Festivalul Internațional de Film DaKINO se deschide pe 26 martie, cu o proiecție în premieră națională: „Still Alice”

Festivalul Internațional de Film DaKINO se deschide pe 26 martie, cu o proiecție în premieră națională: Still Alice
Publicat: 24/03/2015, 17:55

Lungmetrajul „Still Alice”, regizat de Wash Westmoreland și Richard Glatzer, va deschide joi, 26 martie, cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional de Film DaKINO. Producția, care i-a adus lui Juliane Moore trofeul Oscar pentru „Cea mai bună actriță în rol principal”, va fi proiectată la CinemaPRO din Capitală, de la ora 20:00.

Filmul urmărește povestea lui Alice Howland, profesoară de lingvistică renumită și mamă a trei copii acum adulți. Alice începe să uite cuvinte, iar, după ce este diagnosticată cu maladia Alzheimer, relația ei cu cei din familie trece prin momente dificile. Încercările ei de a rămâne persoana care era înainte sunt înfricoșătoare, devastatoare, dar și extrem de emoționante, se arată într-un comunicat remis gândul.

Scenariști și regizori, Richard Glatzer și Wash Westmoreland au devenit cunoscuți pentru „Quinceañera”, film recompensat cu premiul publicului și marele premiu al juriului la Sundance, în 2006. Filmografia lor include, de asemenea, titlurile „The Last of Robin Hood”, cu Kevin Kline, Susan Sarandon și Dakota Fanning, prezentat în premieră la Festivalul Internațional de Film de la Toronto în 2013 și „The Fluffer” (2001).

Glatzer a murit pe 10 martie, la vârsta de 63 de ani, fiind diagnosticat cu scleroza laterală amiotrofică.

Tot în timpul festivalul DaKINO, ce se desfășoară la București până pe 29 martie, va fi prezentat, în premieră în România, și filmul „Wild”, de Jean-Marc Vallée, care a primit două nominalizări la Premiile Oscar 2015: pentru „Cea mai bună actriță în rol principal” (Reese Witherspoon) și pentru „Cea mai bună actriță în rol secundar” (Laura Dern).

De asemenea, publicul va avea ocazia să vadă pelicula „Boyhood”, de Richard Linklater, pentru care Patricia Arquette a fost recomensată cu Premiul Oscar, Premiul BAFTA și Globul de Aur pentru „Cea mai bună actriță în rol secundar”.

În competiția oficială de scurtmetraje vor fi proiectate, în total, 27 de producții, dintre care nouă românești: „Apăsătoarele îndatoriri ale cetățeanului Crăciun”, de Claudiu Bolchiș, „În Familie”, de Andrei Cotarcea, „The Story of Little Hans”, de Daniel Djamo, „Candy Crush”, de Andrei Georgescu, „De ce au dispărut dinozaurii”, de Mihai Ghiță, „Amnezia”, de Jamil Hendi, „Pui de somn”, de Paul Mureșan, „Fantezie în DO minor”, de Rareș Neagu și Ștefan Marin, și „Have Sweet Dreams”, de Ciprian Suhar.

În premieră națională pe marele ecran vor rula și „Boychoir”, cel mai recent film în regia lui François Girard, cu Dustin Hoffman și Kathy Bates, dar și „Sthorzina”, scurtmetrajul semnat de Dan Radu Mihai, inclus în competiția internațională de la Clermont-Ferrand în 2015.

DaKINO propune ca noutate anul acesta un număr de proiecții speciale adresate copiilor, respectiv seniorilor din centrele de zi din Sectorul 3 București. Astfel, titlurile „Cei 6 Supereroi”/„Big Hero 6″, câștigător al Premiului Oscar pentru Cel mai bun film de animație în 2015, precum și „Mielul Shaun- Filmul”/„Shaun The Sheep Movie” vor fi prezentate pentru cei mici la festival, prin amabilitatea Forum Film România, în timp ce seniorii sunt așteptați la o proiecție specială „The Second Best Exotic Marigold Hotel”, se mai precizează în comunicat.

Pentru al treilea an consecutiv, DaKINO propune în cadrul secțiunii DaKIDS un workshop de film adresat celor mici, organizat în parteneriat cu Școala de Film și Televiziune pentru Copii „Micile Vedete”. Acesta se va desfășura sâmbătă, 28 martie, începând cu ora 11.30, la Hollywood Multiplex Bucurșeti Mall și va fi urmat de proiecția filmului de scurtmetraj „Aurora. Doctorul Pădurii”, regia Ema Pendiuc.

În prima parte a workshop-ului, copiii vor interacționa în fața camerei de filmat și vor avea ocazia să improvizeze diferite scene sau situații, sub îndrumarea directoarei Școlii Micile Vedete, Ariana Pendiuc. În cea de-a doua parte a workshop-ului, cei mici vor participa la jocuri și exerciții de actorie, coordonate de actrița și trainerul de interpretare Tamara Roman.

Înscrierile, în limita locurilor disponibile, sunt deschise pentru copiii cu vârste între 7 și 10 ani, pe adresele [email protected] și [email protected].

Festivalul Internațional de Film DaKINO se va desfășura la București în perioada 26- 29 martie. Gala de Deschidere și Gala de Închidere DaKINO 24 vor fi găzduite de Cinema PRO pe 26, respectiv 29 martie, iar proiecțiile din cadrul Festivalului, de Hollywood Multiplex București Mall între 26 și 29 martie.

Biletele pentru proiecțiile din cadrul DaKINO 24 sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos.

Cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional de Film DaKINO este organizată de Primăria Sectorului 3, în parteneriat cu Asociația FAMart și Fundația DaKINO, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Mai multe detalii despre programul festivalului sunt disponibile aici.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?