Lungmetrajul „Un etaj mai jos”, de Radu Muntean, preferatul criticilor de la Cannes

Redactor:
Diana Parvulescu
Lungmetrajul „Un etaj mai jos”, de Radu Muntean, preferatul criticilor de la Cannes
"Un etaj mai jos", de Radu Muntean, se numără printre filmele preferate de criticii de la Festivalul de la Cannes.

Pelicula lui Radu Muntean a avut premiera mondială pe 14 mai, în secțiunea Un Certain Regard a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Juriul criticilor FIPRESCI acordă anual trei premii, pentru câte un film din fiecare secțiune internațională – competiție, Un Certain Regard și Quinzaine des Realisateurs. Criticii de film sunt invitați să acorde peliculelor din cele trei secțiuni menționate mai sus de la 1 la 5 stele, cinci stele urmând să fie acordate celui mai bun film.

Nu numai criticii de film, ci și presa internațională laudă noul lungmetraj al lui Radu Muntean. Despre „Un etaj mai jos” au avut cuvinte de laudă mai toate marile publicații ale lumii, de la Variety, Screen International și The Hollywood Reporter până la Le Monde, Positif și Le Figaro.

Despre „Un etaj mai jos”, editorii The Hollywood Reporter spun că este o peliculă „puternică, tăioasă și revoluționară”, în timp ce Variety scrie că „este un anti-thriller captivant”.

„O dilemă a unui martor la o crimă. Restul este de văzut în film”, a declarat Radu Muntean despre filmul său, pentru MEDIAFAX, pe 16 aprilie, după ce organizatorii Festivalului de la Cannes au anunțat competiția secțiunii Un Certain Regard.

„Cred că este locul unde îți dorești ca filmul tău să aibă premiera, probabil este cel mai important festival din lume și funcționează ca un instrument de marketing. Filmul va fi văzut, va fi probabil vândut, dar, în principal, va fi văzut de publicul cinefil, nișa aceasta tot mai mică a iubitorilor de film”, a mai spus Radu Muntean.

Filmul regizat de Radu Muntean a obținut, în 2013, un credit de 921.000 de lei la concursul de proiecte cinematografice organizat de Centrul Național al Cinematografiei (CNC), regizorul spunând că la bugetul lungmetrajului au participat și o serie de cofinanțatori din România.

De asemenea, Radu Muntean a spus că „Un etaj mai jos” este o coproducție Germania/ Franța/ Suedia, completând că este un lungmetraj cu un „buget mediu”.

Teodor Corban și Iulian Postelnicu sunt actorii care dețin rolurile principale, filmul având un scenariu scris de Radu Muntean, Alexandru Baciu și Răzvan Rădulescu.

Filmul „Un etaj mai jos” va fi lansat anul acesta în cinematografe.

One Floor Below – official trailer from Andu Radu on Vimeo.

Secțiunea Un Certain Regard face parte din selecția oficială a Festivalului de la Cannes, având loc în paralel cu competiția oficială. Secțiunea a fost introdusă în 1978, de fostul președinte al Festivalului de la Cannes Gilles Jacob. În fiecare an, secțiunea Un Certain Regard prezintă o serie de filme cu viziuni și stiluri diverse, originale și diferite, care caută recunoaștere internațională.

Radu Muntean a regizat în anul 2002 lungmetrajul „Furia”, răsplătit cu premiul UCIN pentru cel mai bun debut. Filmul a participat la festivaluri internaționale de film în Montpellier (Franța), Mannheim (Germania), Salonic (Grecia), Sofia (Bulgaria) și Palic (Serbia).

A urmat, în anul 2006, „Hârtia va fi albastră”, desemnat cel mai bun film la Festivalul International Eurasia din Antalya și premiat cu o mențiune specială a juriului la Sarajevo și cu premiul special al juriului la Festivalul Filmului Francofon de la Namur, Belgia.

„Boogie”, film lansat în anul 2008, a fost inclus în secțiunea paralelă Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de la Cannes, la același eveniment fiind prezentat, în 2010, în secțiunea Un Certain Regard, și lungmetrajul „Marți, după Crăciun”, cu scenariul scris în colaborare cu Răzvan Rădulescu și Alexandru Baciu.

Cea de-a 68-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes are loc în perioada 13 – 24 mai. Juriul competiției oficiale este prezidat de cineaștii americani Joel și Ethan Coen. Juriul secțiunii Un Certain Regard este prezidat de actrița și regizoarea Isabella Rossellini, iar cel al secțiunii Cinéfondation și pentru scurtmetraje, de regizorul mauritan Abderrahmane Sissako.

Inchide