CSA vrea ca tariful RCA să acopere cheltuielile și marja de profit a companiei de asigurări

CSA vrea ca tariful RCA să acopere cheltuielile și marja de profit a companiei de asigurări
Publicat: 23/11/2012, 15:57
Actualizat: 04/07/2013, 22:00

Tarifele de prime la polițele RCA vor fi stabilite astfel încât subscrierile estimate pentru următoarele 12 luni să acopere riscurile asumate, cheltuielile aferente și marja de profit a asigurătorului, potrivit unui proiect de normă al CSA.

„Pentru fiecare categorie de riscuri omogene considerate, asigurătorii au obligația de a stabili tarifele de prime astfel încât, cu o probabilitate de cel puțin 99,5%, primele estimate pe următoarele 12 luni să acopere toate riscurile asumate, toate cheltuielile aferente și marja de profit a asigurătorului, cu respectarea legislației și a principiilor actuariale general acceptate”, se arată într-un proiect de act normativ al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Documentul vizează modificarea normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse în aplicare printr-un ordin CSA din 2011.

Ordinul CSA din 2011 spune că asigurătorii RCA sunt obligați să stabilească tarifele de primă pentru fiecare categorie de vehicule, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale (…) astfel încât să garanteze permanent îndeplinirea obligațiilor ce decurg din încheierea polițelor RCA, constituirea rezervelor tehnice prevăzute în legislație și plata contribuțiilor către fondurile stabilite în conformitate cu legislația, precum și acoperirea cheltuielilor de achiziție și de administrare.

Autoritatea de reglementare vrea să introducă două noi alineate prin care va obliga asigurătorii să transmită CSA, în format electronic, ipotezele folosite, metodele actuariale (operațiuni pe baza cărora, folosind teoria probabilităților și statistica matematică, se efectuează calcule financiare, mai ales la asigurări – n.r.) și justificarea aplicării acestora pentru calculul tarifelor de prime RCA, împreună cu baza de date utilizată pentru aceste calcule.

„Tarifele de primă stabilite vor avea și opinia scrisă a actuarului auditorului financiar al asiguratorului”, se spune la al doilea alineat.

Printr-un nou alineat, CSA va obliga asigurătorii să prezinte o analiză a evoluției daunalității pe cel puțin 60 de luni precum și intervalul de încredere pentru nivelul estimat cu o probabilitate de 99,5%, pentru o perioadă de 12 luni.

În prezent, asigurătorii practică pentru RCA prețuri care pentru același autovehicul și șofer pot fi de două sau trei ori mai ridicat decât cea mai ieftină poliță disponibilă pe piață, în funcție de compania care o emite.

Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este un contract prin care persoanele prejudiciate în urma unui accident auto produs din vina conducătorului auto asigurat primesc despăgubiri pentru daunele materiale și/sau vătămările corporale suferite.

Scopul poliței este ca persoanele păgubite să primească obligatoriu despăgubiri pentru daunele suferite, independent de situația materială a celui care a produs paguba.

În 2011, subscrierile RCA au însumat aproape două miliarde de lei și au reprezentat un sfert din veniturile industriei asigurărilor generale și de viață.

Societățile autorizate să emită RCA sunt ABC Asigurări, Allianz-Țiriac Asigurări, Generali România, Asirom, Euroins România, Astra, Omniasig, Carpatica Asig, Groupama Asigurări, UNIQA Aigurări și City Insurance.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică...
Facerea de bine este... știți voi ce! O bucureșteancă i-a donat canapeaua unei femei. Ce...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
EXCLUSIV. Florin Piersic, mesaj emoţionant de pe patul din spital: "Să ştiţi că nu vreau...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Prima Dacia PREMIUM... păcat că nu va fi produsă niciodată
Nu-ţi mai face patul dimineaţa! Un medic te sfătuieşte să-l laşi dezordonat
Descoperire HALUCINANTĂ în testicule umane! Este de necrezut
Legea pe care o așteaptă TOATĂ ROMÂNIA. E la un pas de marele vot din...
Tavi Colen și Alin Oprea, scandal fără sfârșit. Vorbe grele aruncate de cei doi
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Analiza regelui Carol al II-lea după atacarea Franței de către Germania. „Turcia este singura noastră...
×