Mașinile Ford B-Max, echipate cu un modul care apelează automat serviciul 112 în cazul unui accident

Mașinile Ford B-Max, echipate cu un modul care apelează automat serviciul 112 în cazul unui accident
Publicat: 23/07/2012, 14:26
Actualizat: 23/07/2012, 14:26

Mașinile Ford B-Max produse de constructorul auto american Ford la fabrica din Craiova (STS) au fost echipate cu un modul care să apeleze automat serviciul de urgență 112 în cazul unui accident, în urma unui parteneriat încheiat între companie și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

Protocolul de cooperare în domeniul activităților Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență a fost semnat de către directorul STS, Marcel Opriș, și fostul director general Ford România, Henrik Nenzen.

„Primele 100 de mașini Ford de tipul B Max care au ieșit pe poarta fabricii sunt echipate cu un modul care să apeleze automat serviciul de urgență 112 în cazul unui accident. Astfel, Ford a implementat, pe vehiculele fabricate, un sistem de conectivitate prin voce și de informare care permite inițierea unui apel direct către 112 prin intermediul telefonului ocupantului vehiculului, conectat la sistemul din mașină prin Bluetooth, furnizând și coordonatele GPS ale vehiculului. Centrele de preluare a apelurilor de urgență au fost dotate cu echipamente și pot permite recepționarea apelurilor de tip eCall și a datelor asociate: localizarea, tipul autovehicului, direcția de mers, numărul de pasageri. Apelul de urgență poate conține comunicarea vocală dintre accidentat și operatoarea 112, concomitent cu transmiterea automată a unor date asociate”, se arată într-un comunicat al STS.

Introducerea sistemului de apelare automată la 112, în cazul unor accidente grave, va permite salvarea a sute de vieți, potrivit sursei citate.

Romania, prin STS, este singura țară care pune în aplicare proiectul Comisiei Europene înainte de data recomandată, ianuarie 2015, cu aprobarea vicepreședintelui Comisiei Europene, Neelie Kores, se spune în comunicat.

Proiectul pan-european de implementare a serviciului eCall, denumit HeERO, a început oficial în 2011, în baza unui acord de finanțare semnat între ERTICO, liderul de consorțiu, și Comisia Europeană. Unul dintre beneficiari este administratorul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU) – STS.

În cadrul proiectului HeERO, România face parte dintr-un consorțiu alături de opt țări europene în care vor mai fi dezvoltate alte sisteme pilot, respectiv Germania, Italia, Suedia, Finlanda, Olanda, Grecia, Cehia și Croația. Fiecare dintre aceste țări este responsabilă cu implementarea și operaționalizarea unui sistem pilot eCall cu respectarea standardelor în domeniu.

Serviciul de Telecomunicații Speciale are responsabilitatea coordonării pachetului ce include activitatea de operaționalizare a sistemului la nivel European. Proiectul este desfășurat derulat pe o perioadă de 36 de luni. La sfârșitul acestui proiect, România va fi capabilă sa implementeze sistemul eCall prin care vor fi alertate toate dispeceratele de urgență (Ambulanță, Pompieri, Poliție), care vor primi date exacte despre un eventual accident auto. Sistemul presupune echiparea autovehiculelor cu un modul care să apeleze automat (sau manual) serviciul de urgență 112 în cazul unui accident.

Sistemul eCall este o inițiativă a Comisiei Europene, definit în cadrul programului eSafety, care are drept scop creșterea siguranței rutiere și salvarea de vieți omenești.

Serviciul de Telecomunicatii Speciale organizează și coordonează activitățile în domeniul telecomunicațiilor speciale pentru autoritățile publice din România și alti utilizatori prevăzuți de lege. Instituția are structură militara și face parte din sistemul național de apărare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Cum transformi Dacia Duster în rulotă cu bani puțini - GALERIE FOTO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?