5 actrițe care au jucat-o pe Marilyn Monroe pe micul sau marele ecran

Publicat: 19/09/2022, 16:14
Actualizat: 19/09/2022, 17:23

Marilyn Monroe este un simbol al epocii de aur a Hollywood-ului. Rolurile sale sunt binecunoscute, la fel și frumusețea, iar problemele din viața personală sunt un subiect comun atunci când se discută despre moștenirea ei culturală.

Povestea vieții Normei Jeane Mortenson (Baker), cunoscută de fani ca Marilyn Monroe, a fost prezentată în mai multe filme de-a lungul anilor, cu mai mult sau mai puțin succes. De la copilăria traumatizantă și până la moartea ei șocantă, în 1962, la vârsta de 36 de ani, publicul a putut cunoaște fragmente din viața lui Monroe, (re)interpretate de diverși regizori.

Vedeta americană a fost interpretată pe micul și marele ecran de actrițe diverse, de la Ashley Judd și Michelle Williams la, cel mai recent, Ana de Armas. Aceasta din urmă joacă rolul lui Marilyn Monroe în “Blonde”, un film produs de Netflix care a avut premiera în cinema în urmă cu câteva zile și care va fi disponibil pe platforma de streaming la sfârșitul lunii, potrivit The Hollywood Reporter.

Bazat pe un bestseller semnat de Joyce Carol Oates, „Blonde” prezintă într-o manieră nouă și îndrăzneață viața lui Monroe și transformă granița dintre realitate și ficțiune într-o zonă difuză, explorând prăpastia din ce în ce mai adâncă dintre persoana publică și cea privată. Regia și scenariul sunt semnate de Andrew Dominik. Alături de actrița latino joacă Bobby Cannavale, Adrien Brody, Julianne Nicholson, Xavier Samuel și Evan Williams.

Vezi trailerul mai jos:

Până la premiera pe rețeaua de streaming, iată mai jos un Top 5 al celor mai bune actrițe care au jucat-o pe Marilyn Monroe de-a lungul anilor.

Michelle Williams în “My Week With Marilyn” (2011)

Bazat pe două cărți de Colin Clark, lungmetrajul prezintă o relație fictivă a actriței cu actorul Laurence Olivier (Kenneth Branagh), în timpul filmărilor peliculei din 1957 “The Prince and the Showgirl”.

Filmul “My Week With Marilyn” a fost apreciat de critici, iar Williams a fost nominalizată la premiul Oscar pentru cea mai bună actriță, în timp ce Branagh a câștigat un trofeu pentru partitura sa.

Mira Sorvino și Ashley Judd în “Norma Jeane & Marilyn” (1996)

Filmul TV le are pe Mira Sorvino și Ashley Judd în rolul electrizantei Marilyn Monroe. Sorvino a jucat-o pe “Marilyn” și, pentru interpretarea ei, a fost nominalizată la Globul de Aur și la Primetime Emmy. Aceleași nominalizări le-a primit și Ashley Judd, care a jucat-o pe „Norma Jeane” în timp ce visa la o carieră de star la Hollywood.

Sorvino a explicat conceptul filmului pentru Entertainment Weekly: „Luăm personajul lui Marilyn și o împărțim în două persoane, și le punem una împotriva celeilalte, ca peștii siamezi care se luptă”.

“Norma Jean & Marilyn” a fost unul dintre rarele cazuri în care ambele actrițe principale au fost nominalizate la Globul de Aur în aceeași categorie, pentru același rol.

Poppy Montgomery în “Blonde” (2001)

Pentru drama biografică, actrița australiană Poppy Montgomery a intrat în pielea lui Monroe în prima adaptare a romanului câștigător al premiului Pulitzer al lui Joyce Carol Oates.

Filmul îmbină elemente fictive ale vieții lui Monroe cu unele personale reale, oferind o perspectivă asupra căsătoriei sale cu James Dougherty, a relației cu mama ei, Gladys, precum și a legăturilor amoroase cu Joe DiMaggio și Arthur Miller.

Catherine Hicks în “Marilyn: The Untold Story” (1980)

Hicks a jucat-o pe Marilyn Monroe în filmul TV bazat pe cartea lui Norman Mailer “Marilyn: A Biography”. Filmul prezintă viața Normei Jeane, de la perioada în care era orfană până la vârsta ei adultă, pe măsură ce adoptă numele de scenă Marilyn Monroe. Filmul a fost regizat de Jack Arnold, John Flynn și Lawrence Schiller. 

Foto: Profimedia Images


CITEȘTE ȘI:

Dieta lui Marilyn Monroe | Ce trebuie să mănânci la micul dejun și la cină, ca să slăbești în timp record

Fotografii nemaivăzute cu Marilyn Monroe. Imaginile în premieră care o arată pe celebra actriță așa cum nu a mai apărut niciodată

A fost vândută prima poză oficială cu Marilyn Monroe. Cum arăta actrița la 19 ani