Ponta: Taxa auto se schimbă de la 1 ianuarie

Ponta: Taxa auto se schimbă de la 1 ianuarie
Publicat: 19/10/2012, 13:48
Actualizat: 01/02/2019, 02:16

Taxa de primă înmatriculare va fi înlocuită de la 1 ianuarie cu o taxă de mediu. Aceasta ar urma să fie calculată în funcție de nivelul de poluare, dar să nu fie mai mare decât prețul autoturismului, a anunțat premierul

Taxa auto a fost introdusă de Guvern în luna aprilie 2008, fiind calculată în funcție de datele tehnice ale fiecărei mașini în parte, pe baza capacității cilindrice și emisiilor de dioxid de carbon, iar în ultimii ani a fost modificată de mai multe ori.

Astfel, în 2011, cuantumul taxei auto a fost majorat în medie cu 45-50%, dar cu o creștere dublă sau aproape triplă pentru vehicule poluante, pentru ca în acest an să fie redusă cu până la 25%.

În același timp, în luna ianuarie, Guvernul a decis ca taxa de primă vânzare a mașinilor înmatriculate înainte de 2007 să fie suspendată până la începutul anului viitor, urmând ca persoanele care au plătit deja această taxă să primească banii înapoi.

Taxa de primă vânzare trebuia percepută cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat și pentru care nu a fost achitată taxa de poluare.

În vara acestui an, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat că taxa de primă înmatriculare auto este în analiză pe baza normelor europene, dar mesajul său către grupul tehnic a fost că trebuie să se țină cont de faptul că în România sunt șase milioane de oameni în pragul sărăciei și trebuie să fie sprijiniți.

La rândul său, premierul Ponta a declarat atunci că Guvernul va trebui să adopte un act normativ prin care să fie restituită taxa auto încasată ilegal, eliberând astfel instanțele de procesele intentate statului pentru rambursarea banilor.

El a arătat că Guvernul este obligat să restituie proprietarilor de autovehicule o sumă totală de 400 milioane euro, reprezentând taxa percepută ilegal de fostul Executiv.

Pe rolul instanțelor judecătorești sunt înregistrate aproximativ 80.600 dosare deschise în 2011-2012 pentru restituirea taxei de poluare auto.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase