Documentarul „Good Things Await” a câștigat marele premiu la Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni – PELICAM 2015

Documentarul Good Things Await a câștigat marele premiu la Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni - PELICAM 2015
Publicat: 16/06/2015, 14:12

Povestea fermierului octogenar Niels Stokholm care își îngrijește ferma biodinamică în armonie totală cu natura a impresionat juriul competiției principale a Pelicam 2015, format din fostul comisar european Dacian Cioloș, regizoarea Farida Pacha și André Abreu de Almeida, de la Tara Oceans, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

„Pornind de la o poveste personală încărcată de autentic și realism, filmul ridică problema dacă practica agriculturii mai permite civilizației să se hrănească în armonie cu natura”, a explicat Dacian Cioloș.

Niels Stokholm este unul dintre cei mai idealiști agricultori din Danemarca. El își conduce ferma biodinamică împreună cu soția sa, Rita, iar de la ferma lor, Thorshøjgaard, distribuie produse unora dintre cele mai bune restaurante din lume. Totuși, autoritățile și birocrația amenință să închidă ferma, iar regizoarea Phie Ambo urmărește lupta lor în a se asigura că nu sunt ultimii care fac agricultură în acest mod, ci printre primii. Pelicula a primit premiul de 1.500 de euro din partea Primăriei Tulcea.

Câștigătorul secțiunii Black Sea Docs a fost filmul „Tristia: A Black Sea Odyssey” (Germania, 2014), premiul constând în servicii de postproducție în valoare de 3.000 de euro, oferite de Cinelab, și suma de 500 de euro, oferită de Asociația Les Herbes Folles, organizatoarea festivalului.

În „Tristia: A Black Sea Odyssey”, regizorul Stanislaw Mucha pornește într-o călătorie extraordinară de 5.000 de kilometri de-a lungul coastelor a șapte țări. Tristia captează coliziunea dintre imagini mitice, care par să fi supraviețuit trecerii timpului, și schimbări multiculturale de după perioada comunistă.

Juriul Black Sea Docs, format din Peter O’Brien, membru în consiliul de administrație al Festivalului Internațional de Film de Mediu de la Washington, fotojurnalistul Petruț Călinescu și regizorul Dan Curean, a acordat și un premiu special, filmului „Hei vecine/ Hey Neighbour!” (Turcia, 2014), care arată efectele transformării urbane în Istanbul, unde blocurile înalte de sticlă „îngroapă” casele vechi din cartier. Regizoarea Bingöl Elmas a fost cea care a urcat pe scenă pentru a primi distincția.

Dintre scurtmetrajele înscrise în competiție, juriul format din alpinistul Alex Găvan, jurnalista Andra Matzal și regizorul Tom Wilson a ales filmul „Râul tăcut/ Silent River” (Mexic, 2014). Regizorii Jason Jaacks și Steve Fisher au urmărit povestea unei tinere și a familiei sale care se luptă pentru a salva râul Santiago, ce trece pe la periferia orașului mexican Guadalajara. Timp de 40 de ani, deșeurile de la unul dintre cele mai mari coridoare industriale din Mexic au fost deversate în Santiago. Premiul constă în suma de 500 de euro oferită de Centrul Național al Cinematografiei.

Juriul categoriei de scurtmetraje a mai acordat un premiu special peliculei „Mistreț sălbatic/ Wild Boar” (Olanda, 2013), „un film realizat impecabil, care explorează zonele gri ale relației dintre oameni și celelalte specii cu care împart mediul, într-o societate în care mentalul colectiv vede natura ca pe o piedică în calea dezvoltării economice”, după cum a motivat acesta. Regizorul Willem Baptist a urcat pe scenă pentru a ridica diploma.

Câștigătorul secțiunii Fresh Perspectives a fost desemnat de un grup de șase elevi din Tulcea, coordonat de activistul Tică Darie. Acesta este „Seeds of Time”/”Semințele vremii” (SUA, 2014) – povestea pionierului în agricultură Cary Fowler, care se află într-o luptă contra cronometru pentru a proteja viitorul hranei omenirii. Băncile de semințe din lume se năruie, eșecurile culturilor produc foamete și revolte, iar efectele accelerate ale schimbărilor climatice afectează agricultorii, la nivel global. Regizoarea Sandy McLeod a câștigat premiul de 500 de euro oferit de ViaSat.

Bilanțul din acest an al festivalului numără peste 5.000 de participanți la proiecțiile de filme, ateliere, expoziții foto, concerte, dezbateri și petreceri. Pelicam s-a desfășurat anul acesta în patru spații din Tulcea: Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Artă, Piața Civică și Casa Avramide.

Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Consiliului Județean Tulcea și al Institutului Cultural Român.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom