EXCLUSIV | Florin Piersic, Mirabela Dauer și Pavel Bartoș se strâng la Adjud, în memoria marelui actor Ion Dichiseanu! Dezvăluiri despre festival

Oamenii pe care îi iubim nu mor niciodată, iar Festivalul de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu” este încă o dovadă că marele actor, ”lordul scenei românești”, nu poate fi uitat. Evenimentul organizat la Adjud, orașul natal al artistului, ajuns la a doua ediție, este dedicat tocmai neuitării, au spus Ioana Dichiseanu, Simona Florescu și Andrei Giurgia, managerul proiectului, într-un interviu la Gândul Exclusiv.

Festivalul de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu” este un omagiu adus de familia, prietenii și colaboratorii marelui actor, care a trecut la cele veșnice acum doi ani. Cea de-a doua ediție a evenimentului in memoriam va avea loc la Adjud, orașul natal al marelui actor Ion Dichiseanu, în perioada 19-21 mai, la Casa de Cultură „Tudor Vornicu”.

Festivalul de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu” este dedicat în exclusivitate marelui actor, pentru talentul deosebit cu care a dat viață personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă.

Invitați din lumea artei, cinematografiei, teatrului și spectacolului vor merge în weekend în orașul natal al iubitului actor, care devine astfel, pentru trei zile, capitala culturală a României, au dezvăluit Ioana Dichiseanu și Simona Florescu, în interviul la Gândul Exclusiv.

Doi ani de la pierderea marelui actor

Ion Dichiseanu a murit pe 20 mai 2021, la vârsta de 87 de ani și a fost înmormântat, cu onoruri militare, în Cimitirul Bellu din București.

La un an de la deces, în 2022, Ioana Dichiseanu și-a propus să-i păstreze memoria vie, fondând Festivalul de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu”, care a debutat pe 20 mai anul trecut și a inclus proiecții de filme, piese de teatru, lansări de carte și concerte ale unor cunoscuți artiști.

O sinteză emoționată a primei ediții a festivalului a fost realizată de organizatori într-un scurt material video:

Personalitatea marelui actor a fost evocată și cu ocazia celei de-a 13-a ediții a Festivalului Serile Filmului Românesc, care a avut loc la începutul lunii august 2022, la Iași. Pe scenele din Iași au fost prezenți, prin urmașii lor, și mari actori români trecuți la cele veșnice. Astfel, Gala CineMemoriam, unul dintre evenimentele premium ale acestei ediții, a fost dedicată celor care nu mai sunt, dar care merită o recunoaștere în cadrul unicului festival dedicat exclusiv filmului românesc. La Ateneul Național din Iași, actorii Florina Cercel, Luminița Gheorghiu și Ion Dichiseanu au fost evocați în cadrul unui eveniment complet, cu secvențe din viața acestora și unde apropiații și membrii familiei au fost prezenți. La Ateneu a fost reunită o serie de fotografii, lucruri și obiecte care au aparținut actorului Ion Dichiseanu, sub titlul „Un rol este o viață de om – In memoriam Ion Dichiseanu”, care a putut fi vizitată până la sfârșitul lunii august, la Galeria Regală de Artă.

Festivalul Serile Filmului Românesc a fost evocat de Andrei Giurgia, managerul proiectului, prezent la Gândul Exclusiv, alături de fiica și soția lui Ion Dichiseanu.

Andrei Giurgia a detaliat cum a luat naștere Festivalul de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu”,  care aduce în atenție personalitatea și aparițiile de excepție din filme, teatru și spectacole ale lui Ion Dichiseanu.

S-a născut dintr- dorință, o pasiune și dintr-un respect pentru marele actor Ion Dichiseanu. Asociația Artis organizează de 14 ani. la Iași, unicul festival de film dedicat în întregime cinematografiei românești, iar în fiecare ediție aniversăm un nume important din teatru, din film. La ediția a zecea (din anul 2019 – n.r.), invitat special a fost Florin Piersic. Atunci când dedicăm cuiva festivalul, încercăm să-i aducem toți prietenii respectivului invitat, fie din teatru, fie din film, cu care a colaborat de-a lungul carierei, și, bineînțeles, la ediția a zecea, primul pe lista domnului Piersic a fost maestrul Ion Dichiseanu”, a povestit managerul de proiect.

„Ne-am reîntâlnit la Iași, pentru că Ion Dichiseanu mai participase o dată, ei s-au revăzut, au povestit. Îmi aduc aminte că la gala de deschidere au făcut amândoi spectacol în Piața Unirii din Iași, au oferit trandafiri albi doamnelor, invitatelor din festival, au făcut fotografii, au rememorat multe momente frumoase. Ei, aș putea spune, s-au regăsit din punct de vedere profesional.

Țin minte că domnul Dichiseanu mi-a zis la ureche: «Andrei, nu-i așa că, anul viitor, eu ar trebui să fiu aici?», iar eu am spus «Clar, maestre, deja sunteți pe lista noastră, iată cum se așază lucrurile»”, își amintește Andrei Giurgia.

Anul următor, nu s-au adeverit planurile organizatorilor, din cauza pandemiei, iar următoarea ediție în format fizic a fost în 2021, an în care lumea artistică l-a pierdut pe Ion Dichiseanu.

„Ediția următoare (din 2020 – n.r.), din păcate, nu am reușit să o punem la cale cu maestrul Ion Dichiseanu. În anul următor (2021 – n.r.), știm cu toții ce s-a întâmplat, a fost acea internare, țineam legătura cu domnia sa și m-am bucurat când am auzit că s-a reîntors acasă, credeam cu toții într-o minune și voiam să fie lângă noi. Din păcate, s-a mai întâmplat acest lucru și am rămas, așa, cu o amărăciune, cu o datorie morală.

Așa că am propus familiei să vină la festival la Iași, am avut un moment in memoriam, am văzut filme, am stat la povești. Atunci am propus Ioanei Dichiseanu și domnului Adrian Artene să facem un festival la Adjud, unde s-a născut Ion Dichiseanu, și așa a pornit ideea”, a povestit managerul de proiect.

Ulterior, familia marelui actor a luat legătura cu municipalitatea și totul a decurs perfect. „Primarul s-a arătat extraordinar de încântat”, a spus Simona Florescu.

„Nu au fost niciun fel de bariere, opreliști. Domnul primar a fost atât de dornic de tot ce însemnă cultură și este mândru de toate valorile care au pornit din Adjud și pe care își dorește să le scoată în evidență”, a adăugat Ioana Dichiseanu.

Invitații speciali ai ediției a doua a Festivalului ”Ion Dichiseanu”

Ediția a doua a Festivalului de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu”, care debutează vineri 19 mai, îi are ca protagoniști pe Florin Piersic, Pavel Bartoș, Ileana Popovici, Mircea Radu, Laurențiu Damian, Mirabela Dauer, Ioana Dichiseanu, Simona Florescu, Daniela Condurache, George Rotaru și Adrian Artene, soțul Ioanei Dichiseanu, director editorial al grupulul de presă Gândul.

Programul include proiecții de film, expoziții de fotografie, spectacole de muzică, spectacole de teatru, discuții și întâlniri. Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Adjud și Casa de Cultura „Tudor Vornicu” și produs de Asociația Artis, sub coordonarea lui Andrei Giurgia.

Printre evenimentele premium ale ediției se numără și spectacolul de teatru ”One Man aproape Show”, cu Pavel Bartoș, o întâlnire specială cu actorul Florin Piersic – Marile întâlniri | Florin Piersic despre Ion Dichiseanu și spectacolul muzical în aer liber „Amintește-ți clipa 2.0”, cu Mirabela Dauer, Daniela Condurache, Simona Florescu, Ioana Dichiseanu și George Rotaru.

Tot în cadrul ediției de anul acesta, Ioana Dichiseanu, fiica actorului Ion Dichiseanu, va lansa albumul cu muzică portugheză ”O meu fado”, primul de pe piața din România.

Actorul Florin Piersic, unul dintre invitații de seamă ai ediției, va împărtăși câteva clipe din prietenia lui de-o viață cu Ion Dichiseanu, care a început în anul 1966 pe platourile de filmare, povestesc organizatorii Festivalului de Teatru, Film și Muzică de la Adjud.

„A fost o prietenie care a durat o viață. Pe Dichi l-am invitat la Festivalul Serile Filmului Românesc, la Iași. Se întâmpla în 2019. Mi-am permis să-l invit pentru că acest festival ieșean mi-a fost dedicat. Am petrecut împreună o săptămână grozavă și ne-am bucurat. Dincolo de întâlnirile cu publicul, am putut să stăm la șuetă și să povestim”, a mărturisit actorul Florin Piersic.

Programul complet al Festivalului de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu”

Evenimentele vor avea loc timp de trei zile:

 𝗩𝗶𝗻𝗲𝗿𝗶, 𝟭𝟵 𝗺𝗮𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟯

Ora 𝟭𝟳.𝟬𝟬 – 𝗗𝗲𝘀𝗰𝗵𝗶𝗱𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗼𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹𝗮̆ 𝗮 𝗳𝗲𝘀𝘁𝗶𝘃𝗮𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶:

  • discursuri oficiale;
  • prezentare making of de la prima ediție a festivalului, din mai 2022;
  • prezentarea temelor și a invitaților de anul acesta sub formă de rezumat video;
  • vernisajul expoziției fotografice cu tematică – filmul ”Clipa”, serialul ”Toate pânzele sus”, relația de prietenie dintre Ion Dichiseanu și Florin Piersic;
  • lansare CD muzical Ioana Dichiseanu ”𝑂 𝑚𝑒𝑢 𝑓𝑎𝑑𝑜” – album cu muzică portugheză, primul de pe piața din România;

Ora 𝟭𝟴.𝟬𝟬 – 𝗗𝗲𝘇𝗯𝗮𝘁𝗲𝗿𝗲: 𝗜𝗼𝗻 𝗗𝗶𝗰𝗵𝗶𝘀𝗲𝗮𝗻𝘂 𝗶̂𝗻 𝘁𝗲𝗮𝘁𝗿𝘂𝗹 𝘀̗𝗶 𝗳𝗶𝗹𝗺𝘂𝗹 𝗿𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗲𝘀𝗰

Participă: Ileana Popovici, Mircea Radu, Laurențiu Damian, Pavel Bartos, Mirabela Dauer, Ioana Dichiseanu, Adrian Artene, Simona Florescu.

Ora 𝟮𝟬.𝟬𝟬 – 𝗦𝗽𝗲𝗰𝘁𝗮𝗰𝗼𝗹ul 𝗱𝗲 𝘁𝗲𝗮𝘁𝗿𝘂 𝗙𝗮𝘇𝗮𝗻𝘂𝗹 (regia Alexandru Mâzgăreanu) – Teatrul Nottara București

𝗦𝗮̂𝗺𝗯𝗮̆𝘁𝗮̆, 𝟮𝟬 𝗺𝗮𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟯

Ora 𝟭𝟰.𝟯𝟬 – 𝗣𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁̗𝗶𝗲 𝗥𝗲𝘁𝗿𝗼𝘀𝗽𝗲𝗰𝘁𝗶𝘃𝗮 ”𝑇𝑜𝑎𝑡𝑒 𝑝𝑎̂𝑛𝑧𝑒𝑙𝑒 𝑠𝑢𝑠” (regia Mircea Mureșan)

Ora 𝟭𝟲.𝟬𝟬 – 𝗣𝗿𝗲𝘇𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿𝗲 𝗖𝗗 𝗺𝘂𝘇𝗶𝗰𝗮𝗹 – 𝗜𝗼𝗻 𝗗𝗶𝗰𝗵𝗶𝘀𝗲𝗮𝗻𝘂– ”𝐴𝑚𝑖𝑛𝑡𝑒𝑠̗𝑡𝑒-𝑡̗𝑖 𝑐𝑙𝑖𝑝𝑎” și relansarea cărții ”𝐴𝑑𝑒𝑣𝑎̆𝑟𝑢𝑙, 𝑚𝑎𝑖 𝑓𝑟𝑢𝑚𝑜𝑠 𝑑𝑒𝑐𝑎̂𝑡 𝑙𝑒𝑔𝑒𝑛𝑑𝑎”, de Ion Dichiseanu (editura Polirom)

Ora 𝟭𝟳.𝟬𝟬 – 𝗦𝗽𝗲𝗰𝘁𝗮𝗰𝗼𝗹 𝗺𝘂𝘇𝗶𝗰𝗮𝗹 „𝐴𝑚𝑖𝑛𝑡𝑒𝑠̗𝑡𝑒-𝑡̗𝑖 𝑐𝑙𝑖𝑝𝑎 2.0” IN MEMORIAM Ion Dichiseanu, cu Mirabela Dauer, Daniela Condurache, Simona Florescu, Ioana Dichiseanu și George Rotaru (în Piațeta ”Ion Dichiseanu”)

Ora 𝟮𝟬.𝟬𝟬 – 𝗦𝗽𝗲𝗰𝘁𝗮𝗰𝗼𝗹 𝗱𝗲 𝘁𝗲𝗮𝘁𝗿𝘂 ”𝗢𝗻𝗲 𝗠𝗮𝗻 A𝗽𝗿𝗼𝗮𝗽𝗲 𝗦𝗵𝗼𝘄”, 𝗰𝘂 𝗣𝗮𝘃𝗲𝗹 𝗕𝗮𝗿𝘁𝗼𝘀̗ (scenariul și regia Pavel Bartoș) – cu sprijinul Teatrului Odeon București

𝗗𝘂𝗺𝗶𝗻𝗶𝗰𝗮̆, 𝟮𝟭 𝗺𝗮𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟮

Ora 𝟭𝟰.𝟬𝟬 – 𝗣𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁̗𝗶𝗮 𝗳𝗶𝗹𝗺𝘂𝗹𝘂𝗶 ”𝐶𝑙𝑖𝑝𝑎” (regia Gheorghe Vitanidis)

Ora 𝟭𝟴.𝟯𝟬 – 𝗜̂𝗻𝘁𝗮̂𝗹𝗻𝗶𝗿𝗲 𝗰𝘂 𝗮𝗰𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹 Florin Piersic – ”𝗠𝗮𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗶̂𝗻𝘁𝗮̂𝗹𝗻𝗶𝗿𝗶 |𝗙𝗹𝗼𝗿𝗶𝗻 𝗣𝗶𝗲𝗿𝘀𝗶𝗰 𝗱𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗜𝗼𝗻 𝗗𝗶𝗰𝗵𝗶𝘀𝗲𝗮𝗻𝘂”

Ora 𝟮𝟬.𝟯𝟬 – 𝗜̂𝗻𝗰𝗵𝗶𝗱𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗙𝗲𝘀𝘁𝗶𝘃𝗮𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗱𝗲 𝗧𝗲𝗮𝘁𝗿𝘂, 𝗙𝗶𝗹𝗺 𝘀̗𝗶 𝗠𝘂𝘇𝗶𝗰𝗮̆ ”𝗜𝗼𝗻 𝗗𝗶𝗰𝗵𝗶𝘀𝗲𝗮𝗻𝘂”. Concluzii și anunțarea ediției următoare.

Urmăriți interviul integral cu Ioana Dichiseanu, Simona Florescu și Andrei Giurgia, la Gândul Exclusiv:

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Antarctica este împânzită cu vulcani, dar ar putea oare să erupă?