Călin Peter Netzer prezidează juriul competiției de lungmetraje a Festivalului de la Sarajevo

Călin Peter Netzer prezidează juriul competiției de lungmetraje a Festivalului de la Sarajevo
Publicat: 05/08/2015, 15:34

Un număr de 55 de producții participă în competițiile festivalului – lungmetraj, scurtmetraj și documentar. Producțiile românești „Acasă la tata”, de Andrei Cohn, și „Comoara”, de Corneliu Porumboiu, au fost incluse în competiția de lungmetraje, iar documentarele „Toto și surorile lui”, de Alexander Nanau, și „Chuck Norris vs Comunism”, de Ilinca Călugăreanu, se numără printre cele 23 de producții selectate în competiția de gen.

De asemenea, „O faptă bună”, de Andrei Gruzsniczki, și „Ramona”, de Andrei Crețulescu, sunt incluse în competiția pentru cel mai bun scurtmetraj, iar peliculele „Aferim!”, de Radu Jude, și „Un etaj mai jos”, de Radu Muntean, participă la festival în secțiunea In Focus, în afara competiției, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Călin Peter Netzer a câștigat trofeul Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2013, pentru „Poziția copilului”, lungmetrajul românesc care a înregistrat cei mai mulți spectatori din ultimii 12 ani în cinematografele din țară și a fost distribuit în peste 30 de alte teritorii, printre care Franța, Germania, America de Sud și Israel.

Călin Peter Netzer a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, la secția Regie film. Până la obținerea diplomei, Netzer realizase deja o serie de scurtmetraje, selecționate în festivaluri de film precum cele de la Berlin, Buenos Aires, Barcelona, Bilbao, Roma și Istanbul. Lungmetrajul cu care a debutat în 2003, „Maria”, a fost la rândul său selecționat în peste 40 de festivaluri de film din toată lumea și premiat de Academia de Film Europeană și la festivalurile de la Locarno, Paris, Cottbus.

„Poziția copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer, după multi-premiatele „Maria” (2003) și „Medalia de onoare” (2010). Filmul vorbește cu dramatism, cu emoție, dar și cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste și despre amprentele pe care le lasă părinții asupra personalității acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan și vorbește despre trafic de influență și corupție la nivel mic în instituțiile de bază ale societății și extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

La ediția de anul acesta a Festivalului de Film de la Sarajevo, actorul Benicio Del Toro, câștigător al unui premiu Oscar pentru rolul secundar din „Trafic/ Traffic” (2000), de Steven Soderbergh, va primi trofeul onorific Inima orașului Sarajevo. Acesta va prezenta în cadrul programului în aer liber al evenimentului, în fața a aproximativ 3.000 de cinefili, cel mai recent film al lui Fernando León de Aranoa, „A Perfect Day” (2015), în care joacă alături de Tim Robins și Olga Kurylenko.

Totodată, evenimentul de anul acesta aduce un tribut cineastului filipinez Brillante Mendoza, în vârstă de 55 de ani, care va fi prezent la eveniment, acesta fiind „unul dintre cei mai originali și prolifici regizori contemporani”.

Festivalul internațional de film pune accent pe regiunea Europei Centrale și de Est incluzând producții din Albania, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Grecia, Kosovo, Macedonia, Malta, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia și Ungaria. Festivalul cuprinde premiere mondiale, internaționale sau regionale și prezintă o retrospectivă a celor mai de succes producții ale anului anterior în secțiunea dedicată In Focus.

Institutul Cultural Român de la Viena este partener al ediției din 2015 a Festivalului de Film de la Sarajevo, sprijinind prezențele românești la festival.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Burna Boy, pe scena Untold 2024. Artistul a câștigat și un premiu Grammy
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?