Ada Solomon: „Aferim!” nu poate fi încadrat într-un gen. Care este marele „pariu” câștigat la Festivalul de Film de la Berlin

Redactor:
Adriana Stanca
Ada Solomon, producătoarea filmului "Aferim!", de Radu Jude, a vorbit despre Berlinală la emisiunea Gândul LIVE.

„Aferim!” este un film „cu totul altfel”. Așa îl caracterizează Ada Solomon, producătoare peliculei intrate recent în competiția oficială a Festivalului de Film de la Berlin.

„E un film de epocă, un film care impletește literatura cultă din secolul al XIX-lea cu folclorul, cu muzicalele, cu proverbele și are o calitate cu totul specială, pentru că limbajul acesta arhaic, care la prima vedere sperie (…), este, de fapt, mult mai apropiat de vorbirea noastră obișnuită, de zi cu zi”, a explicat Ada Solomon în timpul emisiunii Gândul LIVE.

De fapt, a povestit producătoarea, limbajul a fost una dintre marile provocări atunci când filmul a fost prezentat, în premieră mondială, la Berlinală. „Pariul” a fost totuși câștigat în cele din urmă!

„Limbajul și felul în care vor percepe toate aceste mostre de înțelepciune locală, care, de fapt, e universală, era marele pariu pentru noi, în sensul că, pe lângă faptul că ele sunt traduse și sunt adaptate într-o limbă care nu e a noastră, trebuie să fie și reduse ca lungime pentru subtitluri. Și atunci ne-am întrebat dacă va rămâne substanța și greutatea ziselor personajelor din film la aceeași intensitate.(…) Undeva pentru mine, premiul cel mai mare apropo de experiența berlineză este că am câștigat acest pariu și că această barieră a fost trecută”, a spus Ada Solomon.

Mai este însă ceva special în ceea ce privește „Aferim!”: „nu poate fi încadrat într-un gen”: „E un film de Radu Jude. E greu să dau inclusiv referințe de regizori, pentru că e un omagiu către John Ford, e un omagiu către western-ul clasic, dar nu e nici un wstern 100%, nu e nici un road-movie în accepțiunea clasică a cuvântului, nu e nici o dramă, nici o comedie 100%, nu e nici un film despre devenire 100%, dar este câte ceva din toate acestea, într-o manieră cu totul și cu totul specială”, a arătat producătoarea.

Cu ce alte provocări se mai confruntă cineaștii români și când crede Ada Solomon că va ajunge România în competiția oficială a Premiilor Oscar, aflați din interviul integral acordat Gândul LIVE.

Inchide