Agenda de WEEKEND: Ce să faci în București pe 9 și 10 septembrie

Agenda de WEEKEND: Ce să faci în București pe 9 și 10 septembrie
Publicat: 09/09/2023, 08:15

E oficial toamnă, chiar dacă temperaturile te duc mai degrabă cu gândul la celebra vară indiană. Profită de acest început de anotimp pentru a merge la o piesă de teatru, la un concert, la un film sau la unul dintre numeroasele evenimente care vor anima viața culturală bucureșteană la acest final de săptămână. Câteva idei pentru inspirația am pus pe agenda de weekend

Filme pe agenda de weekend

Avem cinci premiere pe agenda de weekend în acestă săptămână, semn că toamna vine cu noutăți și producții îndelung așteptate, în ciuda grevelor de la Hollywood.

„Maestrul grădinar”

„Master Gardener” spune povestea lui Narvel Roth, un horticultor meticulos care se dedică trup și suflet îngrijirii grădinilor unei superbe proprietăți deținută de bogata doamnă Norma Haverhill. Secrete întunecate vor ieși curând la iveală.

Regia: Paul Schrader

Cu: Joel Edgerton, Sigourney Weaver, Quintessa Swindell

Gen film: Thriller

„Nuntă a la grec 3”

Alăturați-vă familiei Portokalos care pornește către o reuniune de familie în Grecia pentru o călătorie înduioșătoare și amuzantă, plină de dragoste și răsturnări de situație.

Regia: Nia Vardalos

Cu: Elena Kampouris, John Corbett, Nia Vardalos, Andrea Martin, Lainie Kazan

Gen film: Comedie

„Câinele stelar și turbomotanul”

Un câine loial și o pisică justițiară pornesc într-o călătorie în era spațială pentru a-și găsi drumul spre casă.

Regia: Ben Smith

Cu: Luke Evans, Bill Nighy, Gemma Arterton, Nick Frost

Gen film: Animaţie

„Patrula junglei: Turul lumii”

Patrula junglei are mai puțin de o lună la dispoziție să străbată lumea în căutarea unui antidot care să salveze jungla lor preferată de un super-răufăcător misterios.

Regia: Laurent Bru, Yannick Moulin, Benoît Somville

Cu: Dawn Ford, Gauthier Battoue, Brian Froud, Paul Borne, Léopoldine Serre

Gen film: Animație

„Călugărița II”

1956 – Franța. Un preot este ucis. Răul se răspândește. Continuarea blockbusterului mondial o urmărește pe sora Irene (Taissa Farmiga), care se întâlnește din nou față în față cu Valak, călugărița demon.

Regia: Michael Chaves

Cu: Bonnie Aarons, Taissa Farmiga, Storm Reid, Anna Popplewell, Katelyn Rose Downey

Gen film: Horror

Teatru pe agenda de weekend

Toamna vine și cu reînceperea stagiunii teatrale și cu piese pentru toate gusturile. Am pus doar câteva dintre ele pe agenda de weekend, pentru că sunt tot atâtea motive de a te bucura de o formă de artă extrem de complexă.

„Otrava”

Un loc în care, înaintea Marii Treceri către dincolo, oamenii se întâlnesc spre aducerea aminte a zilelor în care au fost. Aici, doi oameni, un bărbat și o femeie, EL și EA, se regăsesc după mult timp. Timpul devine relativ. Nouă, unsprezece sau zece ani?Contează când vorbim despre pierderea cuiva iubit? Contează când încercăm să recompunem bucățile care, odinioară, făceau un întreg? Contează dacă nu mai suntem, împreună, tot? Otrava traumei, otrava pe care o înghițim fără să știm, zi de zi, otrava care devine drog, fără să ne dăm seama. Doi oameni, un EL și o EA, se află, împreună, în locul în care a început suferința lor și încearcă să o vindece, împreună. „EL: Când simți doar durere atunci când te gândești la cineva… Când te gândești la cineva pe care l-ai… iubit… incredibil de mult. Și când nimic nou nu vine să înlocuiască această durere… Nu faci ceva atunci foarte…greșit? EA: Eu simt numai durere. E dreptul meu!”

Când: sâmbătă, 9 septembrie, ora 20.00

Unde: UnTeatru

Distribuția: Alina Berzunțeanu, Cezar Antal

Regia: Toma Dănilă

„Aici nu-i de joacă”

Un spectacol care vorbeşte simplu despre noţiuni aproape uitate: tandreţe, optimism, dragoste, prietenie. Cele două actriţe din distribuție aduc în prim-plan, cu mult umor, o poveste de o inedită candoare, presărată cu surprinzătoare schimbări de situaţie.

„Este un spectacol de suflet, profund uman, în care ne jucăm, căutând adevărul. Adevărul care nu se joacă, ci se naşte simplu, limpede, fără artificii. Numitorul comun al dorinţelor de joc este aflarea acelei stări de graţie a jocului ne-jucat. Aşa s-a născut. Aici nu-i de joacă.”, spune Catrinel Dumitrescu, actriță și regizoarea piesei.

Când: sâmbătă, 9 septembrie, ora 19.00

Unde: Teatrul Nottara, Sala George Constantin

„Cafeaua domnului ministru”

„Cafeaua domnului ministru” este o comedie satirică despre clasa politică și anturajul acesteia, fie că vorbim de instituții statale sau „protejați”.

Piesa expune în mod caricatural viciile, abuzurile și problemele de moralitate, cu intenția declarata de a corija indivizii și grupul social expus. Publicul se amuză copios pe seama unor personaje ridicole și situații comice, uneori absurde; aceasta fiind o formulă accesibilă, ușor de digerat de către spectatori, dar care atrage atenția, subtil, asupra problemelor reale ale clasei politice actuale.

Acțiunea se petrece de Ziua Europei, o zi importantă în calendarul sărbătorilor naționale, sărbătorită în mod „particular” de către ministru și șefa lui de cabinet, în biroul ministerial, unde năvălește neanunțată o „patroană”, dar nu orice fel de patroană, ci una de bordel cu clienți „speciali”, care cere cu tupeul „specific” să nu-i fie închisă „prăvălia”. Piesa parodiază aceasta situație de șantaj și aduce o rezolvare în spiritul și pe măsură celor trei personaje cu moralitate modestă.

Când: duminică, 10 septembrie, ora 19.00

Unde: Sala Luceafărul

Distribuția: Constantin Cotimanis, Iulia Dumitru, Paula Chirilă

Regia: Daniel Bucur

„Vrei să mori cu mine?”

„Nu există decât un singur mod de a avea totul, să nu ceri nimic.” O poveste inspirată din fapte reale. O drama plină de umor negru care tratează un subiect întunecat și controversat: Sinuciderea. La prima vedere… O tipă care crede că le-a făcut pe toate și viața nu mai are ce să-i ofere, un tip care crede că toți și toate lucrurile din jurul lui sunt false. O poveste de dragoste apărută în cel mai nepotrivit moment.

Julie și August se întâlnesc în cel mai neașteptat loc și pornesc în ultimul drum al vieții lor:  zăpadă, fiorduri și prăpăstii, o zi și o noapte în care aleg dacă să trăiască sau să moară.

Sau poate că… Julie este internată într-un spital de psihiatrie și colegul ei de salon, pe care nici măcar nu-l cheamă August, o tachinează și îi întinde nervii la maxim.

Sau… Totul se petrece doar în mintea unui om bolnav și singur care are nevoie de ajutor. De câte ori te-ai gândit că ești singur, de câte ori ai trăit cu impresia că nimic nu o să se schimbe? Ce faci dacă ești prins în acest dans macabru al gândurilor suicidare? Unde este salvarea?

„Norway Today” de Igor Bauersima, piesa care a câștigat premiul pentru cea mai bună dramă contemporană. Bazată pe fapte reale,  are parte de o adaptare de excepție care ne transpune într-o lume paralela în care posibilitățile, planurile reale și imaginare  se întrepătrund dând naștere la noi întrebări, răspunsuri și la un final care te va surprinde în mod sigur.

Sinuciderea un act de curaj sau lașitate ?

Când: duminică, 10 septembrie, ora 19.00

Unde: FF Theatre

Distribuția: Alexandra Brânză, Adrian Pantelimon

Regia: Florin Frățilă

Concerte pe agenda de weekend

Muzica revine încet, dar sigur pe scenele bucureștene la acest final de săptămână. Pe lângă spectacolele de la Enescu și Balkanik Festival am pus pe agenda de weekend câteva concerte care să te inspire.

Implant Pentru Refuz – Old School / New School | concert aniversar #28, Quantic Pub, sâmbătă, 9 septembrie, ora 19.00

Green Prophet & Speoancele, Lloyd’s Pub, sâmbătă, 9 septembrie, ora 19.00

Tudor Turcu & Band, The Pub – Universității, sâmbătă, 9 septembrie, ora 20.00

Trup, Hard Rock Cafe, sâmbătă, 9 septembrie, ora 21.30

Balkanik Festival – Home of World Music, la Grădina Uranus și pe Strada Uranus

Un eveniment special pe agenda de weekend din această săptămână: Balkanik Festival – Home of World Music. Marele festival al toamnei, Balkanik Festival – Home of World Music, a început la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus. Evenimentul este unul dintre cele mai apreciate festivaluri de world music din Europa, atrăgând la fiecare ediție numeroși străini care călătoresc în capitala României, pentru a participa.

Cea de-a X-a ediție se anunță a fi cea mai amplă de până acum, desfășurându-se atât în Grădina Uranus (cu bilet), cât și pe Strada Uranus, unde accesul este liber. Grădina Uranus va găzdui 9 concerte live, 10 expoziții, meșteșugari, dezbateri, ateliere și un recital gastronomic, iar pe Strada Uranus, muzica va fi asigurată de 9 DJ, pentru vizitatorii care se vor bucura de târg și delicii, într-un spațiu care odinioară era recunoscut pentru meșteșugarii și vitalitatea sa.  

La ediția aniversară, pe scena mare a festivalului, din Grădina Uranus, între orele 18:00 și 23:00, vor urca Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara din Zece Prăjini (România), Extraliscio (Italia), Taraf de Caliu (România), Papiers d’Arménies cu Dan Gharibian (Armenia-Franța), SMADJ Balkan Project (Franța-Tunisia), Paulina (România), Ufuk Coșkun & friends (Turcia-România), Wernyhora (Polonia), Kristijan Azirovic Orkestar (Serbia).

Pe strada Uranus, sâmbătă și duminică între orele 12:00 și 18:00, va exista o scenă de DJ concentrați pe zona de world music și nostalgie, pe care vor urca ABASC, M.O.Z.A.R & Bad Mirel, Miko, Ligia Keșișian & Lucas Molina, Pixar Stelar, Daniel Mitulescu și Irina Popescu. Duminică, în Grădină, muzica va fi asigurată în timpul zilei de Obeah.

Grădina Uranus devine, la această ediție, un mare muzeu în aer liber. Publicul va avea bucuria de a descoperi numeroase demonstrații și ateliere ale unor meșteșuguri vechi – țesătură la război, ceramică, broderii, realizare bijuterii, prelucrare argint și cupru. În cadrul ediției aniversare, vor avea loc zilnic dezbateri despre comunitatea ca resursă, activarea comunităților locale, dezbateri despre slow fashion și slow design, ecosistem cultural, re-sourcing muzici locale, ecopatrimoniu, sustenabilitate etc.

Foto: Teatrul Nottara

CITEȘTE ȘI: After x Image, primul festival de cultură vizuală din România, în perioada 16 septembrie – 15 octombrie, la București

Teatrul Excelsior organizează X-FEST 2023: ”Energic. Tânăr. Creativ”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTERDICȚIA este clară în România. Gestul pentru care poți lua o AMENDĂ uriașă
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...