Documentarul „Chuck Norris vs Communism”, de Ilinca Călugăreanu, printre producțiile recomandate de presa străină la Sundance 2015

Documentarul Chuck Norris vs Communism, de Ilinca Călugăreanu, printre producțiile recomandate de presa străină la Sundance 2015
Publicat: 28/01/2015, 19:11

Documentarul „Chuck Norris vs Communism”, de Ilinca Călugăreanu, se numără printre cele 25 de filme care trebuie vizionate la cea de-a 31-a ediție a Festivalului Sundance, potrivit unui articol realizat de publicația Rolling Stone.

Festivalul Sundance, dedicat cinematografiei independente, va prezenta anul acesta o selecție de filme provocatoare, printre care se numără noul lungmetraj al lui Robert Redford, fondatorul manifestării, dar și documentarul românesc „Chuck Norris vs Communism”.

Peste 100 de filme vor fi prezentate în perioada 22 ianuarie – 1 februarie în stațiunea de schi Park City, care devine anual o capitală a cinematografiei independente.

Documentarul „Chuck Norris vs Communism”, de Ilinca Călugăreanu, a fost selectat în secțiunea competițională World Cinema Documentary. Filmul, o coproducție România/ Germania/ Marea Britanie, va fi proiectat în premieră mondială.

Pelicula „Chuck Norris vs Communism” intră în competiție alături de alte 11 documentare: „The Amina Profile”, de Sophie Deraspe, „Censored Voices”, de Mor Loushy, „The Chinese Mayor”, de Hao Zhou, „Dark Horse”, de Louise Osmond, „Dreamcatcher”, de Kim Longinotto, „How to Change the World”, de Jerry Rothwell, „Listen to Me Marlon”, de Stevan Riley, „Pervert Park”, de Frida Barkfors și Lasse Barkfors, „The Russian Woodpecker”, de Chad Gracia, „Sembene!”, de Samba Gadjigo și Jason Silverman, și „The Visit”, de Michael Madsen.

În România anilor 1980, o serie de filme occidentale au „distrus” Cortina de Fier și au deschis celor care îndrăzneau să privească o fereastră către o nouă lume. O piață de casete VHS la negru și o curajoasă traducătoare, Irina Margareta Nistor, au adus magia filmului populației și au semănat semințele unei revoluții, se arată în prezentarea peliculei de pe site-ul festivalului.

În 1985, Irina Margareta Nistor, o tânără traducătoare de la postul național de televiziune, a cunoscut un antreprenor misterior. Acesta introducea ilegal în România casete video, pe care le copia și le distribuia în țară. Acela a fost începutul unei relații profesionale care a durat mai bine de un deceniu. Irina Margareta Nistor spune că a dublat în total peste 3.000 de filme. Datorită ei, Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme și Bruce Lee au devenit eroi extrem de populari în România. Lungmetrajul include și câteva declarații ale unor persoane din mass-media și industria de divertisment, precum Vlad Craioveanu, Mihai Dobrovolschi, Ioan Gyuri Pascu și Adrian Sitaru, dar și celebrul portar Helmuth Duckadam.

„Am crescut în România în anii 1980, în timpul unui regim comunist care, printre alte forme de represiune, a redus programul postului național de televiziune la două ore pe zi de propagandă plictisitoare, muzică populară, poezie patriotică și filme cenzurate. Într-o zi, pe când aveam șase ani, părinții meu au reușit să împrumute un aparat video. Și-au invitat prietenii la noi acasă și toată noaptea s-au uitat la casete video cu filme de categorie B făcute la Hollywood. Țin minte acele filme, dar îmi amintesc mai bine felul în care m-am simțit atunci când am pășit în sufragerie – ca și cum aș fi intrat într-o lume secretă, magică și liberă”, a declarat regizoarea Ilinca Călugăreanu, într-un articol publicat în The New York Times, în luna februarie 2014.

Ilinca Călugăreanu este o regizoare de filme documentare care locuiește la Londra. A studiat producția de film documentar la Granada Center for Visual Anthropology din orașul britanic Manchester.

În articolul publicat de Rolling Stone mai sunt menționate, printre altele, filmele „‘The D Train”, de Andrew Mogel și Jarrad Paul, „The End of the Tour”, de James Ponsoldt, „Experimenter”, de Michael Almereyda, „I Smile Back”, de Adam Salky, „Kurt Cobain: Montage of Heck”, de Brett Morgen, „Listen to Me Marlon”, de Steve Riley, „Mistress America”, de Noah Baumbach, „The Nightmare”, de Rodney Ascher, „Slow West”, de John Maclean, „What Happened, Miss Simone?”, de Liz Garbus, și „Z for Zachariah”, de Craig Zobel.

Lansat foarte modest, Festivalul Sundance a devenit de-a lungul anilor un eveniment inconturnabil pentru regizorii americani și străini și a lansat carierele unor cineaști de renume, precum Quentin Tarantino, Robert Rodriguez, David O. Russell, Paul Thomas Anderson, Steven Soderbergh, Jim Jarmusch și Darren Aronofsky.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”