„Câinele japonez”, aclamat de presa americană. „Filmul lui Jurgiu reîmprospătează profund cinematografia”

Câinele japonez, aclamat de presa americană. Filmul lui Jurgiu reîmprospătează profund cinematografia
Publicat: 08/12/2014, 11:35

„Câinele japonez”, de Tudor Cristian Jurgiu, a fost prezentat la ediția din acest an a Festivalului Making Waves de la New York și a primit laude din partea site-ului specializat IndieWire, care scrie că filmul „reîmprospătează profund cinematografia”, iar regizorul este un „talent notabil”.

Lungmetrajul regizat de Tudor Cristian Jurgiu a avut premiera mondială în secțiunea competițională New Directors a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian și a fost distins la Festivalul de la Varșovia cu premiul secțiunii 1-2, dedicată regizorilor aflați la prima sau a doua peliculă.

„Câinele japonez”, debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este propunerea României la ediția din 2015 a premiilor Oscar, la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza”.

IndieWire scrie despre film că este departe de a fi plictisitor și, „deși estetica se poate să nu fie pe gustul tuturor”, „reîmprospătează profund cinematografia”.

„Produs cu participarea HBO România, «Câinele japonez» nu are scene de violență, limbaj rău, nici măcar sugestii de sex sau nuditate și puținele evenimente care se desfășoară pe durata a 83 de minute ar putea fi primul act dintr-un singur episod în orice program dintr-o rețea de cablu. Cu toate acestea, filmul lui Tudor Jurgiu este departe de a fi plictisitor. O dramă stratificată, surprinzător de expresivă, stilul cinematografic poate fi mai puțin epatant, dar este încrezător și convingător, permițându-le spectatorilor să intre în povestea intimă, spusă în ritmuri discrete, șoptite. Estetica se poate să nu fie pe gustul tuturor, dar filmul lui Jurgiu reîmprospătează profund cinematografia”, scrie IndieWire.

„Câinele japonez”, care spune povestea emoționantă a reconcilierii dintre un tată și fiul lui, plecat de ani mulți din țară, a fost distins și cu premiul pentru cel mai bun film în competiția New Europe – New Names a Vilnius International Film Festival (Vilnius IFF) „Kino pavasaris” din Lituania, dar și cu premiul Zilelor Filmului Românesc pentru debut la ediția din 2014 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Filmul marchează revenirea lui Victor Rebengiuc într-un rol principal pe marele ecran. Alături de Rebengiuc, din distribuția filmului fac parte actorii Șerban Pavlu, Kana Hashimoto, Ioana Abur, Constantin Drăgănescu, Alexandrina Halic și Laurențiu Lazăr.

„Deloc surprinzător, filmul elegant al lui Jurgiu este filmat atât de grijuliu cum s-a zis. În timp ce economia pentru producția filmului pare să fie ceva provocat de constrângerile unui buget limitat mai degrabă decât o alegere estetică, o privire atentă asupra filmului arată că nu este cazul. Cel mai adesea, Jurgiu alege să aibă scene neîntrerupte în fața unei camere care nu se mișcă, cu personaje care interacționează în conformitate cu fiecare compoziție zugrăvită. Când camera schimbă unghiurile cu mișcări lente, momentele și secvențele pentru care sunt utilizate capătă impact dramatic. În special pentru cei obișnuiți cu tendința cinematografiei americane pentru tăieri rapide și filmări frenetice este un fel de revelație și oferă o apreciere reală pentru arta filmării”, mai scrie IndieWire.

Deși în articol se spune că filmul „Câinele japonez” nu are foarte multe șanse în cursa pentru o nominalizare la Oscar în fața peliculelor care beneficiază de o promovare mai puternică, cei care urmăresc cinematografia internațională nu trebuie să rateze lungmetrajul regizat de Jurgiu.

„El este un cineast binecuvântat cu darul rar al povestirii, al preciziei tehnice și al încrederii de a nu se face pe sine sau echipa tehnică o prezență resimțită în fiecare cadru al filmului. Debuturile sunt rar atât de compuse ca acesta și «Câinele japonez» confirmă că Jurgiu este un talent notabil, care se va remarca”, mai scrie IndieWire.

Cea de-a noua ediție a Festivalului de Film Românesc de la New York – Making Waves: New Romanian Cinema se desfășoară în perioada 4 – 8 decembrie, la Film Society of Lincoln Center, iar, între 5 și 9 decembrie, o selecție de pelicule din programul evenimentului va fi proiectată la Jacob Burns Film Center în Westchester.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
Oana Lis, diagnosticată cu CANCER! Clipele grele prin care trece soția lui Viorel Lis: „Viața...
Un băiat de 16 ani, autorul oribilei crime din Crângaşi. El şi un amic au...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Cutremur de peste 8,5 GRADE în România. Prof. Mărmureanu a făcut anunțul
Exclusiv: Ovidiu Lipan Tăndărică nu își mai bea cafeaua singur. În compania cui a fost...
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
Motivul pentru care Florin Piersic ar fi omis un detaliu care ridică mari semne de...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Un nou tip de plastic dispare atunci când nu mai ai nevoie de el
×