Noutăți în programul Rabla: „Avem în vedere acordarea unor bonusuri suplimentare”

Noutăți în programul Rabla: Avem în vedere acordarea unor bonusuri suplimentare
Publicat: 06/04/2013, 19:25
Actualizat: 27/03/2019, 03:30

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, spune că ministerul dorește schimbarea numelui programului „Rabla” deoarece are în vedere acordarea unor bonusuri suplimentare în cadrul noului program pentru înnoirea parcului auto, în vederea reducerii emisiilor de dioxid de carbon.

Rovana Plumb a spus, sâmbătă, într-o conferință de presă la Alba Iulia, că noul program de înnoire a parcului auto va intra în vigoare și implementare din 15 aprilie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform ministrului, tichetul valoric va avea un cuantum de 1.500 de euro și va fi unul singur de persoană.

„Suntem acum în analiză în ceea ce privește definirea clară a numărului de tichete pe care le vom emite. Va fi o singură emitere în acest an. De asemenea, luăm în calcul toate modalitățile, în așa fel încât să nu se mai întâmple perturbări ale procedurii, cum am constatat anul trecut, astfel încât să nu avem nici la nivelul operatorilor din program, dar nici la nivelul cetățenilor vreo nemulțumire pentru modul în care se derulează programul. Va fi totul transparent și în orice moment veți putea accesa și veți avea acces la modul în care se derulează programul pe tot parcursul lui. Mai mult decât atât în acest moment nu am ce să comunic, pentru că abia luni vom avea o întâlnire cu Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile, în așa fel încât să definim anumite criterii clare pentru a evita orice fel de nemulțumiri din partea actorilor implicați în program”, a spus Rovana Plumb.

Potrivit ministrului Mediului, noul program nu se va mai numi „Rabla” deoarece ministerul are în vedere acordarea unor bonusuri suplimentare.

„Programul nu se va mai numi „Rabla”. Avem în vedere acordarea unor bonusuri suplimentare, dar vi le vom comunica la vremea respectivă. În afară de bonusul pe care l-am luat în calcul la achiziționarea unei mașini electrice, de 2.500 de euro pe mașină achiziționată, atât persoane fizice cât și persoane juridice, avem în vedere și acordarea unor bonusuri în cadrul acestui nou program pentru înnoirea parcului auto, în vederea reducerii emisiilor de dioxid de carbon pentru România”, a afirmat Rovana Plumb.

Ea nu a dorit să dezvăluie posibilele nume ale programului, spunând doar că se lucrează „pe trei formule”.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a participat, sâmbătă, la Alba Iulia, la un simpozion cu titlul „Abandonul școlar, o fractură în procesul educațional al copilului”.

Rovana Plumb anunța în ianuarie că Ministerul Mediului vizează schimbări în Programul „Rabla”, care s-ar putea aplica mașinilor non-euro, Euro 1 și Euro 2, printre care creșterea primei de casare de la 3.800 de lei la 1.500 de euro, dar și acordarea reducerii contra unui singur voucher, alături de eliminarea intermediarilor.

Ministrul preciza că se discută ca reducerea la achiziționarea unei mașini noi să se facă în schimbul unui singur voucher. În prezent, prin Progamul „Rabla”, o persoană poate cumpăra o mașină nouă prezentând, pentru o reducere mai mare, până la trei vouchere, dat fiind faptul că acestea pot fi tranzacționate pe piața liberă.

În octombrie anul trecut, premierul Victor Ponta declara că „ar trebui să fie un singur tichet, iar această facilitate să fie pentru cel care își casează mașina, nu pentru cel care o tranzacționează, pentru că este un fel de bursă ilegală a tichetelor, nereglementată și neimpozitată”.

Programul guvernamental de casare a mașinilor uzate, denumit Programul „Rabla”, permite proprietarilor cu mașini mai vechi de zece ani să ducă autovehiculul la casat, primind în schimb o primă sub formă de tichet valoric. Tichetul nu este nominal și poate fi vândut și folosit de către „purtătorul” acestuia pentru a obține reducerea la achiziționarea unei mașini noi, care până în acest an a fost de 3.800 de lei.

Tichetele sunt acordate proprietarilor care își casează mașinile prin firmele colectoare (REMAT-uri), cărora Administrația Fondului de Mediu le repartizează aceste vouchere.

Valorificarea la liber a voucherelor și posiblitatea achiziționării unei mașini noi folosind până la trei tichete au fost introduse în 2010 în Programul „Rabla”.

În 2010 au fost casate prin Programul „Rabla” 186.854 de mașini, fiind cumpărate aproape 60.000 de mașini noi cu ajutorul bonurilor valorice, față de 32.327 de mașini scoase din uz prin ediția 2009 a programului. În 2011 au fost scoase din uz 116.641 de mașini vechi și au fost cumpărate aproximativ 40.000 de vehicule noi, potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului la sfârșitul fiecărui an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA dă lovitura totală în partid. Ce s-ar putea întâmpla după alegeri: NU-L IARTĂ
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce amendă a primit un turist care s-a apropiat prea mult de o morsă din...