Petru Movilă (PMP), critic la adresa ministrului Sănătății după ce i-a panicat pe români privind pastilele cu iodură de potasiu: „O greșeală care maschează un eşec răsunător de aproape 6 milioane €”

Petru Movilă (PMP), critic la adresa ministrului Sănătății după ce i-a panicat pe români privind pastilele cu iodură de potasiu: „O greșeală care maschează un eşec răsunător de aproape 6 milioane €”
Petru Movilă / Sursa: Facebook
Publicat: 09/08/2022, 17:32
Actualizat: 09/08/2022, 19:55

Preşedintele executiv al Partidului Mișcarea Populară (PMP), Petru Movilă, îl acuză pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, că a făcut o serie de afirmaţii care nu au făcut altceva decât să panicheze populaţia, nemulţumit fiind de faptul că românii nu au fost foarte interesaţi de procurarea pastilelor cu iod.

Politicianul a ami transmis, prin intermediul unui comunicat, că îndemnul disperat al acestuia către români de a se duce la medicii de familie să îşi primească prescripţia pentru pastile cu iodură de potasiu este o greșeală care maschează un eşec răsunător de aproape 6 milioane de euro.

„Ministrul Rafila, de la preluarea mandatului, s-a remarcat doar prin bâlbe şi mesaje panicarde. Nu este prima dată când vedem cum subiectul pastilelor cu iod provoacă panică şi haos. Culmea este că, deşi ministrul a anunţat că sistemul de distribuţie este perfect funcţional, medicii de familie, prin federaţia naţională, i-au atras atenţia că, în realitate, cei interesaţi trebuie să aștepte câteva zile sau săptămâni până vor obține o programare în vederea obținerii prescripției pentru eliberarea pastilelor de iodură de potasiu. Domnule ministru, ați afirmat că fiecare persoană eligibilă pentru pastila cu iod să ia legătura cu medicii de familie pentru eliberarea rețetei și mai apoi să achiziționeze pastilele din farmacii. Credeţi că este pregătită medicina de familie, prin cadre medicale și infrastructură, să facă față unui nou val de solicitări?”, a explicat politicianul.

Epopeea pastilelor cu iod pentru populaţie a fost de la început sortită eşecului.

„La fel ca lista spitalelor care vor primi bani din PNRR şi subiectul pastilelor cu iod a fost de la bun început un întreg şir de bâlbe şi experimente pe spatele românilor. Mai întâi, Rafila a anunţat că pastilele vor fi distribuite de MS, apoi de către medicii de familie, apoi prin farmacii, iar după o campanie de informare care a durat două luni, un secretar de stat din minister a anunţat că pastilele de iod nu vor mai fi distribuite populaţiei, ci doar direcţiilor de sănătate publică. După şase luni de la deschiderea acestui subiect, în realitate, numărul românilor care şi-au putut procura aceste pastile este atât de mic, că până şi ministrului i-a fost ruşine să îl spună în mod public”, a completat Petru Movilă.

PMP atrage atenţia că astfel de subiecte trebuie tratate cu responsabilitate, cu calm şi pragmatism şi în niciun caz aşa cum au făcut-o reprezentanţii MS până la acest moment.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult