Dirijorul Cristian Măcelaru și violonistul Gabriel Croitoru, împreună pe scena Sălii Radio din București

Dirijorul Cristian Măcelaru și violonistul Gabriel Croitoru, împreună pe scena Sălii Radio din București
Publicat: 24/11/2014, 11:32

În concertul programat vineri, de la ora 19.00, la Sala Radio din București, cei doi artiști, alături de Orchestra Națională Radio, propun publicului „o superbă călătorie muzicală imaginară prin lume”, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Seara se deschide cu o lucrare inspirată de folclorul românesc – „Trei piese pentru orchestră de coarde”, de Constantin Silvestri. Itinerariul continuă cu o compoziție de W.A. Mozart – „Concertul nr. 5 pentru vioară și orchestră”, ale cărui accente ludice și ineditul iz exotic, oriental l-au făcut să fie supranumit și „Concert turcesc”, evenimentul urmând a se încheia cu „Simfonia nr. 3 – Scoțiana”, semnată de Felix Mendelssohn. „Simfonia nr. 3” este o partitură direct influențată de impresiile de călătorie pe care compozitorul le-a trăit în 1829, când a vizitat zona arhipelagului britanic, lucrarea fiind dedicată de Mendelssohn reginei Victoria.

Cristian Măcelaru a plecat din România la vârsta de 17 ani, pentru a învăța arta muzicală în Statele Unite ale Americii, iar, în prezent, activitatea sa dirijorală este una în plină ascensiune. Și-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, iar, în stagiunea 2010 – 2011, a fost numit dirijor asistent al aceleiași orchestre, fiind apoi distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award. Având și formație de violonist, Cristian Măcelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutând la Carnegie Hall cu aceeași orchestră. În prezent, el este dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia. Cristian Măcelaru a fost invitat, în februarie 2012, să dirijeze Orchestra Simfonică din Chicago pentru a-l înlocui pe Pierre Boulez. Preocupat de formarea și susținerea tinerilor muzicieni, Cristian Măcelaru a pus bazele proiectului Crisalis Music. De asemenea, acesta colaborează în mod curent cu Orchestre Métropolitain din Montréal, cu orchestrele simfonice din Washington, Seattle, Toronto, Baltimore. În septembrie 2013 a avut un debut de mare succes cu Orchestra Simfonică din Göteborg, Suedia.

Gabriel Croitoru a obținut, din anul 2008, prin concurs, dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri care a aparținut lui George Enescu, un instrument aflat în administrarea Muzeului Național „George Enescu”. Cu peste o mie de apariții scenice, violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o bogată prezență în viața muzicală: solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, al Filarmonicii din Ploiești și prim violonist al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii din Cluj-Napoca. Gabriel Croitoru a evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, cum ar fi London Royal Philharmonic, Orchestra de cameră „Regina Sofia”, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon etc. A fost aplaudat în recitaluri în Franța, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, Bulgaria, SUA. Începând din 2011 a susținut mai multe turnee naționale de anvergură sub titlul „Duelul viorilor” (alături de Liviu Prunaru și Horia Mihail) și „Vioara lui George Enescu la sate” (alături de Horia Mihail).

Concertul de la Sala Radio poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet, pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele pentru concert sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate „Bilete.ro”, în magazinele Germanos și la casa de bilete a Sălii Radio.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase