Marii constructori americani încearcă să salveze operele de artă din orașul falimentar Detroit

Marii constructori americani încearcă să salveze operele de artă din orașul falimentar Detroit
Publicat: 10/06/2014, 12:02
Actualizat: 03/02/2019, 10:12

GM și Ford vor dona fiecare 10 milioane de dolari fundației înființate de Institutul de Arte din Detroit (DIA) pentru a contribui la strângerea sumei de 100 milioane de dolari de care este nevoie pentru salvarea operelor de artă, potrivit unui comunicat al muzeului.

Chrysler va dona 6 milioane de dolari.

Detroit, leagănul industriei americane de automobile, a fost plasat sub incidența legii falimentului în iulie 2013, iar administratorul judiciar al orașului, Kevyn Orr, nu a exclus posibilitatea de a vinde colecția muzeului municipal pentru a aduce fonduri în vistieria publică, afectată de o datorie de 18 miliarde de dolari.

Însă DIA, unul dintre cele mai mari muzee americane, a refuzat această posibilitate.

DIA posedă peste 60.000 de opere de artă, printre care picturi de Rembrandt van Rijn, Jan van Eyck, Pablo Picasso, Pieter Bruegel. În colecțiile sale se află tablouri celebre, precum „La Fenêtre” de Henri Matisse și un autoportret de Vincent Van Gogh. Totodată, instituția deține o frescă murală a pictorului mexican Diego Rivera, care aduce un omagiu industriei automobilului, în acest „leagăn” al „Celor Trei Mari” (The Big Three) – Ford, General Motors și Chrysler.

Colecția DIA este estimată, potrivit presei americane, la peste 15 miliarde de dolari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase