Festivalul de Film pentru Copii și Familie – KINOdiseea se deschide pe 14 noiembrie. Zeci de proiecții și ateliere gratuite pentru cei mici

Festivalul de Film pentru Copii și Familie - KINOdiseea se deschide pe 14 noiembrie. Zeci de proiecții și ateliere gratuite pentru cei mici
Publicat: 12/11/2014, 18:48

Premiera de gală a lungmetrajului „Finn”, de Frans Weisz, va deschide, vineri, la București, cea de-a șasea ediție a Festivalul Internațional de Film pentru Copii și Familie – KINOdiseea.

Proiecția va fi găzduită de Cinema Studio, începând cu ora 19:00, unde vor fi prezenți și regizorul Frans Weisz și actorul Mels van der Hoeven, care vor împărtăși celor aflați în sală experiențele lor de la filmări.

În următoarele zile, până pe 19 noiembrie, publicul mic se va bucura însă de multe alte filme, dar și ateliere gratuite de educație cinematografică.

În weekend, pot fi urmărite pe marile ecrane unele dintre cele mai de succes animații ale anului: „Loulou, incredibilul secret”, în regia lui Éric Omond, recompensată cu premiul César; „Tărâmul Regelui Înaripat”, regia Esben Toft Jacobsen, și „Jack și mecanica inimii”, regia Mathias Malzieu, care va fi proiectat și la gala de premiere KINOdiseea, miercuri, 19 noiembrie, de la ora 19.00, la Cinema Studio.

Tânărul regizor debutant Jiří Mádl va sta de vorbă cu publicul miercuri, 19 noiembrie, ora 10.00, la Cinema Studio, după proiecția lungmetrajului său de debut „To See the Sea”/„Să vezi marea!”. Producția a fost recompensată cu premiul pentru Cel mai bun film și Cel mai bun actor la Festivalul Internațional de Film pentru Copii și Public Tânăr de la Zlin (Cehia). Acțiunea este ingenios filmată din perspectiva unui băiat, Tomas, care se visează următorul MiloÅ¡ Forman. Titlul face referire la personajul-copil Antoine Doinel al lui Francois Truffaut din „400 de Lovituri”, care, la fel ca Tomas, își dorește să vadă marea.

Regizorul Veit Helmer, invitat special anul acesta la KINOdiseea, a devenit cunoscut pentru scurtmetrajele sale off beat, a regizat primul său film la 14 ani, a lucrat alături de Wim Wenders ca scenarist, iar filmele sale au avut premiere la festivaluri importante precum Sundance, Karlovy Vary sau Venația. Helmer va participa la o serie de sesiuni Q&As, luni, 17 noiembrie, ora 19.00, la Cinema Studio și marți, 18 noiembrie, ora 10.00, la Cinemateca Eforie, după proiecțiile celui mai recent film al său, „Fiddlesticks”. De asemenea, el va susține și un atelier de regie pentru copii marți, 18 noiembrie, 12.30 – 14.00, la Mansarda Cărturești Verona.

Producția românească „Usturoi” va fi proiectat la KINOdiseea, marți, 18 noiembrie, ora 12:00, la Cinemateca Eforie, și de la ora 19:00, la Cinema Studio. La discuțiile de la final va lua parte producătorul și scenaristul Radu Băzăvan.

În plus, copii și părinți se pot înscrie gratuit la 34 de ateliere de educație cinematografică organizate de KINOdiseea, printre care un atelier de actorie cu actrița Maia Morgenstern sau atelierele de critică de film cu Irina Margareta Nistor.

Printre workshop-urile KINOdiseea se regăsește atelierul de montaj de film cu Eugen Kelemen, care a lucrat la numeroase producții românești, precum „La limita de jos a cerului”, „Păcătoasa Teodora”, recompensat cu Premiul Gopo pentru cel mai bun montaj pentru lungmetrajul „Periferic” în 2010.

Cei mici mai pot participa la un atelier de stop-motion susținut de frații Ducu și Ștefan Buzea, un atelier de regie cu Alexandru Mavrodineanu- care a făcut asistență de producție pentru lung metrajul de debut al lui Cătălin Mitulescu, „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” (2006), un atelier de benzi desenate cu Mihai Grăjdeanu – autorul benzilor desenate Legendele Dacilor, și un atelier de imagine cu Liviu Mărghidan – DOP – director de imagine al filmelor „California Dreamin””, „Marilena de la P7″, „Medalia de Onoare”, „Portretul luptătorului la tinerețe”, „Tatăl fantomă”, „Rămâi cu mine”, „O vară foarte instabilă” și „Rumeno”.

Programul complet al celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de Film pentru Copii și Familie – KINOdiseea poate fi consultat pe www.kinodiseea.ro.

Biletele pentru proiecțiile de la ora 19.00 de la Cinema Studio și Cinema Eforie și pentru toate proiecțiile de la Cinema Pro se pot achiziționa de pe www.eventbook.ro și de la casa de bilete Cinema Pro.

Intrarea la proiecțiile din timpul zilei de la Cinema Studio și Cinemateca Eforie este gratuită, iar doar pentru acestea se pot face rezervări online pe www.kinodiseea.ro.

Festivalul Internațional de Film pentru Copii și Familie – KINOdiseea este organizat de Asociația Culturală Metropolis, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5. Proiectul este finanțat de Centrul Național al Cinematografiei și Uniunea Cineaștilor din România, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
47 de copii migranți au dispărut în Europa în fiecare zi începând cu anul 2021