„La limita de jos a cerului”, în regia lui Igor Cobileanski, propunerea Republicii Moldova la Premiile Oscar pentru „Cel mai bun film străin”

La limita de jos a cerului, în regia lui Igor Cobileanski, propunerea Republicii Moldova la Premiile Oscar pentru Cel mai bun film străin
Publicat: 17/10/2014, 17:23

„La limita de jos a cerului”, debutul în lungmetraj al regizorului Igor Cobileanski, este eligibil pentru o nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin pe 2015, aceasta fiind a doua propunere pe care Republica Moldova o trimite Academiei americane, cea care decernează trofeele.

În 2013, Republica Moldova a participat pentru prima oară la premiile Oscar, pelicula propusă pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film străin” fiind „Toți copiii Domnului/ All God’s Children”, o coproducție România/ Italia, regizată de Adrian Popovici.

„La limita de jos a cerului”, care îi are îi distribuție pe actorii Igor Babiac, Ela Ionescu, Sergiu Voloc, Igor Caras-Romanov și Angela Ciobanu, este propunerea Republicii Moldova la ediția din 2015 a premiilor Oscar, la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza”.

Filmul a fost selectat în competițiile oficiale ale festivalurilor de la Karlovy Vary, Varșovia, Kiev și Cottbus, la acesta din urmă primind, anul trecut, premiul criticii internaționale – FIPRESCI.

Viorel (Igor Babiac) este un traficant mărunt de droguri care trăiește într-un orășel uitat de lume din Republica Moldova. Cel mai bun prieten al său îl târăște după el în visul lui nebun de a zbura cu un deltaplan stricat, mama sa îl bate la cap să își găsească un serviciu, iar femeia pe care o iubește urmează să plece cu iubitul care trebuie să iasă din arest preventiv. Viorel decide să își schimbe viața în bine, însă realizează curând că binele este o chestiune relativă.

Un număr record de 83 de țări sunt reprezentate în cursa pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, la cea de-a 87-a gală de decernare a premiilor Academiei americane, care va avea loc pe 22 februarie, la Los Angeles.

„Câinele japonez”, debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este propunerea României la ediția din 2015 a premiilor Oscar, fiind eligibil pentru nominalizarea la premiul Academiei de film americane.

Kosovo, Malta, Mauritania și Panama sunt reprezentate pentru prima dată în cursa pentru nominalizare, o lista scurtă conținând nouă dintre filmele eligibile urmând să fie anunțată la mijlocul lunii decembrie.

Nominalizările pentru toate categoriile premiilor Oscar, inclusiv cea dedicată filmelor străine, vor fi anunțate pe 15 ianuarie.

Printre cele 83 de filme eligibile se numără „Winter Sleep/ Kis uykusu” (Turcia), regizat de Nuri Bilge Ceylan, premiat cu Palme d’Or la Festivalul de la Cannes 2014. Cu o durată de peste trei ore, „Winter Sleep” prezintă povestea fostului actor Aydin, care administrează un hotel în centrul Anatoliei cu tânăra sa soție, Nihal, cu care are o relație furtunoasă. Cu ei locuiește și cumnata sa Necla, care suferă de pe urma unui divorț recent. Este iarnă, iar hotelul se transformă într-un adăpost, dar și într-un loc din care nimeni nu mai poate scăpa.

De asemenea, printre filmele eligibile pentru o nominalizare la Oscar se numără „Mommy”, al canadianului Xavier Dolan, despre o văduvă care își crește singură fiul violent, dar și „Deux jours, une nuit”, o dramă regizată de belgienii Jean-Pierre și Luc Dardenne, despre o tânără care trebuie să își convingă colegii de muncă să renunțe la avantajele lor pentru a nu fi concediată.

Pelicula „White God”, regizată de Kornél Mundruczó, o fabulă despre o haită de câini vagabonzi care scapă dintr-un adăpost și se revoltă împotriva omenirii, recompensată la Festivalul de la Cannes cu premiul secțiunii Un Certain Regard, este propunerea Ungariei la premiile Oscar 2015.

Totodată, Rusia este reprezentată de „Leviafan/ Leviathan”, de Andrei Zviaghințev, un lungmetraj distins cu premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes 2014, care spune povestea unui mecanic dintr-un orășel situat în Peninsula Kola, în nord-vestul Rusiei, ce îl înfruntă cu toate puterile sale pe primarul localității, care a pus ochii pe terenul său. Lupta capătă proporții neașteptate, scene de umor negru și absurd intercalându-se cu unele dramatice, disperate.

Anul acesta, premiul Oscar pentru cel mai bun film străin a fost câștigat de lungmetrajul italian „La grande bellezza”, regizat de Paolo Sorrentino.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”