Bugetul ICR a fost avizat favorabil în comisiile pentru Cultură, cu o suplimentare de 1 milion de lei

Bugetul ICR a fost avizat favorabil în comisiile pentru Cultură, cu o suplimentare de 1 milion de lei
Publicat: 16/12/2014, 15:26

Comisiile reunite pentru cultură din Senat și Camera Deputaților au avizat favorabil, marți, cu unanimitate de voturi, bugetul Institutului Cultural Român pe anul 2015, în sumă totală de 28.200.000 de lei.

Acestui buget i se va adăuga suma de 1 milion de lei – un amendament propus în ședința comisiilor de specialitate și adoptat ulterior în unanimitate.

„În sfârșit, în luna decembrie, directorul ICR Beijing a primit acordul autorităților chineze pentru membrii echipei de la ICR Beijing. Începând de la anul, vom avea 18 reprezentanțe, nu 17 ca până acum. Această a 18-a reprezentanță, alături de cea de la New York, vor fi primele cele mai scumpe institute. (…) Vom organiza peste 1.000 de programe, vom avea 70-80 de evenimente lunar”, a spus Lilian Zamfiroiu, președintele Institutului Cultural Român.

De asemenea, Zamfiroiu a spus că anul 2015 este unul al unor importante comemorări și aniversări, prilej pentru rețeaua ICR de a organiza evenimente menite să pună în evidență personalități ale culturii și civilizației românești a căror apartenență la spațiul identitar european nu mai trebuie demonstrată.

Astfel, printre personalitățile care vor fi omagiate în 2015 se numără, printre altele, Tudor Arghezi, Liviu Rebreanu, Lucian Blaga, Gellu Naum, Alexandru Istrati, Ioan Petru Culianu, Ion Andreescu, Camil Ressu, Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen, rege al României, și Emil Cioran.

În afara amendamentului pentru suplimentarea bugetului pe 2015 cu 1 milion de lei, a fost supusă votului o majorare de 10.000 de lei pentru organizarea în Israel a unor concursuri de eseuri cu premii pentru scriitori, aceasta fiind respinsă de membrii comisiilor.

Lilian Zamfiroiu a spus că pentru ICR New York au fost cheltuiți, până în prezent, 400.000 de lei. „Beijing se anunță a fi o reprezentanță mai scumpă, am solicitat 500.000 de lei pentru Beijing, de asemenea, ca să îmbrăcăm toate aceste proiecte (ale anului 2015, n.r.) (…) se va face un concurs de proiecte și ca acest concurs să fie deschis am mai solicitat încă un milion de lei. De asemenea, (…) noi, având această sumă mică, am reușit să finanțăm revistele culturale din Republica Moldova”, a spus președintele ICR.

Pe parcursul anului calendaristic și bugetar 2015, în rețeaua ICR vor avea loc aproximativ 1.000 de programe și proiecte culturale, diseminate în peste 1.200 de evenimente, la care vor participa aproximativ 2.000 de invitați.

Astfel, la nivelul institutelor culturale românești din străinătate se vor desfășura în anul 2015 programe multiple grupate în proiecții și festivaluri de film, evenimente artistice postmedia, spectacole de balet și de dans contemporan, expoziții de design, tapiserie, cu subiecte folclorice și antropologice, expoziții de pictură și sculptură, expoziții de fotografie, expoziții de arhitectură și urbanism, expoziții de gravură, desen și banda desenată, dar și recitaluri artistice.

ICR Beijing va organiza și concerte de pian, vioară, pentru promovarea creației compozitorilor români Ciprian Porumbescu și George Enescu. Institutul Cultural Român de la Beijing va organiza, pentru prima oară în 2015, prezența românească la târguri de carte și de literatură desfășurate pe teritoriul Chinei, pentru o promovare adecvată a scriitorilor români de valoare și pentru înlesnirea traducerilor din literatura română pe piața locală, cu concursul editurilor chineze interesate. Dată fiind anvergura pe care o are, Bienala de Artă de la Beijing va figura, de asemenea, în programul reprezentanței din capitala Chinei, arta plastică contemporană românească având nevoie de o mai bună și mai intensă promovare în spațiul asiatic.

De asemenea, ICR propune, la Lisabona, prezentarea spectacolelor „Oedip”, în regia lui Silviu Purcărete, la Festivalul de Teatru din Almada.

Institutul Cultural Român de la Londra va organiza, în anul 2015, „Luna Enescu la Londra”, pentru celebrarea marelui compozitor român, în anul Festivalului Enescu. Vor avea loc concerte, expoziții, prelegere cu muzicieni și critici muzicali cunoscuți international. Un alt proiect de mare vizibilitate va fi în Marea Britanie și „Caravana The Flying Cinematheque – Festival itinerant al filmului românesc în Marea Britanie”. Proiecțiile vor avea loc în cinematografe de artă din Liverpool, Bristol, Edinburgh și Londra.

Reprezentanța de la Paris va organiza, de asemenea, o stagiune de teatru românesc în Sala Bizantină a Palatului Béhague. Vor fi prezentate spectacolele „Hoții de frumusețe”, după Pascal Bruckner, cu Florin Zamfirescu, Ioana Pavelescu, Medeea Marinescu, Ștefana Samfira, Radu Micu, Ionuț Niculae, „Mecanica inimii”, după Mathias Malzieu, cu Marius Manole, Maia Morgenstern, Marian Râlea, Medeea Marinescu, Șerban Pavlu, „Oscar și Tanti Roz”, după Eric Emmanuell Schmitt, cu Oana Pellea, Marius Manole, Antoaneta Cojocaru, Cristina Casian, și „Dragostea durează 3 ani”, dupa Frédéric Beigbeder, cu Cristi Iacob, Ilinca Goia, Vitalie Bichir și Gabriela Iacob.

Potrivit proiectului, în opt ani de funcționare a programelor „20 de autori”, Translation and Publication Support Programme – TPS și Publishing România au fost traduse, în 24 de limbi străine, aproape 380 de titluri.

În legătură cu capitolul ICR privind Politica în domeniul investițiilor publice, fondurile de investiții alocate pentru institut sunt direcționate către „Alte cheltuieli de investiții”. Potrivit strategiei de investiții, ICR dorește înlocuirea parțială, prin programul „Rabla”, a parcului auto comun existent, unde durata normală de funcționare este depășită și nu mai prezintă siguranță în circulație, și modernizarea echipamentelor de birotică existente.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...