Festivalul de Film de la Veneția: 21 de lungmetraje, selectate în competiția oficială

Festivalul de Film de la Veneția: 21 de lungmetraje, selectate în competiția oficială
Publicat: 29/07/2015, 15:17

Competiția internațională de lungmetraje cuprinde titluri care vor fi prezentate în premiera mondială la Veneția, provenind din țări ca Franța, Italia, Marea Britanie, Turcia, Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Africa de Sud, China și Argentina, informează site-ul labiennale.org.

Între acestea se află „Danish Girl”, de Tom Hooper, cu Eddie Redmayne în rolul principal, „L’Atessa”, de Piero Messina, cu Juliette Binoche, „Sangue Del Mio Sangue”, de Marco Bellocchio, și „A Bigger Splash”, de Luca Guadagnino, cu Tilda Swinton, Ralph Fiennes și Dakota Johnson.

În competiția internațională Orizzonti, dedicată filmelor care reprezintă ultimul trend în materie de expresivitate cinematografică, au fost selectate 18 filme din Germania, Algeria, Franța, Israel, Marea Britanie și Iran.

La ediția de anul acesta a Festivalului de Film de la Veneția, care se desfășoară în perioada 2 – 12 septembrie, a fost confirmată și prezența regizorului Scott Cooper, al cărui film „Black Mass”, cu Johnny Depp în rolul principal, va avea premiera mondială în orașul italian, în afara competiției.

Festivalul va fi deschis cu proiecția lungmetrajului „Everest”, de Baltasar Kormákur, cu Jason Clarke, Sam Worthington, Keira Knightley, Emily Watson și Jake Gyllenhaal, bazat pe tragedia din 1996, când opt oameni au murit pe cel mai înalt vârf de munte din lume.

Cineastul mexican Alfonso Cuarón, care a deschis ediția din 2013 a festivalului cu lungmetrajul său „Gravity” și a câștigat trei trofee în cadrul acestui eveniment, în 2001, 2006 și 2013, va prezida juriul internațional al celei de-a 72-a ediții a Mostrei.

Totodată, filmul „Banat (Il Viaggio)”, de Adriano Valerio, cu Edoardo Gabbriellini, Elena Radonicich, Piera Degli Esposti și Ștefan Velniciuc în distribuție, care spune povestea unei emigrații din Italia în România, a fost selectat în competiția oficială a secțiunii Settimana Internazionale della Critica. Lungmetrajul de debut al regizorului Adriano Valerio este o coproducție Italia, Bulgaria, România și Macedonia, coproducătorul român fiind Ada Solomon prin compania Parada Film.

„Banat (Il Viaggio)” este o producție a Movimento Film, cu Rai Cinema. Filmul este coprodus cu Ars Digital, din Bulgaria, Kt Film & Media din Macedonia și Parada Film în coproducție cu Hi Film, din partea României. La finanțarea românească a filmului a contribuit Centrul Național al Cinematografiei, cu 177.000 de lei.

De asemenea, „Moartea lui Cărturan”, de Liviu Săndulescu, se află printre cele 15 proiecte cinematografice incluse în platforma European Gap-Financing Market, derulată de Festivalul de Film de la Veneția, menită să susțină producătorii europeni în vederea finanțării complete a proiectelor lor.

Proiectul lungmetrajului de debut al lui Liviu Săndulescu, „Moartea lui Cărturan”, produs de Mandragora, a primit o finanțare din partea Centrului Național al Cinematografiei, în valoare de 436.000 de lei, în octombrie 2014.

Regizorul Liviu Săndulescu este cunoscut pentru „Betoniera”, lansat în 2012, cu Mimi Brănescu, Constantin Stronschi, Iulia Lumânare, Adrian Titieni și Teodor Corban în distribuție, care a primit trofeul Uniunii Cineaștilor din România pentru cel mai bun scurtmetraj de ficțiune.

Pentru a sărbători centenarul nașterii cineastului italian Mario Monicelli, care s-a stins din viață în 2010, în cadrul festivalului va fi vernisată instalația „Fantasmi”, realizată de pictorul și designerul Chiara Rapaccini, care s-a inspirat din colecția personală de fotografii a regizorului, ce include imagini din perioada 1960 – 1990, de pe platourile de filmare a mai multor producții, incluzând „Brancaleone”, „Risate di gioia”, „Casanova 70” și „I compagni”.

În plus, în cadrul secțiunii Venezia Clasici, va fi proiectat filmul „Vogliamo i colonnelli” (1973). Monicelli a primit, în 1959, Leul de Aur pentru filmul „La Grande Guerra”, iar în 1991, trofeul pentru întreaga carieră.

La ediția de anul acesta, regizorul și criticul de film francez Bertrand Tavarnier – cunoscut pentru filmul „La vie et rien d’autre” (1989), premiat cu BAFTA – va primi Leul de Aur pentru întreaga carieră, potrivit unei decizii luate de consiliul director al Bienalei de la Veneția, prezidat de Paolo Baratta.

Cineastul, acum în vârstă de 73 de ani, a fost prezent de două ori în competiția de la Veneția – în 1986, cu filmul „La miezul nopții/ Round Midnight”, premiat cu Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră, și în 1992, cu „L. 627”.

Festivalul de Film de la Veneția se va desfășura la hotelul Lido, fiind coordonat de regizorul Alberto Barbera. Afișul ediției 2015 este realizat pentru al patrulea an consecutiv de Simone Massi și este dedicat cinematografului de artă, incluzând imaginea lui Antoine Doinel/ Jean-Pierre Léaud și, în prim-plan, a Nastassjei Kinski.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Cursul valutar BNR pentru 16 aprilie 2024: Ce se întâmplă pe piața valutară?
Modul înfiorător în care cetățeanul turc i-ar fi luat viața Mirelei. Avocatul bărbatului în vârstă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
AJUTOR PE CARD pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii de la bloc primesc banii din 15...
Meghan, criticată din nou. Ce a făcut cu Harry în public e șocant
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
William Levy, starul telenovelelor sud-americane, apel disperat catre autorități. Actorul nu știe unde se află...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei