol”, a mai precizat președintele ucrainean.

Tot miercuri, într-o alocuţiune rostită în parlamentul irlandez, liderul ucrainean a criticat „indecizia” unor lideri europeni în privinţa instituirii de sancţiuni împotriva Rusiei, presând UE să-şi înăsprească şi mai mult măsurile în acest sens.

„Nu pot tolera nicio indecizie după tot ce ni s-a întâmplat”, a declarat Zelenski în discursul său rostit în format de videoconferinţă în faţa parlamentarilor irlandezi, exprimându-şi regretul pentru „o nouă retorică” şi o anumită „opoziţie” faţă de noi sancţiuni, potrivit agenției France Presse.

„În timp ce lumea întreagă este la curent cu crimele comise împotriva poporului nostru, trebuie să convingem în continuare companii europene să părăsească piaţa rusă, trebuie să convingem politicieni străini să taie legăturile băncilor ruse cu sistemul financiar internaţional, încă mai trebuie să convingem Europa că petrolul rus nu poate finanţa maşina de război rusească”, a afirmat președintele Ucrainei.

Liderul ucrainean a acuzat Rusia că vizează în mod conştient civili

Liderul ucrainean a acuzat Rusia că vizează în mod conştient civili, indicând că 167 de copii au murit de la începutul invaziei ruse din Ucraina. Potrivit acestuia, Rusia „utilizează foamea ca armă” şi ca „instrument de dominare”, blocând porturile Ucrainei, un important exportator de cereale.

Zelenski a adăugat că „toate atrocităţile comise la Mariupol”, unde „nicio clădire nu este intactă” şi unde „morţii sunt îngropaţi în curţile dintre blocuri”, „încă nu sunt cunoscute”. Primarul din Mariupol, Vadim Boichenko, a vorbit, miercuri, despre existența a zeci de mii de victime în orașul asediat, acuzând armata rusă că folosește un crematoriu mobil pentru incinerarea civililor uciși aici.

Numărul mare al crimelor comise și temerea că acesta ar ieși la iveală, cum s-a întâmplat în Bucha, înainte să-și acopere urmele, este motivul pentru care rușii nu ar agrea încă evacuarea civililor din Mariupol, susține primarul.

Deschiderea de culoare umanitare din Mariupol, în special spre Zaporojie, a fost anunțată în aproape fiecare zi, după începerea negocierilor de pace Rusia-Ucraina, însă de fiecare dată evacuarea civililor a fost blocată, fie pentru că armata rusă și-a încălcat promisiunea de a înceta focul, fie pentru că soldații au oprit pe drum convoaiele de autocare plecate să ia oamenii din oraș.

Armata rusă a blocat nu doar evacuarea civililor din Mariupol, ci și ajutorul umanitar trimis de Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Locuitorii blocați încă în Mariupol nu au apă, căldură, gaze și lumină, mâncarea e din ce în ce mai puțină, la fel medicamentele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Trafic restricționat în Capitală, în weekend, de Florii: Ce a transmis Arhiepiscopia Bucureștilor
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Decizia finală privind pensiile românilor. Ciolacu a dat ordin: Din respect față de seniori
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine