A început Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni – PELICAM. Aproape 40 de proiecții cu acces liber pentru public

Publicat: 11/06/2015, 16:08

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni – PELICAM a început joi, la Tulcea. Prima zi a evenimentului este dedicată publicului tânăr, la primele două proiecții fiind deja prezenți peste 600 de copii.

Ziua de joi continuă cu filme pentru cei mici, iar vineri, 12 iunie, cei 30 de copii de la Școala Franceză „Anna de Noailles”, care participă la atelierul de regie din cadrul PELICAM, își prezintă filmele realizate în Delta Dunării.

Festivalul este împărțit și în acest an în patru secțiuni competiționale: lung metraje, Black Sea Docs, scurt metraje și Fresh Perspectives. Black Sea Docs conține filmele din și despre țările din regiunea Mării Negre, iar Fresh Perspectives aduce la Tulcea filme care vin cu soluții alternative la problemele actuale de mediu. În plus, programul conține și filme în afara competițiilor, printre care filme pentru copii, filmul câștigător al Green Film Network Award 2015, retrospectiva Dominique Marchais, precum și noua secțiune „Pelicam Adventure”, în cadrul căreia va fi proiectat filmul „Killer Slope” (Olanda, 2014).

FOTO: Secvență din „Killer Slope”

PELICAM se desfășoară în patru locuri din Tulcea: Teatrul Jean Bart, Muzeul de Artă, Casa Avramide și Piața Publică, iar accesul publicului este liber.

Dacian Cioloș, fost comisar european, face parte din juriul competiției principale a festivalului, 2alături de regizoarea Farida Pacha și André Abreu de Almeida, director de politici internaționale la organizația de mediu Tara Oceans.

„Natura și mediul înconjurător reprezintă nu doar cadrul de viață pentru noi, dar sunt viața însăși”, a declarat Dacian Cioloș, fost comisar european. „Omul, ca parte din ea, dar și beneficiar al naturii, prin liberul său arbitru, are posibilitatea de a contribui la armonia vieții sau de a distruge această armonie, prin comportamentul său. Pentru a face alegerea justă de fiecare dată, este nevoie de educație, dar mai ales de conștiință. Ceea ce ne propune festivalul internațional Pelicam acționează pe ambele paliere”, a adăugat el.

Competiția Black Sea Docs va fi jurizată de Peter O”Brien, membru în Consiliul de Administrației a Festivalului de Film de Mediu de la Washington, fotojurnalistul Petruț Călinescu și regizorul Dan Curean.

Alpinistul Alex Găvan vine la PELICAM 2015

Alpinistul și activistul de mediu Alex Găvan, jurnalista Andra Matzal și regizorul Tom Wilson vor juriza filmele de scurt metraje, iar Tică Darie, activist de mediu de la Roșia Montană, va coordona juriul format din elevi din Tulcea, care va decide filmul câștigător din secțiunea Fresh Perspectives.

FOTO: Secvență din „Killer Slope”

Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni – PELICAM își propune ca, prin filmele proiectate, să scoată în evidență probleme de mediu care ne afectează pe toți. De aceea, proiecțiile sunt însoțite de sesiuni de întrebări și răspunsuri împreună cu regizorii, producătorii sau protagoniștii filmelor, cărora li se alătură specialiști de mediu din România care vin cu perspectiva românească asupra provocărilor globale din punct de vedere al protejării naturii.

Pe lângă filme și discuții pe teme de mediu, PELICAM a pregătit și alte activități pentru publicul tulcean și pentru participanții veniți la festival. Așadar, expoziția „Lumea secretă a planctonului” va fi amplasată în grădina Casei Avramide din Tulcea, începând de vineri după-amiază și vernisată împreună cu André Abreu de Almeida, director de mediu și politici internaționale la organizația Tara Oceans.

FOTO: Expoziția „Lumea secretă a planctonului”

Sâmbătă, 13 iunie, are loc în premieră o transmisiune radio live în străinătate chiar de la PELICAM. Invitații festivalului sunt și invitații jurnalistului Adrien Zerbini, de la emisiunea „Prise de Terre” a postului public elvețian de radio.

Participanții la atelierul de jurnalism radio organizat de PELICAM și Organizația Internațională a Francofoniei își prezintă în ultima zi de festival rezultatele documentării de o săptămână în Delta Dunării: reportajul colectiv „Delta Dunării Soundtrack”.

Atelier „Primul meu film documentar”, pentru tinerii tulceni

În plus, tinerii care împărtășesc pasiunea pentru film și pentru mediu și care vor să continue efortul de conștientizare asupra probemelor de mediu pot participa la workshop-urile din cadrul festivalului. Pentru al doilea an consecutiv, Asociația Vira coordonează „Primul meu film documentar”, atelierul de film documentar dedicat tinerilor tulceni. Atelierul constă în predarea tehnicilor de documentare socială și a tehnicilor utilizate în realizarea filmelor documentare. La finalul worksop-ului, participanții vor realiza un film documentar scurt.

Participanții ediției de anul trecut a workshop-ului au realizat patru filme documentare despre Tulcea și împrejurimile orașului. Filmul „Clubul Sportiv Danubiu”, realizat de Andrei Coca și Andrei Mihai a fost proiectat la Gala Decernării premiilor ediției din 2014, iar filmul „Colecționarul” face parte din selecția oficială a „Super – festival de filme făcute de adolescenți”.

PELICAM se încheie duminică, 14 iunie, cu un concert al formației Robin and the Backstabbers, în Piața Civică din Tulcea.

Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni – PELICAM este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Consiliului Județean Tulcea, Institutul Cultural Român, cu ajutorul partenerilor instituționali Organizația Internațională a Francofoniei, Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Institutul Francez, Ambasada Elveției, Ambasada Olandei, Institutului francofoniei pentru dezvoltare durabilă, Institutului Goethe și Delegației Valonia-Bruxelles, precum și cu ajutorul partenerilor Brodrene Dahl, Pitech Plus, Cinelabs România, Centrul Cultural Jean Bart, Pink Stripe.

Mai multe detalii despre PELICAM 2015 sunt disponibile aici.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...