• Publicat:
Cultura

Lucian Boia: „Ne tragem din comunism, mai mult decât din daci”

Lucian Boia: „Ne tragem din comunism, mai mult decât din daci”
Lansarea cărții "Strania istorie a comunismului românesc" de ieri, de la Librăria Humanitas Cișmigiu, a prilejuit un dialog între Gabriel Liiceanu și Lucian Boia. Filosoful și istoricul. Filosoful a recunoscut că, prin istoric, comunismul se desparte de mitologie și enigme.

Gabriel Liiceanu consideră cartea lui Lucian Boia, „Strania istorie a comunismului românesc” un fel de conștiință de sine a societății. Este greu să mergi mai departe neglijând această carte, această explicație asupra propriului trecut.

Realitatea, explicată de Boia este simplă: comunismul este o utopie, ea nu trebuia să se materializaze, dar dacă tot a funcționat, un lucru este cert: ea a creat haos și dezastru social.

Gabriel Liiceanu a demonstrat faptul că această „Strania istorie” luminează asupra a patru mitologii care ne bântuie. Acestea sunt tot atâtea argumente pentru a înțelege specificul actual al României lui 2016:

1. Comunismul românesc a reușit să rupă orice relație fundamentală cu trecutul interbelic. Nu avem astăzi decât un imaginar din care ne hrănim fantasma interbelică. Comunismul s-a impus brutal în orice domeniu de viață socială și politică. Nu doar generațiile de acum plătesc, ci și generațiile nenăscute încă.

2. A existat un comunism Est European, dar România a întrecut așteptările. Teroare, exterminare fizică, oportunism, rescriere de reguli, reflexe sociale. Cehoslovacia și Polonia și-au păstrat, măcar, spiritul civic.

3. Succesul negativ al comunismului se poate vedea în toate zonele sociale de astăzi, dela nostalgie, la corupție, politicieni semidocți și interesați de propria lor poziție, la votul dat conducătorilor providențiali, preamărirea protocronismului dacic, exacerbarea naționalismului, decăderea educației.

4. O societate a egalității în mizerie, nu în drepturi. România a produs atâta oțel cât n-a produs de la Burebista la Ceaușescu. Lucru cert, doar că economia era una de secol XIX. Și acest lucru s-a văzut în 1989, o revoltă alimentară combinată cu una, limitată, bazată pe principii, libertate, anticomunism. Sigur, Revoluție, într-o clasificare corectă, cu rezultate tardive.

 

Inchide