Documentarul „Chuck Norris vs Communism”, de Ilinca Călugăreanu, printre producțiile recomandate de presa străină la Sundance 2015

Redactor:
Diana Parvulescu
Documentarul „Chuck Norris vs Communism”, de Ilinca Călugăreanu, printre producțiile recomandate de presa străină la Sundance 2015
Documentarul "Chuck Norris vs Communism", de Ilinca Călugăreanu, participă la Festivalul Sundance.

Documentarul „Chuck Norris vs Communism”, de Ilinca Călugăreanu, se numără printre cele 25 de filme care trebuie vizionate la cea de-a 31-a ediție a Festivalului Sundance, potrivit unui articol realizat de publicația Rolling Stone.

Festivalul Sundance, dedicat cinematografiei independente, va prezenta anul acesta o selecție de filme provocatoare, printre care se numără noul lungmetraj al lui Robert Redford, fondatorul manifestării, dar și documentarul românesc „Chuck Norris vs Communism”.

Peste 100 de filme vor fi prezentate în perioada 22 ianuarie – 1 februarie în stațiunea de schi Park City, care devine anual o capitală a cinematografiei independente.

Documentarul „Chuck Norris vs Communism”, de Ilinca Călugăreanu, a fost selectat în secțiunea competițională World Cinema Documentary. Filmul, o coproducție România/ Germania/ Marea Britanie, va fi proiectat în premieră mondială.

Pelicula „Chuck Norris vs Communism” intră în competiție alături de alte 11 documentare: „The Amina Profile”, de Sophie Deraspe, „Censored Voices”, de Mor Loushy, „The Chinese Mayor”, de Hao Zhou, „Dark Horse”, de Louise Osmond, „Dreamcatcher”, de Kim Longinotto, „How to Change the World”, de Jerry Rothwell, „Listen to Me Marlon”, de Stevan Riley, „Pervert Park”, de Frida Barkfors și Lasse Barkfors, „The Russian Woodpecker”, de Chad Gracia, „Sembene!”, de Samba Gadjigo și Jason Silverman, și „The Visit”, de Michael Madsen.

În România anilor 1980, o serie de filme occidentale au „distrus” Cortina de Fier și au deschis celor care îndrăzneau să privească o fereastră către o nouă lume. O piață de casete VHS la negru și o curajoasă traducătoare, Irina Margareta Nistor, au adus magia filmului populației și au semănat semințele unei revoluții, se arată în prezentarea peliculei de pe site-ul festivalului.

În 1985, Irina Margareta Nistor, o tânără traducătoare de la postul național de televiziune, a cunoscut un antreprenor misterior. Acesta introducea ilegal în România casete video, pe care le copia și le distribuia în țară. Acela a fost începutul unei relații profesionale care a durat mai bine de un deceniu. Irina Margareta Nistor spune că a dublat în total peste 3.000 de filme. Datorită ei, Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme și Bruce Lee au devenit eroi extrem de populari în România. Lungmetrajul include și câteva declarații ale unor persoane din mass-media și industria de divertisment, precum Vlad Craioveanu, Mihai Dobrovolschi, Ioan Gyuri Pascu și Adrian Sitaru, dar și celebrul portar Helmuth Duckadam.

„Am crescut în România în anii 1980, în timpul unui regim comunist care, printre alte forme de represiune, a redus programul postului național de televiziune la două ore pe zi de propagandă plictisitoare, muzică populară, poezie patriotică și filme cenzurate. Într-o zi, pe când aveam șase ani, părinții meu au reușit să împrumute un aparat video. Și-au invitat prietenii la noi acasă și toată noaptea s-au uitat la casete video cu filme de categorie B făcute la Hollywood. Țin minte acele filme, dar îmi amintesc mai bine felul în care m-am simțit atunci când am pășit în sufragerie – ca și cum aș fi intrat într-o lume secretă, magică și liberă”, a declarat regizoarea Ilinca Călugăreanu, într-un articol publicat în The New York Times, în luna februarie 2014.

Ilinca Călugăreanu este o regizoare de filme documentare care locuiește la Londra. A studiat producția de film documentar la Granada Center for Visual Anthropology din orașul britanic Manchester.

În articolul publicat de Rolling Stone mai sunt menționate, printre altele, filmele „‘The D Train”, de Andrew Mogel și Jarrad Paul, „The End of the Tour”, de James Ponsoldt, „Experimenter”, de Michael Almereyda, „I Smile Back”, de Adam Salky, „Kurt Cobain: Montage of Heck”, de Brett Morgen, „Listen to Me Marlon”, de Steve Riley, „Mistress America”, de Noah Baumbach, „The Nightmare”, de Rodney Ascher, „Slow West”, de John Maclean, „What Happened, Miss Simone?”, de Liz Garbus, și „Z for Zachariah”, de Craig Zobel.

Lansat foarte modest, Festivalul Sundance a devenit de-a lungul anilor un eveniment inconturnabil pentru regizorii americani și străini și a lansat carierele unor cineaști de renume, precum Quentin Tarantino, Robert Rodriguez, David O. Russell, Paul Thomas Anderson, Steven Soderbergh, Jim Jarmusch și Darren Aronofsky.

Gigi Becali a anunţat că FCSB are un nou atacant. Basarab Panduru, dat pe spate...
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Descoperire groaznică la Timișoara. Ce a găsit un bărbat într-o mașină arsă și abandonată pe...
Ion Cristoiu: Unirea din 1859 n-ar fi fost posibilă dacă Imperiul Otoman n-ar fi trecut,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Primarul Mihai Chirica a fost atacat cu iaurt, la Iași. Printre participanții la eveniment s-a...
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Au DISTRUS totul în calea lor! Cel mai VECHI oraș din America, o MINUNE arheologică,...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Horoscop februarie 2021. Zodiile care vor avea suferințe mari până în decembrie
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Ce preziceau că se va întâmpla în 2021… oamenii din 1921. E incredibil câte dintre...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide