Diana Parvulescu
11.01.2015
Cultura

Filmul „De ce eu? „, de Tudor Giurgiu, intră în cinematografele din România în luna februarie

Filmul „De ce eu? „, de Tudor Giurgiu, intră în cinematografele din România în luna februarie
Lungmetrajul "De ce eu?", de Tudor Giurgiu, inspirat de cazul procurorului Cristian Panait, va avea premiera în cinematografe în februarie.

Bazat pe fapte reale, „De ce eu?” spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. Cristian investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals și uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicații la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiție. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Lungmetrajul a fost prezentat în cadrul unor proiecții speciale înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2014.

„Un film inspirat dintr-o realitate atât de puternică poate fi făcut într-o mie de feluri. Pe mine, însă, mă interesează strict demontarea mecanismelor prin care un om puternic, la propriu și la figurat, ajunge în doar 20 de zile să-și ia viața. Ce mecanisme, ce resorturi interne se declanșează în momentul în care descoperi că tot sistemul pentru care ai lucrat și în care te-ai format e corupt și putred din temelii? E, practic, un film despre dezintegrarea rapidă a unui om care alege să lupte, din interior, împotriva sistemului”, a declarat Tudor Giurgiu.

Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, se află la primul său rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuția este întregită de actorii Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras și Virgil Ogășanu.

Regia îi aparține lui Tudor Giurgiu, aflat la cel de-al treilea lungmetraj din carieră, după „Legături bolnăvicioase” (2006) și „Despre oameni și melci” (2012). Acesta semnează și scenariul, alături de Loredana Novak. Director de imagine este Marius Panduru, montajul este semnat de Lemhényi Réka, de scenografie s-a ocupat Cristian Niculescu, iar costumele au fost create de Szélyes Andrea. Muzica este compusă de Viktor Chouchkov.

„De ce eu?” este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA și SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Coproducători sunt Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers și Cor Leonis Films.

Proiectul a fost dezvoltat la Berlinale Coproduction Market, EAVE – European Audiovisual Entrepreneurs și CineLink Co-Production Market.

În România, filmul va fi distribuit de Ro Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.

Cristian Panait s-a sinucis pe 10 aprilie 2002, la doar 29 de ani, aruncându-se de la etajul patru al locuinței sale din București. Cu un an înainte, fusese numit procuror la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului Curții Supreme de Justiție.

Printre dosarele pe care le avea în lucru se afla și cel al procurorului Alexandru Lele, de la Oradea, care a dispus arestarea lui Adrian Tărău, fiul prefectului de Bihor, sub acuzația de complicitate la contrabandă cu produse petroliere. Panait avea misiunea de a-l ancheta pe procurorul Lele pentru presupuse fapte de corupție și sustragere de documente. Potrivit relatărilor presei, acesta a refuzat să-l pună sub învinuire pe Lele, în lipsa unor probe concludente, iar, la nici o lună de la primirea cazului, s-a sinucis. În august 2002, cazul a fost clasat, după ce o „expertiză psihiatrică postmortem” ar fi dovedit că magistratul s-a sinucis pe fondul unei labilități psihice. Nu s-a cercetat varianta înlesnirii sau determinării sinuciderii.

×
Inchide