„Aferim! ” și „Comoara”, printre lungmetrajele românești prezente la Melbourne Film Festival

Publicat: 24/07/2015, 17:01

Scurtmetraje, lungmetraje și documentare din 68 de țări, printre care Australia, Austria, Germania, Franța, Elveția, Statele Unite ale Americii, Coreea de Sud și România vor fi prezentate în cadrul unuia dintre cele mai vechi festivaluri de film din lume, care concentrează apariții actuale în industria mondială, în programul său fiind incluse și retrospective, întâlniri și discuții, informează site-ul oficial al evenimentului, miff.com.au.

România este reprezentată în festival de lungmetrajele „”Aferim!”, de Radu Jude, „Comoara”, de Corneliu Porumboiu, și „Un etaj mai jos”, de Radu Muntean, documentarul „Toto și surorile lui”, de Alexander Nanau, și de scurtmetrajul „Ramona”, de Andrei Crețulescu.

Acestea vor beneficia de câte două proiecții, festivalul punând la dispoziția cinefililor zece săli de cinema.

„Aferim!”, pentru care Radu Jude a fost premiat cu Ursul de Argint pentru regie la Festivalul de la Berlin 2015, este considerat „un drum splendid și nervos prin trecutul României”, potrivit twitchfilm.com, în timp ce „Comoara” a fost recent menționat de site-ul fourthreefilm.com ca fiind de neratat la acest festival.

„Aferim!” este un lungmetraj istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoțit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma). Din distribuție mai fac parte Alexandru Dabija, Luminița Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache și Alexandru Bindea.

Filmul „Comoara” spune povestea lui Costi, care lucrează la primărie și duce o viață liniștită. Într-o seară, un vecin îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniștilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale și vor găsi comoara, o vor împărți, jumătate – jumătate. Costi nu stă prea mult pe gânduri. Rolurile principale din filmul „Comoara” sunt interpretate de Cuzin Toma (cunoscut pentru peliculele „Aferim!”, „Câinele japonez”, „Domnișoara Christina”), Adrian Purcărescu și actorul amator Corneliu Cozmei.

Pelicula „Un etaj mai jos”, de Radu Muntean, a avut premiera mondială în secțiunea Un Certain Regard a Festivalului Internațional de Film de la Cannes 2015. Teodor Corban și Iulian Postelnicu sunt actorii care dețin rolurile principale, filmul având un scenariu scris de Radu Muntean, Alexandru Baciu și Răzvan Rădulescu. Despre „Un etaj mai jos”, editorii The Hollywood Reporter spun că este o peliculă „puternică, tăioasă și revoluționară”, în timp ce Variety scrie că „este un anti-thriller captivant”.

În filmul „Toto și surorile lui” (2014), Alexander Nanau prezintă o extraordinară poveste de dragoste a unei familii filmată într-un vérité necruțător, cu intervenții minime și montat cu răbdare într-o structură pe cât de onestă pe atât de emoționantă. Filmul este o coproducție româno-maghiaro-germană și a obținut mai multe premii internaționale, printre care și marele trofeu la Festivalul Premiers Plans de la Angers.

Violent, stilizat și fără dialoguri, „Ramona” încheie trilogia „impromptu” realizată de Andrei Crețulescu, care mai cuprinde scurtmetrajele „Bad Penny” (2013) și „Kowalski” (2014). Din distribuție fac parte actorii Rodica Lazăr, Dorian Boguță, Andi Vasluianu, Șerban Pavlu și Ana Ularu.

În cadrul evenimentului, premiile sunt acordate prin votul publicului – pentru documentar și lungmetraj -, secțiunea de scurtmetraj beneficiind de un buget aparte – anul acesta, 42.000 de dolari – pentru cele șapte subsecțiuni.

Anul acesta, Melbourne International Film Festival se desfășoară în perioada 30 iulie – 16 august.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Devine obligatoriu prin lege în România. Îți confiscă toți banii. Se aplică din 1 octombrie
Soluția eficientă pentru a elimina buruienile. Rezultate în doar 24 de ore, fără chimicale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!