COD RUTIER 2020. Schimbări pentru șoferi. Tableta poate fi utilizată la volan, în timp ce telefonul rămâne pe lista obiectelor interzise

COD RUTIER 2020. Schimbări pentru șoferi. Tableta poate fi utilizată la volan, în timp ce telefonul rămâne pe lista obiectelor interzise
Sursă FOTO: Pixabay
Publicat: 02/07/2020, 16:35

Cele mai recente modificări ale legislației rutiere le permite șoferilor să folosească tableta la volan, dar nu și telefonul, dacă nu au la îndemână un sistem handsfree.

Dacă un șofer este observat cu telefonul în mână în timp ce conduce, atunci el este pasibil de amendă care pornește de la 500 de lei. Această pedeapsă nu mai este valabilă și pentru tablete. Dacă în trecut tableta intra în aceeași categorie cu telefonul mobil în ceea ce privește interdicția utilizării la volan, noul cod rutier nu mai prevede amendă pentru folosirea tabletei.

Dacă legea s-a schimbat în privința tabletei, sancțiunile pentru utilizarea telefonului la volan au rămas aceleași.

Purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere: „Este foarte important să fim atenți la trafic”

„Începând cu 9 aprilie 2020, legislația rutieră a fost modificată. Tableta făcea parte din categoria dispozitivelor mobile prevăzute cu funcția de înregistrare, ori redare text foto sau video. Iată că legiuitorul acum  s-a gândit să abroge acest dispozitiv și acum rămâne doar telefonul interzis la volan, cu excepția sistemului tip mâini libere, handsfree sau căști. Este foarte important să tragem un semnal de alarmă. Telefonul mobil distrage de la condus. Sancțiunea a rămas aceeași cuprinsă în 6 respectiv 8 puncte și 4 puncte de penalizare. Și dacă se încalcă și o altă lege de circulație concomitant cu folosirea telefonului mobil în timpul deplasării se suspendă dreptul de a conduce pe o perioadă de 30 de zile. Legiuitorul a fost foarte aspru aici”, a declarat Claudiu Costea, purtător de cuvânt al Brigăzii Rutiere la Digi24.

Cu toate că legea a devenit mai permisivă în ceea ce privește utilizarea tabletei, asta nu înseamnă că autoritățile recomandă folosirea tabletei în scopuri care l-ar putea distrage pe șofer.

„Este foarte important să fim atenți la trafic. Dacă folosim telefonul mobil să folosim acel dispozitiv mâini libere. Dacă trebuie să vorbim la telefon, recomandarea noastră e să oprim într-o parcare și să vorbim la telefon”, a declarat Claudiu Costea, purtător de cuvânt al Brigăzii Rutiere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase