Ada Solomon: Ursul de Argint, o confirmare pentru curajul avut să ducem „Aferim! ” până la capăt

Ada Solomon: Ursul de Argint, o confirmare pentru curajul avut să ducem Aferim!  până la capăt
Publicat: 14/02/2015, 22:18

Ursul de Argint pentru cea mai bună regie „înseamnă o confirmare extraordinară pentru ceea ce înseamnă personalitatea și creația lui Radu Jude, pentru curajul pe care l-am avut împreună să ducem la capăt acest proiect deosebit de complex, probabil cel mai complex din cariera mea de până acum, cu siguranță. Și sunt foarte fericită, evident. În plus, compania în care se află în palmaresul festivalului mi se pare extraordinară și este mai mult decât onorantă”, a declarat pentru MEDIAFAX Ada Solomon, sâmbătă seară, după decernarea premiilor celei de-a 65-a ediții a Festivalului de la Berlin.

Cea de-a 65-a ediție a galei Festivalului de Film de la Berlin (5 – 15 februarie) a avut loc sâmbătă seară, la Berlinale Palast, potrivit imaginilor difuzate pe site-ul oficial al evenimentului.

Regizorul Radu Jude a urcat pe scena de la Berlinale Palast și a declarat că, dacă știa că va câștiga un asemenea premiu important, „ar fi fost mai serios când a filmat” lungmetrajul „Aferim!”.

De asemenea, regizorul român le-a mulțumit celor din echipa filmului, menționând că, de fapt, premiul le aparține lor.

Totodată, Radu Jude a spus că speră ca obținerea acestui premiu să reprezinte un mesaj pentru instituțiile din România, acela că este important să sprijine cinematografia mai mult.

„Aferim!” a fost singurul film românesc selectat în competiția oficială a Berlinalei 2015.

Din distribuția peliculei fac parte actorii Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminița Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Șerban Pavlu, Gabriel Spahiu și Dan Nicolaescu.

„Aferim!”, în regia lui Radu Jude, este un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoțit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Scenariul filmului este scris de Radu Jude și Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul îi aparține lui Cătălin Cristuțiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreția Bunescu, costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, scenografia, de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanța Vintilă-Ghițulescu, iar producător este Ada Solomon.

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor „Lampa cu căciulă”, „Alexandra”, „O umbră de nor”, „Trece și prin perete”, care au câștigat numeroase premii. Lungmetrajul de debut, „Cea mai fericită fată din lume”, a fost distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival și premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, „Toată lumea din familia noastră”, a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, în secțiunea Forum. „Toată lumea din familia noastră” a obținut, printre altele, marele premiu al Festivalului de la Sarajevo, marele premiu Bayard d’Or și premiul pentru cel mai bun actor la Namur IFF, marele premiu la CinEast IFF, trofeulFestivalului Internațional de Film Anonimul, premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF și premiul pentru regie alături de premiul publicului la B-EST IFF.

„Aferim!” este o producție Hi Film, în coproducție cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films și cu participarea HBO România. Filmul a fost finanțat de Centrul Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Cea mai recentă prezență a unui film românesc în competiția oficială a Festivalului de la Berlin a fost înregistrată în urmă cu doi ani, când „Poziția copilului”, produs tot de Ada Solomon și regizat de Călin Peter Netzer, a câștigat trofeul Ursul de Aur.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte