Expoziția „Comorile României” ar putea fi prezentată la Vatican în 2018

Expoziția Comorile României ar putea fi prezentată la Vatican în 2018
Publicat: 25/02/2016, 14:57

Vlad Alexandrescu a început, marți, o vizită de lucru de două zile la Roma, precizând că aceasta este prima vizită a unui ministru al Culturii din România după anul 2003.

În acest context, Vlad Alexandrescu a avut o întrevedere cu cardinalul Gianfranco Ravasi, președintele Consiliului Pontifical al Culturii.

„Sunt fericit să anunț că am semnat împreuna un memorandum de înțelegere și colaborare între Ministerul Culturii și Consiliul Pontifical al Culturii al Sfântului Scaun, primul document interministerial cu Sfântul Scaun de după Revoluția din 1989 (15 mai 1990). Acest acord are ca obiectiv cooperarea fructuoasă între cele doua instituții de cultură prin organizarea a numeroase evenimente de ținută, promovate fie de Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun în colaborare sau cu Înaltul Patronaj al Consiliului Pontifical al Culturii, fie realizate de acesta din urmă în România”, a anunțat Vlad Alexandrescu, recent, pe contul său de pe rețeaua de socializare Facebook.

Potrivit ministrului Culturii, parteneriatul va cuprinde schimburi de programe culturale, schimburi de expoziții, schimburi de experiență, organizare de seminare itinerante și de simpozioane și manifestări comune pe următoarele domenii de interes: patrimoniu cultural, arhitectură, pictură și sculptură, muzică, literatură și poezie, teatru și cinematografie.

„În acest sens, s-au propus deja următoarele: Realizarea Expoziției «Comorile României» la Vatican cu ocazia Centenarului 2018, o colaborare pentru Bienala de la Veneția de anul viitor și editarea unui album în limbile italiana și engleză «Chiese e monasteri della Romania»”, a mai spus Vlad Alexandrescu.

Acesta a precizat că s-a întâlnit la Vatican și cu profesorul Antonio Paolucci, directorul Muzeelor Vaticane, și a discutat despre colaborarea instituțiilor culturale românești cu Muzeele Vaticane în vederea organizării unor manifestări de prestigiu. „În acest sens, s-a discutat despre posibilitatea realizării în 2018 la Vatican a expoziției «Comorile României», aflate în prezent în China. Am lansat și o invitație de a organiza la București o expoziție a Muzeelor Vaticane în colaborare cu Biblioteca Națională și Arhivele Statului”, a mai spus ministrul Culturii.

Pe de altă parte, ministrul Culturii s-a întâlnit în timpul vizitei sale și cu monseniorul Jean Louis Bruguès, Arhivistul și Bibliotecarul Sfintei Biserici Romane în vederea colaborării instituțiilor culturale românești cu Biblioteca Apostolică și Arhiva Vaticană și organizării de evenimente și manifestări culturale comune.

„S-au adus în discuție mai multe proiecte pe termen mediu precum: inițierea unei colaborări cu Biblioteca Națională a României, evaluarea posibilității itinerării la București a unei expoziții cu manuscrise și cărți din Arhiva Secretă a Vaticanului și susținerea unui Acord de colaborare cu Arhivele Naționale pentru Centenarul 2018”, a mai spus Vlad Alexandrescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase