FITS 2015 la final. Bilanț de festival: 2.673 de artiști și invitați, din 70 de țări, și 427 de evenimente în 67 de spații de joc

FITS 2015 la final. Bilanț de festival: 2.673 de artiști și invitați, din 70 de țări, și 427 de evenimente în 67 de spații de joc
Publicat: 24/06/2015, 12:07

Cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a avut loc în perioada 12 – 21 iunie, sub genericul „Growing Smart – Smart Growing”. Timp de zece zile, orașul Sibiu s-a transformat într-o scenă uriașă pentru 2.673 de artiști și invitați, din 70 de țări, care au prezentat 427 de evenimente în 67 de spații de joc, reunind, în medie, 65.000 de spectatori în fiecare zi, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Constantin Chiriac, președintele FITS, a susținut o declarație de presă la finalul festivalului: „Am promis la începutul acestui festival o ediție de colecție. A fost o ediție de colecție. Vreau să mulțumesc în primul rând echipei, pentru că sunt atâția oameni care nu se văd și care sunt atât de importanți, fără ei nu ar fi fost posibil miracolul care a avut loc. Mulțumesc tuturor celor care sprijină acest festival (…). Închei cu acest gând: prin excelență se poate crea o stare de normalitate. Noi nu dorim să fim premiați, ci muncim ca să arătăm că în România se poate face un lucru extraordinar, cu voință, credință și putință”.

De buna desfășurare a evenimentelor s-a îngrijit o echipă formată din aproximativ 200 de persoane, care a fost completată de echipa artistică și tehnică a Teatrului Național „Radu Stanca”, de studenți și profesori ai Universității „Lucian Blaga” Sibiu și de un grup de voluntari din România, o comunitate ce a reunit 300 de tineri. În afară de voluntarii români, la succesul festivalului a contribuit un grup internațional format din 27 de tineri din Japonia, Ungaria, Bulgaria, Coreea de Sud, Canada, Georgia, Germania și Republica Moldova.

Anul acesta au fost puse în vânzare peste 21.000 de bilete la spectacole, care s-au vândut în totalitate.

În total, pentru cea de-a XXII-a ediție a festivalului, s-au folosit un sistem de lumini cu putere de 900 KW și un sistem de sunet de 150.000 W. O macara de 65 de tone și peste 20 de kilometri de cabluri s-au folosit pentru deplasarea și montarea a 87 de tone de decor.

De asemenea, fiecare invitat al festivalului a optat, în medie, pentru cinci nopți de cazare în 26 de unități de profil, contribuind alături de turiștii veniți cu ocazia evenimentului de la Sibiu la încasări importante din taxa hotelieră în această vară.

Anul acesta au fost dezvelite cinci noi stele pe Aleea Celebrităților din Sibiu, pentru actorul și regizorul Klaus Maria Brandauer, regizorul Eimuntas NekroÅ¡ius, dramaturgul și regizorul Joël Pommerat, dramaturgul, regizorul și scenaristul Neil LaBute și pentru regizorul, actorul și dramaturgul Kazuyoshi Kushida.

Evenimentul organizat pe 20 iunie, de la ora 18.00, a fost continuat, de la ora 19.00, printr-o gală, care a adus pe scenă personalitățile distinse cu o stea pe Aleea Celebrităților și reprezentanții acestora, dar și pe regizoarea Gianina Cărbunariu și pe actorul Marian Râlea, care au primit în semn de excelență pentru activitatea în teatru premiul „Iulian Vișa”, respectiv premiul „Virgil Flonda”. De asemenea, Joseph Melillo, director al Brooklyn Academy of Music (BAM), a primit din partea organizatorilor premiul pentru viziunea și excelența în producerea de evenimente artistice la nivel mondial.

Ediția din 2016 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va avea loc între 10 și 19 iunie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului